Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δικαιώθηκε... ο Πολυζωγόπουλος

Γρηγοριάδης Κώστας

Βγήκαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας, Ν. Χριστοδουλάκης και Δ. Ρέππας και, ουσιαστικά, ανακοίνωσαν τα εξής: Πρώτον, την παραγραφή όλων των χρεών του κράτους προς το ΙΚΑ. Εναντι των δεκάδων τρισ. δραχμών, που έχουν φάει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις από τους ασφαλισμένους, οι δύο υπουργοί αναγνώρισαν μόνο 3 τρισ. δραχμές (το αν και πότε θα δοθούν κι αυτά είναι άλλο ζήτημα...).

Δεύτερον, την κατάργηση ακόμη και της λεγόμενης τριμερούς χρηματοδότησης, όπως αυτή είχε καθιερωθεί με τον λεγόμενο νόμο Σιούφα. Μαζί με την τριμερή, καταργούνται και οι κρατικές επιδοτήσεις προς το ΙΚΑ, έναντι του κόστους της κυβερνητικής «κοινωνικής πολιτικής», όπως και οι όποιες άλλες κρατικές ενισχύσεις.

Τρίτον, την καθιέρωση συνολικής κρατικής ενίσχυσης προς το ΙΚΑ ίσης με το 1% του ΑΕΠ. Πόση είναι αυτή για το 2003; Μόλις 470 δισ., ενώ μόνο με την «τριμερή» και χωρίς τον υπολογισμό άλλων παραμέτρων θα ξεπερνούσε τα 700 δισ.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μετά απ' αυτές τις εξαγγελίες; Τα εξής: «Οφείλω να τονίσω ότι οι παραμετρικές ρυθμίσεις σε συνδυασμό με τις σημερινές ανακοινώσεις δρομολογούν θετικές εξελίξεις στην κατεύθυνση ενός οικονομικά βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και φυσικά δικαιώνουν τις προσπάθειες και τους αγώνες των εργαζομένων».

Μονίμως ικανοποιημένος αυτός ο άνθρωπος...

Προβλήματα...

Ο κ. Ευθυμίου θέλει τη διαχείριση της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2003 «να είναι περισσότερο ελληνοκεντρική», τουτέστιν να αξιοποιηθεί δεόντως από το ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. «Οχι, να είναι περισσότερο ευρωκεντρική», αντιτείνει ο κ. Γιαννίτσης. Προς το «ευρωκεντρικόν» - λέει - κλίνει και ο κ. Σημίτης... Ευτυχώς, πάντως, παρενέβη ο κ. Πρωτόπαπας και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Ο,τι είναι ευρωπαϊκό είναι και ελληνικό και τούμπαλιν» είπε ο κ. υπουργός, επομένως προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός... Ολ' αυτά στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που διήρκησε τέσσερις ολόκληρες ώρες. Οπως γίνεται φανερό, οι άνθρωποι ασχολήθηκαν και πάλι με τα μέγιστα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον Ελληνα εργαζόμενο...

Κυκλοφόρησε η «NEMECIS»

«Πατρίδα τέλος;» είναι ο κεντρικός τίτλος του τελευταίου τεύχους του περιοδικού «NEMECIS», που κυκλοφόρησε τις μέρες αυτές, στο εισαγωγικό σημείωμα του οποίου διαβάσαμε και τα εξής, που αφορούν και στην εφημερίδα μας: «Αθροιστικά σε όλα τούτα η ετήσια έκθεση της πρεσβείας μας στην Αγκυρα είναι σκοτεινή και επίτηδες συνθλιμμένη στα εκπορνευτικά λοβοτομικά καμώματα των "παιδιών" των άθλιων τηλεπαιγνιδιών. Το προειδοποιητικό πατριωτικό πρωτοσέλιδο του "Ριζοσπάστη", που την αποκάλυψε, έπεσε θύμα της κλασικής μικροπολιτικής σκοπιμότητας για μια ακόμη φορά, παραμονές 25ης Μαρτίου, όταν η Ελλάδα του 1821 εόρταζε την απονομή των Οσκαρ. Και είναι μια έκθεση που εκτιμά ότι οι Τούρκοι κατάφεραν να πείσουν Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι στο Αιγαίο(!) και στη Θράκη(!) μόνο μια συγκυριαρχία εξασφαλίζει την ειρήνη.

Ο διάλογος δίχως όρους και όρια και οι ερμηνευτικές, κατά τα αλλότρια της πατρίδας συμφέροντα, φανφάρες του Ελσίνκι και οι αβρότητες Τζεμ - Γιωργάκη δεν έχουν μετακινήσει ρούπι τις απαιτήσεις της Αγκυρας σε βάρος των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων».

Το παραξήλωσε

Ξεσάλωσε χτες στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ ο Γ. Λοβέρδος, γνωστός και μη εξαιρετέος για τα φιλοκυβερνητικά του «πιστεύω», ενάντια στους εργάτες που απέργησαν και συμμετείχαν στα μεγάλα συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις. Ιδιαίτερα στο στόχαστρό του βρέθηκαν οι ναυτεργάτες, που από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στους καταπέλτες του λιμανιού του Πειραιά. Ετσι στο πρόσωπο του Γ. Τούσσα, προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, επιτέθηκε στους ναυτεργάτες και τους κατηγόρησε ότι «ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό, αφού δεν ενημέρωσαν για τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) κινητοποίηση»! Βέβαια ο αγωνιστής συνδικαλιστής του έδωσε πληρωμένη απάντηση, σημειώνοντας ότι οι ναυτεργάτες έγκαιρα και επανειλημμένα ειδοποίησαν τους φορείς και, κυρίως, τα ΜΜΕ, τα οποία όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία - μαζί και η ΝΕΤ - «έθαψαν» την απεργία των εργατών, που στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ.

Πού να καταλάβει, όμως, ο Γ. Λοβέρδος. Αυτός έφτυνε προς τα πάνω και νόμιζε ότι πετύχαινε τα σύννεφα...

Τα ακριβοδίκαια...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πούμε, είναι δίκαιος άνθρωπος ο Τζορτζ Μπους. Στο θέμα της Μέσης Ανατολής μοιράζει ακριβοδίκαια τα πράγματα. Στους Παλαιστινίους δίνει τις ευχές του για ένα «ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος» και στους Ισραηλινούς χρήματα και όπλα.

Ο καθένας, βέβαια, στο τέλος αξιοποιεί ό,τι έχει και οι Ισραηλινοί έχουν αξιοποιήσει και με το παραπάνω τα εφόδια που τους παρέχονται. Και το χειρότερο είναι ότι συνεχίζουν να τα αξιοποιούν χωρίς καμία φειδώ.

ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ τις τελευταίες μέρες στον ελληνικό Τύπο στο μεταξύ και διάφορους «αναλυτές» και «διεθνολόγους», που ανακαλύπτουν, άμεσα ή έμμεσα, κοινές ευθύνες στους «ακραίους» και τους «θερμόαιμους» των δυο πλευρών στη Μέση Ανατολή.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι πρόκειται για καταστάσεις, όπου κάνει ζημιά ο θρησκευτικός φανατισμός. Πλην, όμως, τα επιμέρους φαινόμενα δεν μπορούν να κρύψουν ότι έχουμε μια κατοχή ξένων εδαφών και έναν απελευθερωτικό αγώνα που πνίγεται στο αίμα από τους Ισραηλινούς.

Τώρα, αν κάποιοι δεν το βλέπουν αυτό, συμβαίνει, απλούστατα, γιατί δε θέλουν να το δουν. Αλλωστε, δε συμβαίνει για πρώτη φορά. Και σ' άλλες περιπτώσεις (όπως της Γιουγκοσλαβίας), αρνούνταν να δουν την πραγματικότητα.

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, προκειμένου να αξιοποιήσει και να διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία της, αποφάσισε να ιδρύσει η Εκκλησία της Ελλάδας και είναι σαφές, βέβαια, ότι ο εκσυγχρονισμός μπορεί να φοράει και ράσο.

Πάντως, βολεύει και η χριστιανική διδασκαλία προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, μια και, από ό,τι φαίνεται, άλλο το «ο έχων δυο χιτώνας» και άλλο ο «έχων δυο μετοχάς».

Μια φορά, θα έπρεπε να θεσπιστεί και μια ευχή, μια προσευχή ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων, «υπέρ των αφιλοκερδών ημών επενδύσεων και των αξιομακάριστων αναπτυξιακών δανείων».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ελεύθερος ανταγωνισμός είναι αυτός, βρε παιδιά, βάλτε τα «μεγάλα μέσα». Πού ξέρετε, με κάμποση προσευχή, μερικές λιτανείες, κλπ., κλπ., μπορεί να δώσουν διπλάσια μερίσματα οι μετοχές της Εθνικής και να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη από ρέπος, ομόλογα και κάθε άλλου είδους επιχειρηματικές συμμετοχές.

Τώρα κλιμάκωση του αγώνα

Ηταν μόνον η αρχή. Αλλά μια αρχή δυναμική, αποφασιστική και χωρίς μισόλογα. Οι εργατοϋπάλληλοι της χώρας, με την πρωτοπόρα δράση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, οργάνωσαν με τα συνδικάτα τους τη χτεσινή κινητοποίηση, παίρνοντας την υπόθεση της υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης στα χέρια τους. Η χτεσινή απεργία δεν ήταν μια τυπική απεργία. Οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τους εργάτες, από τη βάση, με δουλιά εργάτη τον εργάτη, στους χώρους δουλιάς, στα γιαπιά, στις φάμπρικες, στα πλοία, στα γραφεία και τις γειτονιές. Κυρίως, όμως, οργανώθηκε κόντρα στη λογική των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που όλο το διάστημα, μετά τον περσινό Απρίλη, μετά την παλλαϊκή κινητοποίηση που ανάγκασε σε ελιγμό προσωρινής απόσυρσης των κυβερνητικών σχεδίων, επιδίωξαν να αποκοιμίσουν τους εργατοϋπάλληλους και να τους σπρώξουν στη λογική της ταξικής συνεργασίας μέσω του «κοινωνικού διαλόγου».

Ε, λοιπόν, και οι εργάτες έκαναν χτες το δικό τους διάλογο, με τους δικούς τους όρους, στο στίβο της ταξικής πάλης, του ασυμβίβαστου αγώνα γι' αυτά που τους ανήκουν. Και το δήλωσαν με σαφήνεια, με πυγμή και αποφασιστικά, από άκρη σε άκρη, σε όλη τη χώρα, σε πάνω από 50 πόλεις. Εχουν αιτήματα, έχουν προτάσεις, που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής εργατικής οικογένειας. Είναι οι παραγωγοί όλου του πλούτου της κοινωνίας και τον διεκδικούν. Οι κατακτήσεις, που στοίχισαν αίμα και θυσίες στις παλιότερες γενιές, είναι αδιαπραγμάτευτες και επιβάλλεται η διεύρυνσή τους.

Αυτό ήταν το μήνυμα, που έστειλαν χτες οι χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση. Οι εργατοϋπάλληλοι απορρίπτουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, που σιγοντάρουν οι δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής στο συνδικαλιστικό κίνημα, για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για πέρασμα της ιδιωτικοποίησης με κεφαλαιοποιητικά συστήματα, για χειροτέρευση της θέσης τους, προκειμένου να αυγαταίνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Απαιτούν δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δημόσια Υγεία, σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες (στα 55 και 50, αντίστοιχα, για τα βαρέα και ανθυγιεινά), συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας στα 30 χρόνια δουλιάς. Ταυτόχρονα, απαιτούν δημόσια και δωρεάν Παιδεία, κοινωνική πρόνοια για τα παιδιά τους. Διεκδικούν το δικαίωμα στα αγαθά του πολιτισμού, κόντρα στα σκουπίδια που τους κατακλύζουν. Θέλουν να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες, να δουλεύουν σε ανθρώπινα ωράρια, να μπορούν να έχουν αξιοπρεπή γερατειά κοντά στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Διεκδικούν, δηλαδή, την ίδια τους τη ζωή, που τους απομυζά το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Η χτεσινή απεργία, το μαχητικό συνάντημα όλων των γενιών στο δρόμο του αγώνα, μας κάνει όλους πιο αισιόδοξους. Τώρα, απαιτείται η ακόμα πιο αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα, η λαϊκή συντονισμένη ενιαία δράση, στη ρότα της σημερινής απεργίας, μ' αυτούς τους στόχους πάλης, η λαϊκή συντονισμένη ενιαία δράση, για να αντιμετωπιστεί η κυβερνητική αντεργατική λαίλαπα.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κάτι ξέρουν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ερχόμενη βδομάδα θα παιχτεί το επόμενο «επεισόδιο» στο σίριαλ των τηλε-σκουπιδιών «Big Brother» και «Bar». Οταν θα φθάσει η απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΣΡ, για μετάθεση της ώρας εκπομπής τους μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, στο γραφείο του υπουργού Τύπου για επικύρωση. Θα την επικυρώσει ή όχι ο κ. Πρωτόπαππας; Καθόλου απλό ζήτημα, αφού η μετάθεση της ώρας σημαίνει μείωση της τηλεθέασης και, το σπουδαιότερο, μείωση των διαφημιστικών εσόδων.

Από την άλλη, βέβαια, μη νομίζετε ότι η ενδεχόμενη επικύρωση της απόφασης του ΕΣΡ από τον υπουργό Τύπου θα σημάνει αυτόματα και τη μετάθεση της ώρας μετάδοσης των τηλε-σκουπιδιών στη μεταμεσονύκτια ζώνη. Κάτι θα σκεφθούν οι αρμόδιοι των καναλιών και το ζήτημα θα συνεχίσει να πηγαίνει από τον Αννα στον Καϊάφα και τούμπαλιν, μέχρι να τελειώσουν οι σχετικές εκπομπές.

Κάτι ξέρουν όλοι όσοι αρνήθηκαν να πάρουν ξεκάθαρη και σαφή θέση υπέρ της διακοπής τους...

Χαμός στα ΚΑΦΑΟ...

Αντιγράφουμε από τον Εκηβόλο της χτεσινής «Καθημερινής»: «Ρωτούσα χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος για τις κασέτες... Με τις παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφώνων, που κυκλοφορούν με το κιλό στο... "παραεμπόριο" της δήθεν ενημέρωσης... Και που γεμίζουν τις εκπομπές τύπου Μάκη... Ποιοι είναι αυτοί που παρακολουθούν τα τηλέφωνα, ήταν το ερώτημά μου...

Και η απάντησή του αποστομωτική: "Τι να σου πω, οι πάντες από τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες, τις μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών, τους ιδιωτικούς ντετέκτιβ μέχρι τους... δαιμόνιους ρεπόρτερ"...

Και συνέχισε...

"Εκεί που φθάσαμε, υπάρχει... συνωστισμός στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, ποιος θα πρωτοπαρακολουθήσει ποιον"...

"Μα καλά", ψέλλισα, "μου τα λες εσύ που είσαι υπεύθυνος για την εφαρμογή των νόμων... Και μου ομολογείς ότι δεν μπορείς να κάνεις το παραμικρό;".

Ο συνομιλητής μου αρκέστηκε να σηκώσει μοιρολατρικά τους ώμους του, θέλοντας να καταδείξει την αδυναμία του...

Ωραίος κόσμος, ηθικός, που θα 'λεγε κι ο ποιητής...».

Για προσέξτε...

Προς υπεύθυνους τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων

Χτες, στα βραδινά δελτία ειδήσεων, είπατε και δυο λόγια για κάποια απεργία και κάποιες εργατικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

Κακώς. Πολύ κακώς. Αφού δεν είχατε πει το παραμικρό τις προηγούμενες μέρες, δεν μπορεί χτες να έγινε απεργία. Ούτε μπορεί να έκαναν συγκεντρώσεις και πορείες δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις. Προφανώς, παρασυρθήκατε από την... εικονική πραγματικότητα που νόμισαν ότι είδαν κάποιοι... θερμόαιμοι συνάδελφοι και οι οποίοι μετέδωσαν τα σχετικά, περί κυκλοφοριακού κομφούζιου στην Αθήνα και άλλα παρόμοια.

Για προσέξτε. Δεν μπορεί, τη μέρα που η κυβέρνηση σοδιάζει μπρος στις κάμερες τα μελλοντικά «προικιά» της Κοινωνικής Ασφάλισης, εσείς να δείχνετε απεργούς και διαδηλωτές. Και μην ξεχνάτε, η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών δεν έχει γίνει ακόμη...

Δεν κολλάει ο υπουργός...

«Τριάντα τέσσερα διατηρητέα κτίρια, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ, έχουν στην κατοχή τους οι ασφαλιστικοί φορείς», γράφει το χτεσινό «Εθνος», σημειώνοντας πως «κάθε χρόνο τα Ταμεία χάνουν 44 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της ανεπαρκούς αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους».

Μη στενοχωριέστε, παιδιά. Σίγουρα, κάποια σχέδια θα έχει και γι' αυτά ο Ν. Χριστοδουλάκης. Εδώ ξεπούλησε άλλα κι άλλα, σε μερικές δεκάδες κτίρια θα κολλήσει..;

Τσακωμοί

Αυτός που φέρνει τον Κ. Καραμανλή στην κυβέρνηση είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική που ακολουθεί, δήλωσε χτες ένας βουλευτής ...του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Κουλούρης (στο ρ/σ «ΣΚΑΪ»). Ευθεία η επίθεση του βουλευτή κατά της ηγεσίας του κόμματός του. Μήπως, όμως, το πάθος, με το οποίο εκδηλώθηκε, έχει σχέση και με τον πρόσφατο τσακωμό του βουλευτή με τον Χρ. Πρωτόπαππα, για το ποιος θα προωθήσει τον «δικό του» για υποψήφιο στους δήμους της Β` Αθήνας;

Αναρωτιόμαστε, γιατί - αν μη τι άλλο - όταν κάποιος έχει πραγματικά αυτήν την εκτίμηση για την κυβερνητική πολιτική, δεν ψηφίζει τα κυβερνητικά νομοσχέδια στη Βουλή, ούτε κάνει την ...πάπια για το Ασφαλιστικό και τις κάθε λογής μεταρρυθμίσεις, κλπ., κλπ.

Ελπίδα μας, η Ιντιφάντα

«

Να αφήσει ένα δρόμο ανοιχτό για την ειρήνη...», ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος από την ισραηλινή κυβέρνηση, σε πρόσφατη δήλωσή του, και «κάρφωσε» πως, είτε αυτός είτε οι σύμβουλοι, που του ετοιμάζουν τις δηλώσεις, όταν μιλάνε για ειρήνη, εμπνέονται για χιλιοστή φορά από το παλιότερο εγχειρίδιο «Της τέχνης του πολέμου». Ακόμα και να μην είναι έτσι - οι πληροφορίες λένε πως οι γιάπηδες των πολυεθνικών το έχουν μόνιμα στο προσκεφάλι τους - καταλήγουν ακριβώς στην ίδια λογική, που η ουσία της δεν καλύπτεται με τίποτα. Το εγχειρίδιο διδάσκει πως, όταν έχεις τρομοκρατήσει και κατατροπώσει τον αντίπαλό σου, μην του κλείνεις όλες τις πιθανές διεξόδους, γιατί, τότε, θα πολεμήσει, με ό,τι του έχει μείνει και εκεί που κέρδιζες, μπορεί να βρεθείς χαμένος...

Συμπέρασμα, δεν έπιασε κανένας πόνος τον Αμερικανό Πρόεδρο για την ειρήνη, ανησυχεί μπας και χάσει τον πόλεμο, που ο ίδιος ξεκίνησε με την πρακτική του, για να τσακίσει την παλαιστινιακή αντίσταση και ό,τι αυτή κουβαλάει και ανενόχλητος να ολοκληρώσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή, π.χ., Ιράκ. Είναι, δηλαδή, σαν να λέει στην κυβέρνηση του Α. Σαρόν και σε ό,τι αυτή εκπροσωπεί «μέχρι εδώ καλά πάτε, αλλά το νου σας μην τυχόν μας χαλάσετε τη δουλιά...».

Αυτή είναι η πραγματικότητα πίσω από τα λόγια τους και πίσω από τις λογής αυταπάτες, που πρόθυμοι κήρυκες διακηρύσσουν και στη χώρα μας για «πρωτοβουλίες» από πλευράς ΗΠΑ, ή Ευρωπαϊκής Ενωσης, ή ακόμα και από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης. Κανένας από αυτούς δεν μπορεί να πάει κόντρα στη φύση του συστήματος που ανήκει και υπηρετεί. Οι διαστάσεις και, κατά συνέπεια, ο καταμερισμός ευθυνών διαφέρουν φυσικά, αλλά όλοι αυτοί για το «ίδιο καζάνι μαγειρεύουν...». Μπορεί αυτή η διαφορά των διαστάσεων και του καταμερισμού να γεννά και αντιθέσεις μεταξύ τους, αλλά στην «ίδια σούπα περιμένουν να βουτήξουν το κουτάλι τους...». Γι' αυτό δεν είναι και καθόλου παράξενο, ούτε χρειάζεται, να έχουν προσυνεννοηθεί, που βγαίνουν όλοι ο ένας μετά τον άλλο και κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν τι έγινε και τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή τα ρίχνουν πάντα, εισαγωγικά, στην «τρομοκρατία» ...των Παλαιστινίων.

Οποιος περιμένει φως από φορείς οποιουδήποτε μεγέθους ή ρόλου του ιμπεριαλιστικού συστήματος, ή είναι στημένος, ή έχει πέσει θύμα επικίνδυνων αυταπατών. Τη μοναδική διέξοδο μάς τη δείχνουν αυτά τα παιδιά της Παλαιστίνης, που, με ό,τι τους έχει απομείνει, με ξύλα, πέτρες, με το ίδιο το κορμί τους, κρατάνε ζωντανή και ασυμβίβαστη τη δεύτερη Ιντιφάντα. Αυτούς φοβάται ο ιμπεριαλισμός και αυτοί αξίζουν την έμπρακτη αλληλεγγύη και την ελπίδα μας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ