Σάββατο 13 Γενάρη 2024 - Κυριακή 14 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΑΣΓΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός μπορεί με τον αγώνα του να επιβάλει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα

RIZOSPASTIS

Το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί από τη συνεχιζόμενη ακαρπία, η ανάγκη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και αξιοποίησης των υδάτων για τις ανάγκες άρδευσης, η ακρίβεια που τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και η συνολικότερη υποβάθμιση της ζωής του λαού από τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Ανατολικής Φθιώτιδας στη σύσκεψη με τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το βράδυ της Παρασκευής, στην Πελασγία. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην εκτεταμένη ακαρπία, σε ποσοστό 98%, που πλήττει τους ελαιοπαραγωγούς στάθηκε ο Κώστας Ζαρκαδούλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Στυλίδας - Εχιναίων, σημειώνοντας ότι η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μονοκαλλιέργεια για την Ανατολική Φθιώτιδα. Τόνισε ότι το χαμένο εισόδημα της φετινής χρονιάς και η ακρίβεια σε βασικά αγαθά θα αποτελέσουν τεράστιο πλήγμα για την περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στη δακοκτονία που με ευθύνη της Περιφέρειας είναι πλημμελής ή ανύπαρκτη, αλλά και στο καθεστώς του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει για το σύνολο της ζημιάς, ενώ, όπως τόνισε, ζητά τα ασφάλιστρα ακόμη και σε περίοδο ακαρπίας.

Στο πανελλαδικό αίτημα των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών για αποζημίωση ύψους 200 ευρώ το στρέμμα για τη φετινή ακαρπία, αναφέρθηκε ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα αίτημα που θα πρέπει να διεκδικηθεί με αγώνα και δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κοινό αγώνα συλλόγων, φορέων και κατοίκων της περιοχής που είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει προσωρινά η άδεια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε έκταση 4.700 στρεμμάτων στην περιοχή της Πελασγίας, αλλά και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Στυλίδας και των Περιφερειακών Ιατρείων, στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών, στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων στα σχολεία κ.ά.

Στην αντιπλημμυρική θωράκιση και αντιπυρική προστασία, ως ζητήματα πάλης πρώτης γραμμής, αλλά και στην εκτίναξη της ακρίβειας σε Ενέργεια και βασικά αγαθά αναφέρθηκε ο Βασίλης Καραπλιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Unipak Hellas», τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Ανέφερε ότι απέναντι στην κατάσταση αυτή το Σωματείο διεκδικεί υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στο μεροκάματο.

Ο Ν. Κατσαρός, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πελασγίας, μίλησε για την ανάγκη ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας, του Αγροτικού Συλλόγου Στυλίδας - Εχιναίων, του Σωματείου Εργαζομένων στην «Unipak Hellas», του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελασγίας, της Επιτροπής για Οθρυ χωρίς φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα και Συνταξιουχικών Σωματείων, του Συλλόγου Γονέων Δημοτικών και Γυμνασίου - Λυκείου Πελασγίας καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι φορέων, τονίζοντας ότι ο λαός έχει τη δύναμη, αρκεί να τη συνειδητοποιήσει και να επιβάλει λύσεις με τον αγώνα του και με τις επιλογές του παντού, απ' την ψήφο σε έναν πολιτιστικό σύλλογο μέχρι την ανάδειξη σε ένα εργατικό σωματείο, στον δήμο, στην Περιφέρεια, στη Βουλή και την Ευρωβουλή, καλώντας τους παραβρισκόμενους τον ερχόμενο Ιούνη στις ευρωεκλογές να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και έως τότε να συμπορευτούν μαζί του στον δρόμο του αγώνα.

Οπως επισήμανε, τα ζητήματα που έθεσαν απασχολούν όλο τον λαό και λύνονται με πάλη λαϊκή. «Ενωμένοι πρέπει να είναι οι εργάτες, να σπάνε το "διαίρει και βασίλευε" της εργοδοσίας, με στήριγμα τα συνδικάτα τους, το ΚΚΕ και ταυτόχρονα σε συμμαχία και κοινή γραμμή πλεύσης με τους αγρότες, τον επαγγελματία, τον φοιτητή, τον μαθητή, να παλέψουν όλοι μαζί για το δίκιο τους, μόνο έτσι, ενωμένοι στη βάση, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων αυτών», τόνισε.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τη σύσκεψη της Παρασκευής θα δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης» σε επόμενο φύλλο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ