Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1685 Γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

1800 Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων (Επτάνησα). Το νεοσύστατο κράτος θα ήταν αυτόνομο, με εγγυητή της ανεξαρτησίας του τη Ρωσία, αλλά φόρου υποτελές στον σουλτάνο.

1910 Ιδρύεται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

1919 Μετά τη Ρωσία και τη Γερμανία, η επανάσταση ξεσπά και στην Ουγγαρία.

1920 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Χιώτης.

1937 Αντιδικτατορικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα Χανιά της Κρήτης με την ευκαιρία του μνημόσυνου του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1960 Η Σφαγή του Σάρπβιλ: Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής, του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, πνίγει στο αίμα ειρηνική διαδήλωση μαύρων φοιτητών. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

...και σαν χτες

1727 Πεθαίνει ο Αγγλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων.

1828 Γεννιέται ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Ερρίκος Ιψεν.

1834 Οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.

1947 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1962 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Τη χαρακτήριζε «διακρατική ένωση των μεγαλύτερων μονοπωλίων της Δυτικής Ευρώπης για την ανακατανομή της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς, των πηγών πρώτων υλών και των σφαιρών εξαγωγής κεφαλαίου, για τη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην οικονομία των πιο αδύναμων συνεταίρων τους και την αρπαγή του εθνικού τους πλούτου, για την εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων».

1968 Στον απόηχο της ρήξης που επήλθε με την αναθεωρητική ομάδα Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου στην 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σταύρος Καρράς και άλλοι αναθεωρητές κλέβουν μεγάλο μέρος του Αρχείου του Κόμματος στο Σιμπίου της Ρουμανίας (με τη συνδρομή και της ρουμανικής αστυνομίας).

1972 Δικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για παράβαση του Ν. 509 ο Νίκος Καλούδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1990 Πεθαίνει ο Σοβιετικός τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν, που θεωρείται ο καλύτερος τερματοφύλακας του 20ού αιώνα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ