Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Λόγος ανησυχίας για τον λαό οι διαβεβαιώσεις για τη «σταθερότητα» των τραπεζών

Κλίμα εφησυχασμού προσπαθούν να καλλιεργήσουν κυβέρνηση και αστικά επιτελεία σχετικά με τις εξελίξεις σε μια σειρά από τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης (βλέπε και σχετικό θέμα), με τελευταίο «κρίκο» την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, μετά την κατάρρευση της πρώτης.

«Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί. Πιστεύω ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περάσει πλέον στο παρελθόν. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής. Συνεπώς, για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», σημείωσε χτες σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας.

Ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν οι παρεμβάσεις όλων των διευθυνόντων συμβούλων των λεγόμενων «συστημικών τραπεζών», που μέσα στο Σαββατοκύριακο αρθρογράφησαν για να καθησυχάσουν, επικαλούμενοι τη σταθερή κερδοφορία των τραπεζών και τη ρευστότητά τους, την «απαλλαγή» τους από τα «κόκκινα» δάνεια, τη συμμετοχή τους στο ευρωενωσιακό τραπεζικό σύστημα που «έχει πάρει τα διδάγματα της προηγούμενης κρίσης» κ.ά.

Ενα προς ένα βέβαια τα επιχειρήματα αυτά αποτελούν παραπάνω από «λόγο ανησυχίας» για τον λαό, αφού δείχνουν ότι, ανεξάρτητα από την έκταση που θα πάρει η παρούσα κρίση, τις «αναταράξεις» και τα σπασμένα σκοπεύουν να τα φορτώσουν πάλι στον λαό.

Αυτό αφορούν και οι δεσμεύσεις για την επαρκή κερδοφορία και ρευστότητα των τραπεζών, με βάση τα δισ. που έχουν λάβει από τον ελληνικό λαό για την ανακεφαλαιοποίησή τους, τα ληστρικά επιτόκια, αλλά και μια σειρά από προνόμια που τους εξασφαλίζουν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, όπως οι «αναβαλλόμενοι φόροι», που πληρώνει ο λαός με ένταση της φοροληστείας. Την ίδια ώρα και η ένταξη στο ευρωενωσιακό τραπεζικό σύστημα διασφαλίζει ότι «πάραυτα» η όποια χασούρα θα φορτωθεί στον λαό. Ενώ και η «απαλλαγή» από τα «κόκκινα» δάνεια αποτυπώνει το νέο πογκρόμ απέναντι στη λαϊκή κατοικία που βρίσκεται σε εξέλιξη, την ίδια ώρα μάλιστα που η άνοδος των επιτοκίων «κοκκινίζει» και ως τώρα εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού προσθέτει ως και τρεις παραπάνω δόσεις στους προϋπολογισμούς των λαϊκών νοικοκυριών.

Χωρίς τέλος τα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ

Μάλιστα, το ζήτημα της πορείας των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται και στην ατζέντα των «θεσμών», οι οποίοι θα βρεθούν από βδομάδα στην Αθήνα, για να ελέγξουν από κοινού με την κυβέρνηση την πορεία των «μνημονίων διαρκείας» της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο επίκεντρο σε αυτό το πλαίσιο θα βρεθούν η πρόσφατη κατάπτυστη απόφαση του Αρείου Πάγου, που δίνει «πράσινο φως» για ξεσάλωμα των τραπεζών και των funds, η εκδίκαση των παλιών αιτήσεων από τον παλιό νόμο Κατσέλη που εκκρεμούν, όπως και η πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών που έρχεται να «σφραγίσει» την πτώχευση δεκάδων χιλιάδων.

Επιπλέον στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί και η πορεία παραπέρα «τσεκουρώματος» ακόμα κι αυτών των ελάχιστων «pass», όπως π.χ. για την ενεργειακή φτώχεια που γιγαντώνεται, με φόντο και τις συστάσεις της ΕΕ για «πάραυτα» οριστική κατάργηση ακόμα κι αυτών των ελάχιστων μέτρων, κι ενώ οι πρόσφατες αποφάσεις δείχνουν επιτάχυνση της επιστροφής της λεγόμενης «περιοριστικής πολιτικής», με στόχο και την «αποκλιμάκωση» του πληθωρισμού, με τον λαό να πληρώνει τα σπασμένα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ