Σάββατο 13 Γενάρη 2024 - Κυριακή 14 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην «αιχμή του δόρατος» των σχεδιασμών που βάζουν φωτιά στη Μ. Ανατολή

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπλίνκεν το περασμένο Σαββατοκύριακο

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπλίνκεν το περασμένο Σαββατοκύριακο
Την ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου στη Μ. Ανατολή με την επίθεση στην Υεμένη, η ελληνική κυβέρνηση - μετά και τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν το περασμένο Σαββατοκύριακο - παίρνει ακόμα πιο αποφασιστικά «επ' ώμου» τις αμερικανοΝΑΤΟικές βρωμοδουλειές στην περιοχή, εκθέτοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Ετσι, την ώρα που οι επιθέσεις Αμερικανών και Βρετανών ξεκίνησαν, «τρέχουν» οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς για τις λεπτομέρειες της αποστολής φρεγάτας στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, και σε αυτό το φόντο αναμένεται αξιωματικός - σύνδεσμος του Πολεμικού Ναυτικού να ταξιδέψει στο Μπαχρέιν, όπου και υπάρχει βάση των Αμερικανών, για να συζητήσουν τη «φύση» της αποστολής και τι ακριβώς ζητείται από την ελληνική πλευρά. Π.χ. να παρέχεται συνοδεία σε εμπορικά που από τη Μεσόγειο διασχίζουν το Σουέζ, προκειμένου κατόπιν να τα «παραλάβουν» πολεμικά άλλων κρατών. `Η η φρεγάτα να ενταχθεί σε ομάδα συνοδείας αεροπλανοφόρου. `Η να αναπτυχθεί νοτιότερα ακόμα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, υποψήφια για ανάπτυξη είναι 6 πλοία, οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ («ΥΔΡΑ», «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΨΑΡΑ», «ΣΑΛΑΜΙΣ») και δύο τύπου S (οι «ΕΛΛΗ» και «ΛΗΜΝΟΣ»). Για το τυπικό, πριν από την αναχώρηση θα υπάρξει απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ενώ επικρατέστερα ακούγονται τα «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ».

Την ίδια ώρα, με τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια ανά χείρας ο υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε περιοδεία σε χώρες της περιοχής τη βδομάδα που πέρασε. Αρχικά βρέθηκε στην Αρμενία και την Πέμπτη στη Σ. Αραβία, συζητώντας, όπως είπε σε δηλώσεις του, σχετικά «με την επόμενη μέρα στο Μεσανατολικό», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις, στην αιχμή του δόρατος σε ό,τι αφορά στον διπλωματικό μαραθώνιο, για να μπορέσουμε να έχουμε μια σύντομη λύση στο μείζον Μεσανατολικό (...) Και τα επόμενα βήματα έχουν να κάνουν με τις επισκέψεις, τις οποίες θα πραγματοποιήσουμε, στο εγγύς μέλλον, στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, δύο χώρες οι οποίες εμπλέκονται ενεργά» στην «επόμενη μέρα» στην περιοχή. «Επόμενη μέρα» που για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς περιλαμβάνει τον έλεγχο δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας και την όξυνση της αντιπαράθεσης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ολα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, στο φόντο της επίσκεψης Μπλίνκεν το περασμένο Σάββατο στα Χανιά - μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία - όπου συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, και άλλων κυβερνητικών στελεχών, ανάμεσά τους και όσων χειρίζονται τα Ελληνοτουρκικά. Στο «μενού», πέρα από τις «φιλοφρονήσεις» για την «υψηλότερη από ποτέ εταιρική σχέση», βρέθηκε η αναβάθμιση της εμπλοκής της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, στο φόντο της εξελισσόμενης γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ, των ορατών κινδύνων γενίκευσης της σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, του μακελειού στην Ουκρανία και των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά. Επίσης, οι εξοπλισμοί για τους ΝΑΤΟικούς σκοπούς που θα χρυσοπληρώσει ο λαός, αλλά και τα σχέδια για αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας ως ορμητηρίου πολέμου (βλέπε και σχετικό θέμα).

«Μπροστάρης» στα αμερικανικά σχέδια για την Παλαιστίνη

Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες μέρες αναμένονται συναντήσεις και με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, όπως και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, π.χ. Αίγυπτος και Ιορδανία.

Νωρίτερα, μιλώντας στο «Arab News», ο Γεραπετρίτης ζήτησε «να συμφωνηθεί ανθρωπιστική παύση που θα επιτρέψει τη συζήτηση για το μέλλον της Παλαιστίνης», και «να συγκληθεί μια διεθνής Διάσκεψη με τη συμμετοχή των δύο βασικών ενδιαφερομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, και άλλων σημαντικών χωρών που έχουν επιτελέσει εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, και φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ενώ με τα αμερικανικά σχέδια ανά χείρας έκανε και υποδείξεις για το πώς θα... κυβερνηθεί ο Παλαιστινιακός λαός την επόμενη μέρα λέγοντας: «Στη συνέχεια πρέπει να υπάρξει μια αξιόπιστη, βιώσιμη και απαλλαγμένη από την τρομοκρατία παλαιστινιακή διοίκηση στη Γάζα. Και, τρίτον, πρέπει να φροντίσουμε για την απελευθέρωση των ομήρων και ταυτόχρονα να αποτρέψουμε κάθε είδους βίαιης εκτόπισης πληθυσμού από τη Γάζα. Για εμάς είναι βασικό ζήτημα να μην υπάρξει καμία βίαιη εκτόπιση ή συλλογική τιμωρία».

Κατά τ' άλλα, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι μπλεγμένη έως τα μπούνια στα σχέδια που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», ο υπουργός είπε ότι «υπάρχει πλέον μια εντεινόμενη ανησυχία για τη διάχυση της κρίσης τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και στο βόρειο Ισραήλ και τον Λίβανο».

Στην Ελλάδα η δύναμη κρούσης των Αμερικανών

Στην πράξη, άλλωστε, και τα τρία πλοία που συνιστούν την ομάδα κρούσης «Bataan Amphibious Ready Group - BAT ARG», ομάδα που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους στη Μέση Ανατολή, δηλαδή τα πλοία «USS Bataan», «USS Mesa Verde» και «USS Carter Hall» και η 26th Marine Expeditionary Unit (πεζοναύτες), κατέπλευσαν αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως βασικού ευρωατλαντικού κόμβου.

Το «USS Mesa Verde» αποβίβασε πεζοναύτες της 26th Marine Expeditionary Unit για συνεκπαίδευση με την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και την 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού, μέχρι τις 18/1 στα Γλαφυρά και στην ακτή Λίντο της Μαγνησίας έως το Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Λιτόχωρο. Υλικό και εφόδια για τους πεζοναύτες των Αμερικανών ξεφόρτωσε και το πλοίο τους «USS Carter Hall» που έδεσε κατόπιν στα ανοιχτά του Θερμαϊκού. Την ίδια ώρα αρόδο στον Φαληρικό Ορμο έδεσε την Πέμπτη άλλο ένα γιγαντιαίο πολεμικό πλοίο των Αμερικανών, το αποβατικό πλοίο επιχειρήσεων «USS Bataan».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΗΡΑΚΛΗΣ» του ΠΝ ανέλαβε καθήκοντα ναυαρχίδας της Μόνιμης ΝΑΤΟικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two - SNMCMG2), ενός ακόμη ρόλου στον ευρωατλαντικό καταμερισμό. Στο μεταξύ, θυμίζουμε, έχει ανάψει η συζήτηση για το αν η SNMCMG2 εκτός από τη Μεσόγειο αναπτυχθεί και στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό επισήμως την εκκαθάριση ναρκών ώστε η Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων, κλιμακώνοντας βέβαια την αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, την άλλη βδομάδα, Τετάρτη και Πέμπτη, στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (συνέρχεται σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ), στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ