Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ, ΜΠΡΟΣΤΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
Χιλιάδες οι απεργοί και στη Θεσσαλονίκη

Οι απεργοί διαδήλωσαν κόντρα στην τρομοκρατία των εργοδοτών, κόντρα στη στάση συναίνεσης και υποταγής των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών

Eurokinissi

Οι απεργοί διαδήλωσαν κόντρα στην τρομοκρατία των εργοδοτών, κόντρα στη στάση συναίνεσης και υποταγής των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών
Με μια μαζική και δυναμική συγκέντρωση και πορεία, αλλά και με μεγάλη συμμετοχή στην απεργία οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης άνοιξαν νέους δρόμους κλιμάκωσης των αγώνων της εργατικής τάξης με σκοπό την ανατροπή των αντιλαϊκών σχεδίων κυβέρνησης-εργοδοτών για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κόντρα στην πολιτική μαζικής εξαπάτησης των εργαζομένων από την κυβέρνηση, κόντρα στην τρομοκρατία των εργοδοτών, κόντρα στη στάση συναίνεσης και υποταγής των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, χιλιάδες εργαζόμενοι με τις διοικήσεις δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων που συμμετείχαν στην απεργία και τα στελέχη του ΠΑΜΕ, μαζί με συνταξιούχους, νεολαίους, μαθητές και φοιτητές κατέκλυσαν τον χώρο μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, που δονούνταν για πολλή ώρα από τα βροντερά συνθήματα: «Μια φωνή, μια γροθιά, στον αγώνα η εργατιά», «Στον αυταρχισμό, στη βία δε λυγάμε, εμείς αγωνιζόμαστε με Μέτωπο απαντάμε», «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών», «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Η μεγάλη συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό της προέδρου της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, Σοφίας Καλαντίδου, που κατήγγειλε έντονα την απουσία της πλειοψηφίας του ΕΚΘ από το «αγωνιστικό παρουσιολόγιο» των εργαζομένων της πόλης, καθώς και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που ξεπουλά, όπως είπε, τα οράματά μας για μια ανθρώπινη ζωή. «Σήμερα παίρνουμε εμείς την υπόθεση της ζωής στα χέρια μας», τόνισε και κάλεσε όλους να στρατευτούν στον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που απεργάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία.


Eurokinissi

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Δέρματος, Αποστόλης Γιαλαμπούκης, που ανήγγειλε ότι η συμμετοχή των εργατών Δέρματος στην απεργία ήταν 80%. Ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, Χρήστος Τερζόπουλος, που υπογράμμισε ότι στόχος των συμβιβασμένων ηγεσιών είναι ο εφησυχασμός και το σπάσιμο της αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων η οποία οικοδομείται με τους καθημερινούς αγώνες των ίδιων των εργαζομένων.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Θόδωρος Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Και σε αυτή τη μάχη», τόνισε ο ομιλητής, «οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΘ και άλλων δευτεροβάθμιων οργάνων επέλεξαν το στρατόπεδό τους μαζί με την κυβέρνηση, τον ΣΕΒ, μαζί με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που πανηγυρίζουν για το νέο πακέτο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό... Αυτοί με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, με όλον τον "κοινωνικό διάλογο" της υποταγής, και εμείς με τους εργαζόμενους, με τους άνεργους...».

Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε πολλούς βασικούς κλάδους. Στους οικοδόμους το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 90%, στους εργάτες Δέρματος σε 80%, ενώ καθολική συμμετοχή είχαν οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» και στη ΔΕΘ, Υψηλό ήταν επίσης το ποσοστό συμμετοχής των καπνεργατών.

Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης και γενικό ψήφισμα με τις διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, το 15μελές ΔΣ του 14ου Εσπερινού ΤΕΕ του «Ευκλείδη», ο Ενιαίος Σύλλογος Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού του ΑΠΘ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Τύπου-Χάρτου καθώς και του Επικουρικού Μετάλλου. Επίσης, οι Σύλλογοι Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Ιδιωτικών Σχολών και το 5ο ΤΕΕ Σταυρούπολης, ο Σύλλογος Προσωπικού Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Β. Ελλάδας, η Τοπική ΔΕ της Ενωσης Τεχνιτών ΔΕΗ και πολλοί Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Οι συγκεντρωμένοι συγκρότησαν μεγάλη και δυναμική πορεία, που μέσω των οδών Αγνώστου Στρατιώτη, Μητροπολίτου Γενναδίου, Εγνατίας και Αντιγονιδών κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου εκπρόσωποι των απεργών θυροκόλλησαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στην πύλη του υπουργείου και έδωσαν υπόσχεση νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ