Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες ασκήσεις της Κίνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα

Νέα γυμνάσια με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα πραγματοποίησε χτες η Κίνα, στα βόρεια της Ταϊβάν, με φόντο την εντεινόμενη στρατιωτική κινητικότητα από Κίνα, ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως μετέδωσαν μια σειρά από ΜΜΕ, η κινεζική Υπηρεσία Ασφάλειας στη Θάλασσα εξέδωσε ναυτική οδηγία για τις μετακινήσεις για την περιοχή στα ανοιχτά της Ταϊζού. Τα γυμνάσια αναμενόταν να γίνουν κοντά στις νήσους Ντάτσεν, που τη δεκαετία του 1950 είχαν αποτελέσει πεδίο και ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ κινεζικής και ταϊβανέζικης πλευράς.

Αλλα γυμνάσια προγραμματίζει η Κίνα στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και σήμερα, μέχρι αργά το απόγευμα.

Στο μεταξύ, νέα ασιατικά δημοσιεύματα αναμόχλευαν χτες τα σχέδια λειτουργίας γραφείου του ΝΑΤΟ σε Ασία - Ειρηνικό, συγκεκριμένα στο Τόκιο, έως το 2024. Η ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei» μετέδωσε ότι το γραφείο θα αξιοποιηθεί ως κόμβος για τη συνεργασία της λυκοσυμμαχίας με Νότια Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία.

Στα σχέδια φέρεται να αντιτίθεται έντονα η Γαλλία, κυβερνητικός αξιωματούχος της οποίας δήλωσε - σύμφωνα με τον βρετανικό «Γκάρντιαν» - ότι «το ΝΑΤΟ αφορά τον βόρειο Ατλαντικό και τα άρθρα 5 και 6» (για «παρέμβαση» προς «υποστήριξη συμμάχου») «περιορίζουν την εμβέλεια (δράσης) αυστηρά στον βόρειο Ατλαντικό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει γραφείο διασύνδεσης του ΝΑΤΟ σε καμία χώρα στην περιοχή. Αν το ΝΑΤΟ χρειάζεται να αποκτήσει γνώση της κατάστασης στην περιοχή μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πρεσβείες που έχουν καθοριστεί ως σημεία επαφής».

Πριν από κάποιες μέρες, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» παρέπεμπαν και σε πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες «αν (...) προωθήσουμε την επέκταση της εμβέλειας (δράσης) και της γεωγραφίας του ΝΑΤΟ, θα διαπράξουμε ένα μεγάλο λάθος». Ακόμα, υπενθύμιζαν την τοποθέτηση που έκανε ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, στο Φόρουμ για την Ασφάλεια «Shangri-La», στη Σιγκαπούρη, αναφέροντας ότι Ευρώπη και Ασία «έχουν άμεσο μερίδιο η μία στην ασφάλεια της άλλης» και πρέπει να συνεργαστούν για να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση στον Ινδο-Ειρηνικό.

Την ίδια στιγμή, Ιάπωνες αξιωματούχοι και συνεργάτες «δεξαμενών σκέψης» παρατηρούσαν μιλώντας σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ ότι «η σχέση μεταξύ Ιαπωνίας και ΝΑΤΟ ενισχύεται γοργά γιατί έχουν (και οι δύο) την Κίνα στο νου τους».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έγινε η συνάντηση του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, με την ομόλογό του από την Ονδούρα, Σ. Κάστρο, στο πλαίσιο της πολυήμερης επίσκεψης που έκανε η τελευταία στην Κίνα μετά και τη διακοπή των σχέσεων της χώρας της με την Ταϊβάν.

«Η Κίνα θα αναπτύξει (...) φιλικές σχέσεις με την Ονδούρα και θα υποστηρίξει σθεναρά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κίνας. Η Κίνα, συνέχισε, με το βλέμμα στραμμένο στη γεωπολιτική διείσδυση των κινεζικών ομίλων σε όλη τη Νότια και Κεντρική Αμερική, είναι διατεθειμένη να γίνει «καλός φίλος και καλός εταίρος της Ονδούρας με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού, ισότητας, με αμοιβαία επωφελή πλεονεκτήματα και κοινή ανάπτυξη». Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι «το ταχύτερο» δυνατό θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας «ελεύθερου» εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ