Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
10η ΑΡΑΒΟ-ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
Μπαράζ συμφωνιών άνω των 10 δισ. δολαρίων

Με την υπογραφή 23 μνημονίων αντίληψης και 30 επενδυτικών συμφωνιών αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας η 10η Αραβο-Κινεζική Συνδιάσκεψη.

Μεταξύ των συμφωνιών που ξεχώρισαν ήταν οι εξής:

-- Συμφωνία ύψους 5,6 δισ. δολαρίων ανάμεσα στο σαουδαραβικό υπουργείο Επενδύσεων και την κινεζική εταιρεία ηλεκτροκίνησης «Human Horizons», για κοινοπραξία με στόχο την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση ηλεκτρικών οχημάτων.

-- Η συμφωνία ύψους 533 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στη σαουδαραβική εταιρεία «AMR Aluwlaa» και την κινεζική «Zhonghuan International Group» για την ανέγερση εργοστασίου σιδήρου στη Σαουδική Αραβία.

-- Η συμφωνία ύψους 500 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στον σαουδαραβικό όμιλο «ASK Group» και την «China National Geological & Mining Corporation» για την εξόρυξη χαλκού στη Σαουδική Αραβία.

-- Η συμφωνία ύψους 266 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στο σαουδαραβικό υπουργείο Επενδύσεων και την εταιρεία του Χονγκ Κονγκ «Hibobi» για την ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, σε σχέση με τον τουρισμό και άλλους τομείς.

-- Η συμφωνία ύψους 266 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στις σαουδαραβικές εταιρείες «Al Safwa Building Company» και «Top International Engineering Corp. Arabia» και στην κινεζική εταιρεία «China Gezhouba Group» με στόχο μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

-- Η συμφωνία ύψους 250 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στη σαουδαραβική σιδηροδρομική εταιρεία SABATCO και την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της Κίνας, «China Railway Construction Corporation», για την κατασκευή βαγονιών τρένων στη Σαουδική Αραβία.

-- Η συμφωνία ύψους 150 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στο σαουδαραβικό υπουργείο Επενδύσεων και Βιομηχανίας και την κινεζική «Sunda» για την παραγωγή χλωρίνης και άλλων χημικών στη Σαουδική Αραβία.

Μόλις τον περασμένο Μάη η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, «Aramco», και η κινεζική χαλυβουργία «Baosteel» συμφώνησαν στην ανέγερση εργοστασίου χάλυβα στη Σαουδική Αραβία.

Οπως είχε επισημάνει και προχτές ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, η Κίνα πλέον είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των αραβικών χωρών.

Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει επίσημα ενδιαφέρον για ένταξη στο σχήμα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), με Σαουδάραβες και Ιρανούς αξιωματούχους να παρακολουθούν πριν μερικές βδομάδες τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των BRICS στη Νότια Αφρική.

Στην Αραβο-Κινεζική Συνδιάσκεψη συμμετείχε εξάλλου και η επικεφαλής της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS (και πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας) Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία σε ομιλία της επανέλαβε τα περί «οικοδόμησης ενός πολυπολικού κόσμου, όπου θα υπάρχει ισορροπία μεταξύ των διεθνών δυνάμεων»... Η ίδια εκτίμησε ότι «η Κίνα και η Σαουδική Αραβία έχουν τις δυνατότητες να ξαναγράψουν τους κανόνες της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κούρσα για τη γεωπολιτική «επιρροή» από ΗΠΑ και Κίνα(2023-08-22 00:00:00.0)
Διεύρυνση συνεργασίας(2023-07-19 00:00:00.0)
Φιλοφρονήσεις και οικονομικές συμφωνίες μετά τη συμφωνία με Ιράν(2023-03-29 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις Σαλμάν προς το Ιράν(2019-11-21 00:00:00.0)
Συμφωνίες στο φόντο ανακατατάξεων στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία(2019-11-01 00:00:00.0)
Εντάσεις στις σχέσεις με φόντο τη διαπάλη μονοπωλίων(2015-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ