Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες

Τα μέτρα είναι «φωτιά». Η χρηματοδότηση κάλπικη. Η απεργία μονόδρομος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα ψέματα τέλειωσαν. Οι μάσκες έπεσαν. Η κυβέρνηση και με τις χτεσινές αποφάσεις της ολοκλήρωσε το αντιασφαλιστικό τερατούργημα. Ενα χρόνο μετά, η κυβέρνηση διανύει ολόκληρο τον αντεργατικό της κύκλο. Ξαναγυρίζει στο ίδιο ακριβώς σημείο από το οποίο είχε ξεκινήσει τον Απρίλη του 2001. Ξαναβγάζει από το «ψυγείο» τις περίφημες προτάσεις Γιαννίτση. Ανατρέπει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, στραγγαλίζει οικονομικά τα ταμεία. Δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πληρώνει τις προηγούμενες οφειλές του κράτους, δεν επιστρέφει τα κλεμμένα, ούτε εξασφαλίζει πόρους για το μέλλον του συστήματος. Προκλητικά απαιτεί να πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι. Το νέο χρηματοδοτικό κόλπο εγκαινιάζει την απόσυρση του κράτους - και επισήμως - από την ευθύνη του για την τύχη του ασφαλιστικού συστήματος.

Γι' αυτό η διοίκηση της ΓΣΕΕ, που συνέρχεται σήμερα, μπορεί να πάρει μία μόνο απόφαση: Να απορρίψει τα μέτρα και να προκηρύξει απεργιακή πανελλαδική κινητοποίηση. Κανένας συνδικαλιστής, όπου και αν ανήκει, κανένα συνδικαλιστικό στέλεχος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.

Μέχρι χτες κάποιοι στη ΓΣΕΕ οχυρώνονταν πίσω από το χάρτινο κατασκεύασμα της «τριμερούς χρηματοδότησης». Σκόπιμα υποβάθμιζαν - ορισμένοι έφταναν στο σημείο και να εκθειάζουν - το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Σήμερα και αυτό το πρόσχημα γλίστρησε σαν νερό μέσα από τα χέρια τους. Οπως ακριβώς γλίστρησε και χάθηκε η «γενναία χρηματοδότηση» της κυβέρνησης, κάτω από την αντεργατική «μπότα» του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το τελευταίο χαρτί τους, με το οποίο επιχείρησαν να κρατήσουν ομήρους τους εργαζόμενους, να τους παραπλανήσουν και να τους εξαπατήσουν, αποδείχτηκε και το Βατερλό τους. Η «τριμερής χρηματοδότηση», που μέχρι σήμερα έμενε στα χαρτιά, τώρα και τυπικά καταργείται. Η κυβέρνηση με το «Νέο πρότυπο Χρηματοδότησης του ΙΚΑ», που ανακοίνωσε χτες, περνάει θηλιά στο ΙΚΑ και στα 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του. Οι μόνοι πλέον που θα πληρώνουν - και με νόμο - είναι οι εργαζόμενοι. Το κράτος δε θα καλύπτει ούτε τα ελλείμματα του ΙΚΑ. Αν πραγματικά εφαρμοζόταν η τριμερής χρηματοδότηση (3/9), τότε το κράτος - σύμφωνα με τα στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού του ΙΚΑ το 2001 - θα έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 636 δισεκατομμυρίων δραχμών. Επιπλέον, για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, το κράτος υποχρεούται ετησίως να επιχορηγεί το ΙΚΑ με το ποσό των 210 δισεκατομμυρίων δραχμών. Και μόνο γι' αυτές τις δύο βασικές υποχρεώσεις του, το κράτος έπρεπε να καταβάλει στο ΙΚΑ το 2003 τουλάχιστον 846 δισεκατομμύρια. Δεν αναφερόμαστε εδώ στο ΕΚΑΣ, ύψους 100 δισ. στο ΙΚΑ ετησίως ή στις υπόλοιπες υποχρεώσεις του κράτους, (π.χ. απαλλαγές επιχειρήσεων από εργοδοτικές εισφορές, μειωμένες εισφορές κλπ.). Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μόνο τα 470 και ισχυρίζεται ότι ενισχύει το ΙΚΑ. Η ίδια αλχημεία συνεχίζεται και για τα επόμενα χρόνια.

Με αυτά τα 470 δισ. δραχμές ή το 1% επί του ΑΕΠ, για τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση χρυσώνει το χάπι της αντιασφαλιστικής λαίλαπας. Στην πραγματικότητα με το 1% επί του ΑΕΠ, για 30 χρόνια καταδικάζει τους εργαζόμενους σε συντάξεις πείνας, χειρότερες από τις σημερινές. Αυτό που «χρηματοδοτεί» η κυβέρνηση είναι ένα καθεστώς που πετυχαίνει οι 65 συνταξιούχοι στους 100 να παίρνουν σύνταξη μικρότερη των 130.000 δραχμών το μήνα.

Με το 1% επί του ΑΕΠ, κυβέρνηση και κεφάλαιο, εξασφαλίζουν την αύξηση των ορίων ηλικίας μέχρι και τα 67 χρόνια. Με μια μονάδα επί του ΑΕΠ πετυχαίνουν την κατάργηση του δικαιώματος των γυναικών να βγαίνουν 5 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη. Τη μείωση των συντάξεων είτε μέσω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης, είτε με τη μείωση του συντάξιμου μισθού. Χτυπάνε τα δικαιώματα της εργαζόμενης μητέρας.

Με μια μονάδα ευρώ επιχειρούν να πάρουν πίσω και τα τελευταία δικαιώματα που απέμειναν. Να μαντρώσουν σε ένα ΙΚΑ, τρισχειρότερο από το σημερινό, όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους, στον ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες. Να βάλουν στο χέρι τα αποθεματικά των επικουρικών και να τα παραδώσουν στον τζόγο. Με 1% σε ευρώ, ολοκληρώνουν τους νόμους της ΝΔ.

Με το κάλπικο πακέτο της κυβέρνησης, την ψεύτικη χρηματοδότηση, επιδιώκουν να καταργήσουν τα βαρέα και ανθυγιεινά, να απομυζήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους, να απαλλαγούν οριστικά από την υποχρέωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτά τα μέτρα - «φωτιά», αυτή την κάλπικη χρηματοδότηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έσπευσε να τα χαρακτηρίσει θετικά και να τα στηρίξει. Τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, και όσοι τους ακολουθήσουν, αναλαμβάνουν ιστορικές ευθύνες. Η σημερινή ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ είναι ίσως η κρισιμότερη συνεδρίαση των τελευταίων χρόνων. Οποιο χέρι ψηφίσει την αποδοχή των μέτρων, βάζει την υπογραφή του κάτω από την καταδίκη της εργατικής τάξης. Υπογράφει την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Δίνει την ψήφο του, για να καταδικαστούν όχι μόνο οι σημερινές, αλλά και οι επόμενες γενιές.

Οποιοι συνδικαλιστές αρνηθούν την προκήρυξη απεργίας και την απόσυρση των μέτρων, αρνούνται το δικαίωμα στη σύνταξη, στην υγεία, στην πρόνοια. Οποιοι καταψηφίσουν την απεργία, είναι υπόλογοι και δεν τους σώζει κανένα κομματικό συγχωροχάρτι...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ