Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Κενυατική πρόταση μεσολάβησης για εκεχειρία

Πρόθεση να μεσολαβήσει για την πραγματοποίηση άμεσων συναντήσεων με τους αντιμαχόμενους πραξικοπηματίες στρατηγούς του Σουδάν, Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, που ηγείται του στρατού και Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, ηγέτη των παραστρατιωτικών οργανώσεων, εξέφρασε χτες ο Πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, ενώ κλιμακώνονται οι σφοδρές συγκρούσεις που σπαράζουν τη χώρα από τις 15 Απρίλη, προκαλώντας χιλιάδες θύματα και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Η Κένυα «δεσμεύεται» να οργανώσει συναντήσεις με τους δυο Σουδανούς στρατηγούς «πρόσωπο με πρόσωπο» προκειμένου να βρεθεί «διαρκής λύση στην κρίση», δήλωσε ο Ρούτο, προσθέτοντας πως τις επόμενες τρεις βδομάδες θα μπορούσε να αρχίσει μία διαδικασία εθνικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Ρούτο πρότεινε ακόμη να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος μέσα στις επόμενες 15 ημέρες για να διευκολυνθεί η παράδοση βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια συνόδου της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD) ανέφερε πως η Κένυα θα προεδρεύσει σε αφρικανικό «κουαρτέτο» (μαζί με Αιθιοπία, Σομαλία και Νότιο Σουδάν) που θα αναλάβει κινήσεις διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της συνόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κενυατική προεδρία, οι ηγέτες του κουαρτέτου θα προσπαθήσουν να οργανώσουν «συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο» ανάμεσα στους αντίπαλους στρατηγούς σε «κάποια από τις πρωτεύουσες» της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι μέχρι τώρα συμφωνίες εκεχειρίας που έχουν υπογραφεί με τη διαμεσολάβηση ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας έχουν παραβιαστεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Πέρα από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, οι συγκρούσεις εντείνονται και στην περιοχή του Νταρφούρ, στα δυτικά. Στην πόλη Ελ Τζενέινα, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.100 νεκρούς και πάνω από 3.000 τραυματίες, αριθμοί που είναι ωστόσο αδύνατο να επιβεβαιωθούν, καθώς πέραν όλων των άλλων έχουν κοπεί οι τηλεπικοινωνίες και η περιοχή είναι «σε κατάσταση πολιορκίας».

Ο δικηγορικός σύλλογος του Νταρφούρ ανέφερε πως μόνο τη Δευτέρα σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι εξαιτίας πληγμάτων πυροβολικού και ότι το τελευταίο πενθήμερο οι νεκροί ξεπερνούν τους 100.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ