Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τεράστια επιτυχία στη Λάρισα!

Απεργία και συγκεντρώσεις σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο

Ημερήσιος Κήρυκας

Με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και το δυναμικό «παρών» τους στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, οι εργαζόμενοι της Λάρισας απέδειξαν ότι όταν η εργατική τάξη θελήσει ν' αγωνιστεί για το δίκιο της, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει. Και η χτεσινή απεργία στη Λάρισα είχε μεγάλη επιτυχία, παρά την απαράδεκτη αποσιώπησή της από τα ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία και την αστυνομική αυθαιρεσία, παρά την προκλητική απουσία των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ομως, η επιτυχία της χτεσινής απεργίας στη Λάρισα δείχνει και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: Οτι εκεί που οι αγωνιστικές, ταξικές δυνάμεις έχουν «το πάνω χέρι» στο συνδικαλιστικό κίνημα - και στη Λάρισα το Εργατικό Κέντρο και οι διοικήσεις πολλών πρωτοβάθμιων και κλαδικών σωματείων είναι «στα χέρια» των ταξικών δυνάμεων - ο αγώνας μπορεί να οργανωθεί καλά, εξασφαλίζοντας μαζικότητα και δυναμισμό κι αποδεικνύοντας, έτσι, ότι υπάρχει τρόπος να «χτυπηθεί» η απαισιοδοξία και η μοιρολατρία μέσα στους εργαζόμενους, καθώς και η προπαγάνδα περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Δείχνει, επίσης, ότι οι θέσεις και η δράση του ΠΑΜΕ βρίσκουν απήχηση κι αποδοχή στην εργατική τάξη της περιοχής, γεγονός που ανοίγει νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για το συνδικαλιστικό κίνημα, γενικότερα.

Μαζική συμμετοχή

Ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλά στη συγκέντρωση της Λάρισας

Ημερήσιος Κήρυκας

Ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλά στη συγκέντρωση της Λάρισας
Στη Λάρισα, λοιπόν, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν μαζικά στην 24ωρη απεργία που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο. Σε πάρα πολλά εργοστάσια κι επιχειρήσεις - ιδιαιτέρως στην κλωστοϋφαντουργία και στον ιματισμό, καθώς και στο μέταλλο - η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Στο 100% έφτασε η συμμετοχή στην απεργία σε εργοστάσια κι επιχειρήσεις με πολλούς εργαζόμενους, όπως ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΡΑΠΤΕΞ, ΜΠΕΤΙΝΑ, ΣΤΑΦ, ΣΚΙΦ, ΠΕΛΑΣΓΙΣ, ΓΚΑΜΠΕΤΑΣ, ΦΑΣΙΟΝ ΓΚΡΟΥΠ, ΣΤΟΥΝΤΙΟ, ΛΟΥΠΑΣ κ.ά. που υπάγονται στον κλάδο «ιματισμός - κλωστοϋφαντουργία - δέρμα» και σε βιομηχανίες μετάλλου, όπως ΙΝΤΡΑΜΕΤ, ΕΞΑΛΚΟ, ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, ΟΣΚΑΡ, ΑΛΜΠΙΟ κ.α. Καθολική, επίσης, ήταν η συμμετοχή στην απεργία στις επιχειρήσεις ΣΟΦΤΕΞ, ΒΕΣΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ενώ κατά 98% απέργησαν οι οικοδόμοι, κατά 95% οι εργαζόμενοι στο σκυρόδεμα, κατά 95% στους ΟΤΑ, κατά 70% οι φαρμακοϋπάλληλοι.

Από τα χαράματα που άρχισε η απεργία, πάρα πολλοί συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, καθώς και μέλη διοικήσεων Ομοσπονδιών βρέθηκαν έξω από χώρους εργοστασίων και επιχειρήσεων, προκειμένου να καλέσουν - και την ύστατη στιγμή - όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν και, ταυτόχρονα, να περιφρουρήσουν την απεργία. Κάποιοι από τους εργοδότες αντέδρασαν σ' αυτή την ενέργεια των συνδικαλιστών - αναμενόμενο, εν πολλοίς, καθότι θέλησαν να υπερασπίσουν τα δικά τους ταξικά συμφέροντα που θίγονται και από αυτή την απεργία - επιχειρώντας να τους τρομοκρατήσουν.

Εργοδοτική και αστυνομική τρομοκρατία


Ημερήσιος Κήρυκας

Ενας, μάλιστα - ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ετοίμων ενδυμάτων «Ιρις», Στ. Χατζηηλιάδης - κάλεσε την αστυνομία, απαιτώντας να διώξει τους συνδικαλιστές, οι οποίοι, ευρισκόμενοι έξω από την επιχείρηση, περιφρουρούσαν την απεργία.

Η αστυνομία ανταποκρίθηκε πάραυτα στην «έκκληση» του εν λόγω εργοδότη και φτάνοντας στο χώρο, συνέλαβε τον Βάιο Μπιμπίλη, γραμματέα του Συνδικάτου Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος Λάρισας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας!

Μόλις έγινε γνωστή η σύλληψη του συνδικαλιστή, κινητοποιήθηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, μέλη της οποίας, μ' επικεφαλής τον Τάκη Τσιόγκα, πρόεδρο του ΕΚΛ και βουλευτή του ΚΚΕ, πήγαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και ζήτησαν την απελευθέρωση του συναδέλφου τους, την οποία και πέτυχαν.

Μιλώντας στο «Ρ», ο Βάιος Μπιμπίλης τόνισε ότι «η κυβέρνηση και η εργοδοσία προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο να περάσουν τ' αντιασφαλιστικά μέτρα και γι' αυτό επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Η περιφρούρηση της απεργίας είναι καθήκον και κατάκτηση της εργατικής τάξης. Την απάντηση στην επιχείρηση τρομοκρατίας θα τη δώσουν οι εργαζόμενοι, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την πάλη τους».

Μεγάλη συγκέντρωση συγκλονιστική πορεία

Στις 10.30 το πρωί ξεκίνησε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με χαιρετισμό της Ειρήνης Σύλλα, αντιπροέδρου της Ενωσης Γυναικών Λάρισας κι ακολούθησε η ομιλία του Τάκη Τσιόγκα, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Μετά την ανάγνωση και την έγκριση του ψηφίσματος της συγκέντρωσης ξεκίνησε η μεγαλειώδης πορεία των χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιασφαλιστικής, αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται, διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην απεργιακή συγκέντρωση και στην πορεία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, της ΕΛΜΕ Λάρισας, ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, Αγις Παπαστεργίου, εκπρόσωποι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», της Ενωσης Γυναικών, του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ κι άλλων μαζικών φορέων του νομού. Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Μαγνησία

Επιτυχία είχε η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση και στους άλλους τρεις θεσσαλικούς νομούς.

Στην Καρδίτσα, όπου το Εργατικό Κέντρο της πόλης είχε κηρύξει την 24ωρη απεργία, σε υψηλά ποσοστά απέργησαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ενώ συμμετοχή είχαν και εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στον ΟΣΕ και στα ΕΛΤΑ, καθώς, επίσης, οι οικοδόμοι, οι εμποροϋπάλληλοι, οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι.

Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μέσα και έξω από την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου μίλησαν οι Ανδριανή Γιανέλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ του νομού και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στ. Γούλας και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των συνταξιούχων και της Επιτροπής Ειρήνης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος και ο νομάρχης Β. Αναγνωστόπουλος.

Στα Τρίκαλα απέργησαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οικοδόμοι, φαρμακοϋπάλληλοι και στην απεργιακή συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, χαιρέτισαν η πρόεδρος του Σωματείου των Φαρμακοϋπαλλήλων, Ντίνα Δήμα και ο Δ. Αρμάγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Συνεταιριστικό Εργοστάσιο Γάλακτος και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κ. Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία, όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης.

Στο Βόλο η συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας, πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας - το πρωί είχε προηγηθεί απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων στο Εργατικό Κέντρο Βόλου - όπου και μίλησαν οι Τ. Τριανταφυλλάκος, γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής, Θ. Κατσίκας, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ και Β. Λινάρδος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Μηχανοσιδηρουργών Βόλου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ