Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 13 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περγαμηνές

Μεγάλη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία ετοιμάζεται να υπογράψει η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο. Οπως γράφεται, η συμφωνία αυτή θα αφορά κατά προτεραιότητα ζητήματα «ασφαλείας», δηλαδή υποστήριξης των πολεμικών επιχειρήσεων απέναντι στη Ρωσία, αλλά θα επεκτείνεται και σε άλλα παρεμφερή, όπως η ενεργειακή υποστήριξη της Ουκρανίας μέσα από το ελληνικό δίκτυο διοχέτευσης φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη, η συμβολή ελληνικών ομίλων στην «ανασυγκρότηση» της Ουκρανίας κ.ο.κ. Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας βρίσκονται σε «ώριμο» στάδιο και, βέβαια, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ. Υπάρχουν άλλωστε και οι πρόσφατες αποφάσεις - κατευθύνσεις τους ΝΑΤΟ, που καλούν τα κράτη - μέλη να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες μεγαλύτερης «σύνδεσης» με την Ουκρανία, ως υποκατάστατο της μη ένταξής της στο ΝΑΤΟ σ' αυτήν τη φάση. Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η χώρα μας διεκδικεί άλλη μια ΝΑΤΟική περγαμηνή: Να είναι από τις πρώτες που θα υπογράψουν τέτοια συμφωνία με την Ουκρανία, χώνοντας τη χώρα και τον λαό ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο του πολέμου και των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Στο «υστερόγραφο» των σχετικών διαρροών, μάλιστα, υπενθυμίζεται με νόημα ότι ΗΠΑ και Ουκρανία έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να παραχωρήσει στη δεύτερη αντιαεροπορικά συστήματα S-300, χωρίς ακόμα να έχει ικανοποιηθεί το αίτημα. Ποιος ξέρει; Ισως τέτοιες - και άλλες - «εκκρεμότητες» να λυθούν με συνοπτικές διαδικασίες, εφόσον υπογραφεί η επικίνδυνη συμφωνία.

Ξεδιάντροπα

Ανάμεσα στα αντιλαϊκά νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβρη θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με διακρατικές συμφωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιτρέπεται η ίδρυση παραρτημάτων ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, που θα λειτουργούν ισότιμα με τα ελληνικά ΑΕΙ. Για να «τρέξει» η δουλειά, στελέχη της κυβέρνησης δεν έχουν αναλάβει μόνο τη σύνταξη της σχετικής νομοθεσίας αλλά και την προετοιμασία του εδάφους, με ξεδιάντροπα επιχειρήματα. Ο Βορίδης, για παράδειγμα, χαρακτήρισε «μοναδικό αναχρονισμό που πρέπει να τελειώσει» τη μη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, παριστάνοντας μάλιστα τον υπερασπιστή του λαϊκού εισοδήματος (!), λέγοντας ότι «πληρώνουμε έξω λεφτά» και πως «τα χρήματα τα παίρνει το ιδιωτικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού και βέβαια τη διαμονή, τα κόστη, αυτά που είναι μια τεράστια δαπάνη για τις οικογένειες». Αν η κυβέρνηση νοιαζόταν για τις «τεράστιες δαπάνες» των οικογενειών που τα παιδιά τους θέλουν να σπουδάσουν, θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των φοιτητών για δωρεάν σίτιση και στέγαση, θα καταργούσε τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά κ.ά. Είναι φανερό όμως ότι νομοθετεί για λογαριασμό των μεγαθηρίων στο παγκόσμιο χρηματιστήριο της Εκπαίδευσης, που βλέπουν προοπτικές κερδοφορίας στη χώρα μας, στο έδαφος που έχει καλλιεργήσει η πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης. Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός καημός της, και όχι βέβαια το ...πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας, που έτσι κι αλλιώς, εξαιτίας της ακρίβειας και της αντιλαϊκής πολιτικής, αδειάζει μέχρι τις 15 κάθε μήνα.

Ούτε παθογένειες...

Μετά το έγκλημα στα Τέμπη, κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός έριξαν την ευθύνη στην «αβλεψία του σταθμάρχη», αναγγέλλοντας την «εξυγίανση του Δημοσίου» από «χρόνιες παθογένειες». Κάτι σαν τη Μάνδρα δηλαδή, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «ανθρώπων έργα» και εμφανιζόταν ως εκείνη που θα διορθώσει τα στραβά στη λειτουργία του κράτους, πρώτα απ' όλα στις ...πολεοδομίες. Οταν καιγόταν το σύμπαν στη Μαγνησία και τα βλήματα από την αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο έσκαγαν μερικά χιλιόμετρα από τα σπίτια ανθρώπων, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός έριξαν την ευθύνη στην «αβλεψία» όσων δεν φρόντισαν για αποψίλωση. Στη συνέχεια, υποσχέθηκαν παρεμβάσεις για να υπάρχει «μεγαλύτερη υπευθυνότητα». Κάτι σαν το Μάτι δηλαδή, που η προηγούμενη κυβέρνηση απέδιδε ευθύνες σε όσους έφτιαξαν τα ρυμοτομικά σχέδια και εμφανιζόταν ως εκείνη που θα διορθώσει και πάλι τις «παθογένειες» στο κράτος.

... ούτε παραλείψεις

Τώρα, που οι Κροάτες ναζί διέσχισαν όλη τη χώρα και έφτασαν ανενόχλητοι στη Νέα Φιλαδέλφεια για να δολοφονήσουν έναν άνθρωπο, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός περιορίζουν την απόδοση ευθυνών στην ...«οπαδική βία» και σε «επιχειρησιακές παραλείψεις», οι οποίες ωστόσο εκμηδενίζονται όταν ο κρατικός μηχανισμός καλείται να προστατέψει τα συμφέροντα του κεφαλαίου από τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του λαού. Το «δεν υπάρχει κράτος», λοιπόν, που ακούγεται όλο και πιο συχνά με αγανάκτηση από τον λαό, αντανακλά στην πραγματικότητα το εντελώς αντίθετο: Ακριβώς επειδή το κράτος υπάρχει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι εχθρικό προς τα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες. Αλλο κράτος έχει ανάγκη ο λαός, και θα το χτίσει γκρεμίζοντας από τα θεμέλια το σημερινό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 12 Αυγούστου

1613 Πεθαίνει ο Κρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος.

1849 Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος Αμποτ Θάγιερ, θεωρούμενος και «πατέρας του καμουφλάζ» στον πόλεμο.

1933 Η αυταρχική κυβέρνηση του βιομηχάνου Γκεράρντο Ματσάντο ανατρέπεται στην Κούβα.

1936 Η μεταξική δικτατορία συγκροτεί το υφυπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, με επικεφαλής τον Κ. Μανιαδάκη. Οι διώξεις κατά των κομμουνιστών εντείνονται.

1953 Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ πλήττει τα Επτάνησα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 455, ενώ των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.

1965 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος συνδικαλιστής Ουίλιαμ Γκάλαχερ, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας.

Κυριακή 13 Αυγούστου

1863 Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά.

1888 Γεννιέται ο Βρετανός (Σκοτσέζος) μηχανολόγος - εφευρέτης Τζον Λότζι Μπερντ, δημιουργός της τηλεόρασης.

1905 Με δημοψήφισμα που διεξάγεται στη Νορβηγία αποφασίζεται η διάλυση της ένωσης με τη Σουηδία, που ίσχυε από το 1814.

1921 Η διάσκεψη των εργατικών οργανώσεων των ΗΠΑ στη Βοστόνη αποφασίζει τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του λαού της Σοβιετικής Ρωσίας, που μαστιζόταν από την πείνα, εξαιτίας των καταστροφών από τον εμφύλιο πόλεμο και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης 16 κρατών κατά της επανάστασης.

1922 Ξεκινά η τουρκική αντεπίθεση στο Μικρασιατικό Μέτωπο, το οποίο διασπάται την επόμενη μέρα. Ο ελληνικός στρατός υποχωρεί άτακτα προς τις ακτές. Δύο βδομάδες μετά οι Τούρκοι θα έμπαιναν στη Σμύρνη και η εγκληματική Μικρασιατική Εκστρατεία θα έληγε με καταστροφικές συνέπειες, τόσο για τον ελληνικό στρατό όσο και για τους άμαχους ελληνικούς πληθυσμούς της περιοχής.

1927 Γεννιέται ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (1961 - 2011) και Πρωθυπουργός της χώρας του (1959 - 2008).

1961 Ξεκινά η ανέγερση του τείχους του Βερολίνου, έπειτα από κοινή έκκληση των κρατών - μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, και, καθώς είχε φτάσει στο αποκορύφωμα η ιμπεριαλιστική κατάχρηση των ανοιχτών συνόρων της ΓΛΔ, ένοπλοι σχηματισμοί της, με την υποστήριξη του Κόκκινου Στρατού, κατάφεραν αστραπιαία, σε μία και μόνο νύχτα, να ασφαλίσουν τα σύνορα με το Δυτικό Βερολίνο. Εκτοτε, το τείχος του Βερολίνου θα γίνει για πολλά χρόνια βασικό συστατικό στοιχείο της αντικομμουνιστικής υστερίας, ακόμα και μετά την κατεδάφισή του στις 9/11/1989.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ