Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
Ούτε βήμα πίσω!

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία του στελέχους του ΠΑΜΕ Δ. Θεοδώρου (πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ) στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος

Την αποφασιστικότητα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου να αγωνιστεί για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και να συγκρουστεί με τις δυσκολίες που δημιουργούν οι αρνητικοί συσχετισμοί δύναμης, λόγω της υποτακτικής στάσης του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, υπογράμμισε ο κεντρικός ομιλητής στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Αρχίζοντας την ομιλία του, δεν παρέλειψε να καταγγείλει και να καταδικάσει τη δολοφονική επιχείρηση εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται και καλύπτεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο Δήμος Θεοδώρου ανέφερε: «Χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των ταξικών οργανώσεων και έδωσαν τη μάχη της απεργίας. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη.

Πιστεύουμε στη δύναμη της εργατικής τάξης και εντείνουμε τις προσπάθειές μας ενάντια στην τακτική της ομηρίας των εργαζομένων, που προσπαθούν να επιβάλουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Μπορούμε να μετρήσουμε και θα μετρήσουμε ακόμα θετικότερα αποτελέσματα στη βελτίωση της λειτουργίας και της δράσης των Σωματείων, στην οργάνωση των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς και στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα, στη συσπείρωση ευρύτερων αγωνιστικών δυνάμεων στο ΠΑΜΕ, στη συμμετοχή ακόμα περισσότερων εργαζομένων στον αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική και τους φορείς της.


Αυτό επιβάλλουν σήμερα οι συνθήκες και οι ανάγκες ανάπτυξης της ταξικής πάλης.

Σ' αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε το επόμενο διάστημα, επιμένοντας ακούραστα για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα, για τα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα, για το δικαίωμα στη δουλιά, για το δικαίωμα στη μόρφωση, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, καταδικάζοντας το ξεπούλημα της ΕΓΣΣΕ που προωθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Την περασμένη άνοιξη, σπάσαμε την κυβερνητική επίθεση και αναγκάσαμε την κυβέρνηση σε υποχώρηση.

Ακολούθησαν δεκάδες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις από το ΠΑΜΕ, τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις, κόντρα στη λογική της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού, της ταξικής συνεργασίας, των στημένων κοινωνικών διαλόγων.

Σήμερα δίνουμε μαχητικά - αγωνιστικά με όλες μας τις δυνάμεις την ίδια απάντηση:

- ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το σύνολο των αντεργατικών μέτρων.

- ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να αποχωρήσουν ΤΩΡΑ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ από το διάλογο της απάτης.

- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για να αποσυρθούν τα αντεργατικά αντιασφαλιστικά μέτρα».

Ο Δ. Θεοδώρου μιλά στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος
Ο Δ. Θεοδώρου μιλά στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος
Ο ομιλητής στηλίτευσε τον «κοινωνικό διάλογο» και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που συμμετείχαν σ' αυτόν, ενώ πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ακόμα πιο ισχυρό κίνημα, ακόμα πιο ισχυρό ΠΑΜΕ. Εχουμε τη δύναμη, μπορούμε να το πετύχουμε, να συμβάλουμε αποφασιστικά στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης, που θα βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις.

Ο αγώνας μας δε συμβιβάζεται με τα ψίχουλα που πετάνε στους εργάτες και τις εργάτριες το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι.

Ο αγώνας μας βλέπει μπροστά, καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, συγκρούεται με το καθεστώς της εκμετάλλευσης, ανοίγει το δρόμο για την κατάργησή της.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε και βιάζεται να περάσει η κυβέρνηση είναι βαθιά αντεργατικά. Πατάνε πάνω στην ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι δεμένα με την εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση της Υγείας, ολοκληρώνουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα που επέβαλε η ΝΔ την περίοδο 1990-1992.

Συνολικά, διαμορφώνουν ένα βάρβαρο ασφαλιστικό σύστημα, μέσα από το οποίο περιορίζεται δραστικά η κρατική και εργοδοτική ευθύνη για την Ασφάλιση και την Υγεία των εργαζομένων και τα βάρη θα φορτώνονται στις δικές μας πλάτες. Θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, μας θεωρούν ακριβούς. Θέλουν να μας κάνουν ακόμα φτηνότερους. Να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια με αθλιότατες εργασιακές συνθήκες, να παίρνουμε μισθούς και συντάξεις φτώχειας, να ζούμε λιγότερα χρόνια στη σύνταξη.

Υπονομεύουν το μέλλον της νέας γενιάς, την καλούν να ζήσει σε συνθήκες εργασιακού και ασφαλιστικού μεσαίωνα».

Ο συνδικαλιστής επισήμανε ότι η τριμερής χρηματοδότηση αποτελεί πρόσχημα για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα και για να παραγραφεί η καταλήστευση των Ταμείων, ενώ πρόσθεσε: «Τα αντεργατικά μέτρα χτυπούν όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Απαιτείται συντονισμένος αγώνας, που θα δίνει αποφασιστική απάντηση στη διάσπαση και τον πολυκερματισμό που αποτελούν προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων ηγεσιών για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα».

Αφού τόνισε ότι τα μέτρα απορρίπτονται συνολικά και παρέθεσε τα αιτήματα για νέα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ο Δήμος Θεοδώρου κατέληξε: «Η εργατική τάξη της χώρας μας δείχνει και σήμερα το μοναδικό δρόμο που έχει να διαλέξει: Το δρόμο του αγώνα.

Συνεχίζουμε σ' αυτόν το δρόμο.

Δημιουργούμε παντού, στο γιαπί, στο εργοτάξιο, στο εργοστάσιο, στο γραφείο, σε κάθε τόπο δουλιάς, ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ.

Ενισχύουμε τη συσπείρωση, τη δράση, κόντρα στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, κόντρα στις προσπάθειες της διαίρεσης, της μοιρολατρίας, της υποταγής.

Χρειάζεται ένταση του αγώνα, ενίσχυση των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, που γίνεται το Σάββατο, 6 Απρίλη, στην Αθήνα, είναι ένα σημαντικό βήμα σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Ετσι συνεχίζουμε, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, ασκώντας ασφυκτική πίεση στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση του αγώνα, προετοιμάζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

ΠΑΜΕ μπροστά. Ούτε βήμα πίσω.

Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ