Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Εμπλοκή σε σχέδια του ΝΑΤΟ σε κάθε γωνιά της χώρας

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έδεσε χτες άλλο ένα φορτηγό πλοίο των Αμερικανών, το «Ocean Glory», προκειμένου να «φορτώσει» ελικόπτερα, τροχοφόρα οχήματα και άλλο υλικό της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (CAB) που το προηγούμενο διάστημα είχαν αναπτυχθεί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (τμήματά της και στο Στεφανοβίκειο), στο πλαίσιο της «Atlantic Resοlve 2020», ετήσια επιχείρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που από το 2014 φέρνει στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ.

Το «Ocean Glory» θα φορτώσει, θα αποπλεύσει και αμέσως μετά πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να καταπλεύσει έτερο φορτηγό πλοίο, το «Green Ridge», το οποίο σήμερα εμφανίζεται αραγμένο στα ανοικτά του Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο, επίσης για να μεταφέρει στρατιωτικό υλικό των Αμερικανών, από την Αλεξανδρούπολη πίσω στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον κομβικό ρόλο που παίζει πλέον ο ακριτικός λιμένας στη διεκπεραίωση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την ευρύτερη περιοχή και τη στοχοποίησή της από αντίπαλα κέντρα.

Σημειωτέον, κινητικότητα υπάρχει σε μια σειρά λιμάνια, καθώς άλλα χρησιμοποιούνται για την είσοδο και άλλα για αποχώρηση δυνάμεων από την Ευρώπη. Π.χ. το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ το μεταγωγικό του αμερικανικού Ναυτικού «USNS Bob Hope», που θα αποβιβάσει δυνάμεις τους στην Αλβανία για να πάρουν μέρος στην αλυσίδα ασκήσεων «Defender Europe 2021», κομμάτια της οποίας θα γίνουν και στην Ελλάδα, το διάστημα Μάης - Ιούνης.

Εως τότε, βέβαια, οι υπηρεσίες της ελληνικής αστικής τάξης στη λυκοσυμμαχία συνεχίζονται αδιάκοπα. Π.χ. την Κυριακή, ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 21», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου. Συμμετείχαν η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ», η κανονιοφόρος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», οι μονάδες της μίας από τις δύο αρμάδες του ΝΑΤΟ που επιχειρούν σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, η SNMCMG2 (αποτελούμενη από το τουρκικά πλοία «TCG SOKULLU MEHMET PASA» και «TCG AYVALIK», το γαλλικό «FS ORION», το ισπανικό «ESPS TAJO», το βουλγάρικο «BGS TSIBAR», το ιταλικό «ITS TERMOLI» και το ρουμανικό «RΟS A. CATUNEANU»), ομάδες εξουδετερώσεως ναρκών, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, καθώς και αξιωματικοί παρατηρητές από την Αίγυπτο και τη Ρουμανία.

Επισήμως, η άσκηση σκοπό είχε «τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων. Εστιάζει δε στη δοκιμή και αξιολόγηση των διαδικασιών Ναρκοπολέμου και των αντίστοιχων εκδόσεων τακτικής σε συμμαχικό πλαίσιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ