Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Νέες κατηγορίες για ρωσικό σχέδιο «αποσταθεροποίησης»

Ενώ ΗΠΑ και Βρετανία προσφέρουν οικονομική στήριξη για την Ενέργεια

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση φουντώνει και σε Μολδαβία και Γεωργία, όπου ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για υποκίνηση διαδηλώσεων για αποσταθεροποίηση και ανατροπή των κυβερνήσεων.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN επικαλείται έγγραφο που αποκαλύπτει «μυστικό σχέδιο» της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, «για την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας σε βάθος δεκαετίας και την ένταξή της στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας».

Στο σχέδιο - με στόχο να αποτραπεί η «πορεία» της σημερινής κυβέρνησης της Μολδαβίας προς τη Δύση, με αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ - καθορίζονται διάφοροι βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι και διάφορα μέσα. Από την υποστήριξη φιλορωσικών ομάδων και αξιοποίηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μέχρι την απειλή της διακοπής προμηθειών φυσικού αερίου και το εμπόδισμα των προσπαθειών της Μολδαβίας να αποκτήσει επιρροή στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Το έγγραφο ελήφθη και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από μια κοινοπραξία δυτικών ΜΜΕ (VSquare και Frontstory, RISE Moldova, Expressen στη Σουηδία, Dossier Center for Investigative Journalism κ.ά.).

Το CNN αναφέρει ότι είδε το πλήρες έγγραφο, το οποίο φαίνεται να συντάχθηκε το 2021 από τη Διεύθυνση Διασυνοριακής Συνεργασίας του FSB, με τίτλο «Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας».

Μεταξύ των άμεσων στόχων είναι η «στήριξη των πολιτικών δυνάμεων της Μολδαβίας που υποστηρίζουν εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσία» και «η εξουδετέρωση των πρωτοβουλιών της Μολδαβίας με στόχο την εξάλειψη της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Υπερδνειστερία».

Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι περιλαμβάνουν «αντίθεση στην επεκτατική πολιτική της Ρουμανίας στη Μολδαβία» και «αντίθεση στη συνεργασία μεταξύ Μολδαβίας και ΝΑΤΟ».

Το έγγραφο της FSB καθορίζει μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η «δημιουργία σταθερών φιλορωσικών ομάδων επιρροής στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Μολδαβίας» και «η διαμόρφωση αρνητικής στάσης απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι «δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου. Δεν αποκλείω να πρόκειται για άλλο ένα ψέμα».

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Υπερδνειστερία. Την περασμένη βδομάδα οι φιλορωσικές αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων, την οποία είχε σχεδιάσει η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.

ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ στηρίζουν τη Μολδαβία στο θέμα της Ενέργειας...

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Μολδαβία με αιχμή τον πληθωρισμό και τις τιμές της Ενέργειας, την οποία αξιοποιούν και οι δύο πλευρές για να ασκήσουν πιέσεις.

Τις τελευταίες βδομάδες, οι μολδαβικές αρχές συνέλαβαν αρκετούς φερόμενους φιλορώσους ακτιβιστές, καθώς και έναν φερόμενο ως πράκτορα της μισθοφορικής εταιρείας «Wagner» που προσπάθησε να εισέλθει στη χώρα.

Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί δημοσιονομική στήριξη στην κυβέρνηση της Μολδαβίας για τις υψηλές τιμές Ενέργειας, όπως έκανε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κλέβερλι, που επισκέφτηκε το Κισινάου την Πέμπτη.

«Λίγες κοινωνίες κατανοούν τις κρυφές τακτικές της ρωσικής κακοήθους δραστηριότητας περισσότερο από τη Μολδαβία και τη Γεωργία», είπε, προσθέτοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια ενώ η Μόσχα υπονομεύει κατάφωρα τη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα», αναφερόμενος στην Υπερδνειστερία, στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Μολδαβία από τον Δεκέμβρη, σύμφωνα με τον Μολδαβό υπουργό Ενέργειας, Β. Παρλίκοφ.

Η επίσημη αιτιολόγηση είναι τα χρέη της Μολδαβίας, ωστόσο ο υπουργός Ενέργειας κάνει λόγο για «εκβιασμό» από τη Μόσχα σημειώνοντας ότι «η Υπερδνειστερία δεν έχει πληρώσει ποτέ για το φυσικό αέριο που λαμβάνει».

Οπως είπε ο ίδιος, η Μολδαβία μπόρεσε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκές προμήθειες χάρη σε πιστώσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ