Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε άλλη μια ΝΑΤΟική άσκηση

Ολοκληρώθηκε άλλη μια ΝΑΤΟικής κοπής άσκηση, η «ΑΡΙΑΔΝΗ 23», στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Κρητικού Πελάγους, με τη συμμετοχή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΝΑΤΟικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (SNMCMG2).

Η «ΑΡΙΑΔΝΗ» διεξάγεται σε ετήσια βάση και αφορά στην εφαρμογή διαδικασιών, τεχνικών και αντιμέτρων ναρκοπολέμου για την αντιμετώπιση ευρέος φάσματος τύπου ναρκών, υπό ρεαλιστικές συνθήκες και σε περιβάλλον πολλαπλών και ασύμμετρων απειλών.

Από ελληνικής πλευράς μετείχε πληθώρα μέσων και προσωπικού. Από την SNMCMG2 μετείχαν πλοία από την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Επίσης μετείχαν οι ΗΠΑ (με 3 Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα και 6 χειριστές, καθώς και Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών), το Βέλγιο (με 1 AUV και 4 χειριστές), η Ιρλανδία (με 1 AUV και 6 χειριστές), η Ρουμανία (με 1 Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών) κ.ά.

Εξάλλου, την προηγούμενη βδομάδα ο αρχηγός ΓΕΑ, Θεμ. Μπουρολιάς, συμμετείχε στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium - NACS), που πραγματοποιήθηκε στο Ramstein της Γερμανίας. Επισήμως συζητήθηκε «η περαιτέρω βελτίωση και εξέλιξη της αεράμυνας μέσω της αναβάθμισης των Αεροπορικών Βάσεων του ΝΑΤΟ και της επιτάχυνσης για την ολοκληρωμένη αεροπορική και πυραυλική άμυνα της Συμμαχίας». Ζητήματα και τα δύο όπου η ελληνική αστική τάξη διεκδικεί τα εύσημα της λυκοσυμμαχίας, τόσο λόγω συνεχών εργασιών αναβάθμισης στα ελληνικά αεροδρόμια ώστε να δέχονται περισσότερα και μεγαλύτερα ιπτάμενα μέσα του ευρωατλαντικού άξονα, όσο και για το νεότευκτο ΝΑΤΟικό Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD CoE - Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) με έδρα τα Χανιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ