Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
«Πέτρα του σκανδάλου» είναι η Ενέργεια - εμπόρευμα

Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Μαρίνος στάθηκε αρχικά στο έγκλημα των Τεμπών, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους συγγενείς των νεκρών και τραυματιών. Αναφέρθηκε στις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών και υπογράμμισε:

«Το ποτήρι ξεχείλισε! Θρηνούμε νεκρούς στα Τέμπη, στο Μάτι, στη Μάνδρα, στα καράβια, στα λιμάνια και τα ναυπηγεία, στα εργοστάσια και τα εργοτάξια, στις πλημμύρες και τις φωτιές. Το εκμεταλλευτικό σύστημα και το κράτος του τα μετράνε όλα με το κριτήριο των κερδών του κεφαλαίου, τις αντοχές της οικονομίας, καταπατούν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ενέργειας είπε μεταξύ άλλων: «Ολα τα χρόνια τιμούμε τη σχέση του ΚΚΕ με τον λαό και τους μαζικούς φορείς της περιοχής. Η σχέση αυτή είναι διαρκής, τόσο για το πρόβλημα της επέλασης των μεγάλων οικονομικών ομίλων και τις αρνητικές συνέπειες της άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη νότια Εύβοια, όσο και για τα άλλα λαϊκά προβλήματα. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε και την επόμενη περίοδο.

Εξετάζουμε το θέμα της Ενέργειας και χρειάζεται να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, ξεκαθαρίζοντας ότι η "πέτρα του σκανδάλου" είναι η ίδια που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη: Είναι ότι οι Μεταφορές, η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, οι Κατασκευές κ.ά., στο σύστημα που ζούμε, τον καπιταλισμό, είναι εμπόρευμα που αγοράζεται και πουλιέται, με κριτήριο το κέρδος των οικονομικών ομίλων, είναι πεδίο σκληρών ανταγωνισμών για την προώθηση μεγάλων συμφερόντων, σε αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο Γ. Μαρίνος στο βήμα. Δίπλα, ο Κ. Παπαδάκης και ο Δ. Παρασκευάς
Ο Γ. Μαρίνος στο βήμα. Δίπλα, ο Κ. Παπαδάκης και ο Δ. Παρασκευάς
Στο πλαίσιο αυτό, από τη δεκαετία του '90 ακόμα τέθηκαν οι βάσεις για την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, με ιδιαίτερο τον ρόλο της ΕΕ και βεβαίως της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια των άλλων κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

(...) Το ΚΚΕ συγκρούεται συνολικά με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. 20 χρόνια στηρίζει και συμμετέχει με ευθύνη στις κινητοποιήσεις του λαού της Καρύστου, της νότιας Εύβοιας, για να σταματήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή και να μην εγκριθούν νέες άδειες, να ακυρωθούν αυτές που έχουν παραχωρηθεί στους ομίλους. Παρεμβαίνει επίμονα στη Βουλή και την Ευρωβουλή, στο Περιφερειακό και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δίνει πολύμορφα τη μάχη.

Το ΚΚΕ δεν βρέθηκε στην Κάρυστο μόνο στην πάλη κατά της άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών, αλλά για όλα τα λαϊκά προβλήματα, με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, στα υπουργεία.

Για το δικαίωμα του λαού στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, τη στήριξη του νοσοκομείου και τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, το οδικό δίκτυο, τα σχολεία και την πραγματική μόρφωση των παιδιών, για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, σε συνδυασμό με έναν συνεχόμενο αγώνα για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, ενάντια στη φορομπηχτική πολιτική, στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών.

Οι βουλευτές των άλλων κομμάτων δεν διστάζουν να σας κάνουν τον φίλο, να περνούν καμιά φορά από κάποια κινητοποίηση για να δηλώσουν ότι καταλαβαίνουν δήθεν την αγανάκτησή σας. Υποκρίνονται, ακολουθούν εσκεμμένη πρακτική παραπλάνησης για να κρύψουν ότι τα κόμματα που υπηρετούν έχουν συμφωνήσει με την "πράσινη ανάπτυξη" και την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, έχουν ψηφίσει το νομοθετικό πλαίσιο που θέριεψε τα αιολικά πάρκα στην Κάρυστο, στο Μαρμάρι, στα Στύρα. Κοροϊδεύουν τον λαό!».

Ο λαός δεν χρωστάει τίποτα και σε κανέναν

Ο Γ. Μαρίνος απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης και ισχυροποίησης του ΚΚΕ: «Το πραγματικό δίλημμα που βγαίνει μέσα από τις εξελίξεις μπροστά στις εκλογές τονίζει ότι σήμερα χρειάζεται να είναι ισχυρός ο λαός, με πιο δυνατό ΚΚΕ και αδύναμα τα αστικά κόμματα που θα σχηματίσουν την όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, μονοκομματική ή συνεργασίας.

Στις εκλογές δεν εκλέγεται μόνο κυβέρνηση, εκλέγεται και αντιπολίτευση, και έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει την επόμενη μέρα ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρότατη λαϊκή αντιπολίτευση που θα ορθώνει το ανάστημά της και θα εμποδίζει τα αντιλαϊκά μέτρα, θα διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους, με τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, με τους νέους και τις νέες, δικαιώματα, κατακτήσεις και θα ανοίγει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές, για ανατροπές που θα επιτρέψουν να γίνει πραγματικά ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, να απολαμβάνει τον κόπο του.

Φτάνει ο εμπαιγμός τόσων χρόνων, φτάνει η αναμονή για το "μικρότερο κακό" που γίνεται συνεχώς μεγαλύτερο και χειρότερο. Οταν οι εργαζόμενοι αγανακτούν από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που καταπατούν τα δικαιώματά τους, αλλά στην κάλπη ψηφίζουν τα κόμματα που βρίζουν, τότε αυτά γίνονται πιο επιθετικά και χρησιμοποιούν τη λαϊκή ψήφο για να επιβάλουν πιο σκληρά μέτρα.

Λέμε σε όλους: Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σάς καλούν να καθίσετε με "σταυρωμένα χέρια", να αναμένετε τον ερχομό του "σωτήρα", τη νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση. Ενώ το ΚΚΕ πιστεύει στο δίκιο και τη δύναμη του λαού και τον καλεί να τη δείξει με την οργάνωση και την πάλη του, να τη δείξει στις βουλευτικές και στις τοπικές εκλογές, και να ακουστεί δυνατά η φωνή του: "Δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν, τραβάμε μπροστά, γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με πιο δυνατό ΚΚΕ"».

Διέξοδο δίνει μόνο η πρόταση του ΚΚΕ

Κλείνοντας, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε: «Το ΚΚΕ δεν έχει μόνο προτάσεις για τα οξυμένα προβλήματα, διαθέτει πρόταση εξουσίας και διακυβέρνησης του τόπου. Αγωνιζόμαστε για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και για να γίνει αυτό, απαιτείται να περάσει η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης, στα χέρια του λαού. Να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία, να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές Ενέργειας, η ηλιακή και αιολική ενέργεια, να πραγματοποιηθούν υδροηλεκτρικά έργα, να αξιοποιηθεί ο λιγνίτης, η γεωθερμία, οι υδρογονάνθρακες, με ενιαία διεύθυνση, μελετημένη κατανομή και χωροθέτηση, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, με εργαλείο τον κεντρικό, πανεθνικό σχεδιασμό. Αυτό ισχύει για κάθε κλάδο της οικονομίας και τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, της βιομηχανίας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας. Αυτές είναι οι βάσεις για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού κι αυτή η ανάπτυξη δεν χωρά μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επιβάλλει την απαλλαγή από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες που δημιουργήθηκαν για τα συμφέροντα των λίγων, συνδυάζεται με αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με άλλες χώρες και λαούς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ