Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνονται διώξεις κατά πρωτοπόρων συνδικαλιστών

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Μαδούρο βάζει στο στόχαστρο τους εργατικούς αγώνες, όπως στη μεταλλουργία «Sidor»

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη μεταλλουργία «Sidor»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη μεταλλουργία «Sidor»
Την αντιλαϊκή της επίθεση κλιμακώνει σε όλα τα μέτωπα η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο στη Βενεζουέλα, καθώς παράλληλα με το απαράδεκτο σχέδιο επέμβασης στο ΚΚ Βενεζουέλας εντείνει και τις διώξεις κατά πρωτοπόρων συνδικαλιστών που πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα για δουλειά με δικαιώματα.

Ενδεικτική είναι η σύλληψη συνδικαλιστών στην κρατική μεταλλουργία «Sidor», οι εργαζόμενοι της οποίας αντιδρούν στη διατήρηση χαμηλών μισθών και ζητούν την αποκατάσταση κρίσιμων δικαιωμάτων, όπως αυτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μεταξύ άλλων στο στόχαστρο των κυβερνητικών μηχανισμών βρέθηκαν οι συνδικαλιστές Λεάντρο Ασόκαρ, Χουάν Καμπρέρα και Ντάνιελ Ρομέρο, οι οποίοι συνελήφθησαν από δυνάμεις ασφαλείας την Κυριακή, στη διάρκεια επιχείρησης για να σταματήσουν οι πολυήμερες κινητοποιήσεις που άρχισαν στις 7 Ιούνη στη μονάδα της περιοχής Πέγιας.

Με τις κινητοποιήσεις οι εργάτες της μεταλλουργίας ζητούν άμεση καταβολή όσων τους χρωστά η διοίκηση της εταιρείας, ενώ οι μισθοί τους είναι ήδη πενιχροί: «Εχουμε κουραστεί με αυτήν την κατάσταση, πάμε στην αγορά, ψωνίζουμε τρία πράγματα και έπειτα δεν έχουμε τι να φάμε... Θέλουμε να παράγουμε και να κερδίζουμε κάτι, όχι να πεινάμε...», δήλωναν χαρακτηριστικά σε ΜΜΕ.

Οι εργάτες καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον 12 συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, που οδήγησε και στη σύλληψη των συνδικαλιστών.

Σε συνέντευξη Τύπου, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας κατήγγειλε τις διώξεις και την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων από την κυβέρνηση.

Οπως σημείωσε η Ζακλίν Λόπες, μέλος του ΠΓ, «απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις των εργαζομένων και την κρατική καταστολή». Εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματος «στους εργάτες της κρατικής μεταλλουργίας "Sidor", που έχουν συλληφθεί από την περασμένη Κυριακή (...) γιατί αντέδρασαν στους μισθούς πείνας και απαίτησαν την επαναφορά της ιατρικής περίθαλψης».

Επίσης, εκφράστηκε αλληλεγγύη στους 4 εργαζόμενους του σούπερ μάρκετ «Φόρουμ» στο Μπαρκισιμέτο που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους από την εργοδοσία και βρέθηκαν στη φυλακή, με το υπουργείο Εργασίας να κάνει τα στραβά μάτια.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους συνδικαλιστές και γενικά τους εργάτες της Βενεζουέλας εκφράζει το ΠΑΜΕ που σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κλιμάκωση της καταστολής εναντίον εργαζομένων και συνδικαλιστών στη Βενεζουέλα με νέες συλλήψεις συνδικαλιστών.

Καταγγέλλουμε τη σύλληψη του Leonardo Azocar, γραμματέα του Συνδικάτου Μεταλλεργατών Sutiss, και άλλων εργατών κατά την διάρκεια κινητοποίησης των εργαζομένων στο εργοστάσιο SIDOR de Pellas στις 11 Ιούνη.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βενεζουέλας CUT και στον αγώνα των εργαζομένων της Βενεζουέλας για τα δικαιώματά τους.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των Leonardo Azocar και όλων των συλληφθέντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ