Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προσφυγή στη Χάγη από Ολλανδία και Καναδά

Με φόντο την «εξομάλυνση» των σχέσεων της κυβέρνησης της Συρίας με τις άλλες αραβικές χώρες - στην οποία αντιδρά η Δύση - Ολλανδία και Καναδάς προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της κυβέρνησης Ασαντ, κατηγορώντας την για «βασανιστήρια και παραβίαση διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σε ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) επιβεβαιώνεται η προσφυγή των δύο χωρών. Εάν το ΔΠΔ αποφασίσει ότι έχει τη δικαιοδοσία να αναλάβει την υπόθεση, τότε θα πρόκειται για την πρώτη υπόθεση του είδους.

Στο μεταξύ, ατύχημα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο σε αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο στη βορειοανατολική Συρία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 22 Αμερικανών στρατιωτών.

Σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού επιβεβαιώνεται το συμβάν, δίχως άλλες λεπτομέρειες, πέραν της διευκρίνισης ότι δεν υπήρξαν εχθρικά πυρά. Αναφέρεται ότι 10 από τους τραυματίες στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε άλλες μονάδες εκτός Συρίας, ώστε να έχουν «την υψηλότερη, κατά το δυνατόν, περίθαλψη».

Υπενθυμίζεται ότι στη βορειοανατολική Συρία βρίσκονται παράνομα από το 2015 πάνω από 900 Αμερικανοί στρατιώτες, δίχως τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ