Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Απεργιακή φουρτούνα» στα νησιά

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χτεσινή κινητοποίηση στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι εργαζόμενοι συμμετείχαν αποφασιστικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και διατράνωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Στη Λέσβο

Μήνυμα καταδίκης των αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης έστειλαν οι εργαζόμενοι της Λέσβου με την πολύ μεγάλη μαζική συμμετοχή τους στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν πολύ υψηλά και έφθασαν μέχρι και 100% σε πολλούς κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δ. Σιαμέτης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης, ενώ χαιρέτισαν ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ν. Γιακαλής, ο Π. Βογιατζής από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και ο Κ. Καπελλάρης από τα σωματεία των ΟΤΑ. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Αιγαίου, όπου και επιδόθηκαν στον γραμματέα του υπουργείου τα ψηφίσματα της συγκέντρωσης που αφορούσαν: Στην καταδίκη του «κοινωνικού διαλόγου», των αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης και της ισραηλινής επίθεσης στην Παλαιστίνη.

Στη Σάμο

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Σάμου και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του νησιού. Χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης και της πορείας ήταν η μαζική παρουσία νέων εργαζομένων, που συμμετείχαν για πρώτη φορά. Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Αντ. Δράκος, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων. Εγκρίθηκε ψήφισμα και εκδηλώθηκε η συμπαράσταση των εργαζομένων στον παλαιστινιακό λαό. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία, όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα. Σύμφωνα με στοιχεία των σωματείων στις οικοδομές και σε μεγάλες επιχειρήσεις, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία άγγιξε το 85%.

  • Συγκέντρωση στον Εύδηλο και πορεία στους δρόμους του νησιού πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στην Ικαρία.
Στη Ρόδο

Ανάλογη κινητοποίηση έκαναν και οι εργαζόμενοι της Ρόδου. Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρου Ρόδου, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος, Γιάννης Σαρικάς. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους του νησιού, η οποία κατέληξε στη Νομαρχία όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στη Λήμνο

Απόλυτη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων όλων των κλάδων στην απεργία στο νησί της Λήμνου. Στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε χθες το πρωί στο Λιμάνι της Μύρινας, μίλησε ο Δ. Κεραμίδης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, και απηύθυνε χαιρετισμό ο Κ. Μαδιτινός, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων. Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης εκφράζεται η πλήρης αντίθεση των εργαζομένων στα μέτρα της κυβέρνησης και απορρίπτεται κάθε «κοινωνικός διάλογος».

Στην Κρήτη
  • Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες στο Ηράκλειο, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό. Στη συγκέντρωση, που έγινε στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, ψηφίσματα συμπαράστασης έδωσαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, η ΠΕΑΕΑ και φοιτητικοί σύλλογοι. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου οι διαδηλωτές, με συνθήματα κατά της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, έστειλαν μήνυμα αγώνα για δικαιώματα που αντιστοιχούν στις σύγχρονες αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία, όπου οι απεργοί παρέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης.
  • Και στο Ρέθυμνο η συμμετοχή των απεργών στη συγκέντρωση που έγινε στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, στην οποία κάλεσαν οι οικοδόμοι και η Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό, ήταν δυναμική. Τη συγκέντρωση άνοιξε, με ομιλία του, ο Αντώνης Ουρανός, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, τονίζοντας την ανάγκη συνεχούς πάλης και αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, για το δικαίωμα όλων στη δουλιά με δικαιώματα.
  • Με μεγάλη επιτυχία και ποσοστό συμμετοχής στην απεργία 70%, σημειώθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και στον Αγιο Νικόλαο. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στην Ιεράπετρα με 95% συμμετοχή στην απεργία στον ΟΤΑ και 75% στους οικοδόμους.
  • Συγκέντρωση έγινε χτες και στα Χανιά μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ