Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ασήκωτες δόσεις

Την πέμπτη διαδοχικά αύξηση των επιτοκίων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στον λαιμό χιλιάδων χρεωμένων νοικοκυριών, που βλέπουν τις δόσεις να απογειώνονται. Το κόστος αποπληρωμής για τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 27% τους τελευταίους μήνες και η νέα επιβάρυνση θα ενσωματωθεί στις δόσεις από αρχές Απρίλη. Πρόκειται για την ταχύτερη και σημαντικότερη αύξηση στην ιστορία της Ευρωζώνης, στο όνομα του να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, με μέτρα που στέλνουν ξανά τον λογαριασμό από άλλο δρόμο στον λαό. Τι σημαίνει στην πράξη η αύξηση των επιτοκίων για ένα λαϊκό νοικοκυριό; Τον περασμένο Ιούνη, για ένα δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ και επιτόκιο 1,5%, η δόση ήταν στα 626 ευρώ. Τον Μάρτη που διανύουμε, το επιτόκιο φτάνει το 4,5% και η δόση τα 771 ευρώ, ενώ τον Απρίλη το επιτόκιο θα είναι 5% και η δόση 797 ευρώ! Μιλάμε δηλαδή για μια αύξηση 171 ευρώ σε μηνιαία βάση, που σημαίνει τρεις επιπλέον δόσεις τον χρόνο, σε σχέση με εκείνη που πλήρωνε το νοικοκυριό πέρσι τον Ιούνη! Οπως όλα δείχνουν, μάλιστα, η αύξηση αυτή δεν θα είναι η τελευταία από την ΕΚΤ, που προσπαθεί να συμμαζέψει τις συνέπειες από τα πακέτα στήριξης των ομίλων στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης, τα οποία οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν με θράσος ως δήθεν μέτρα στήριξης και ανακούφισης του λαού. Αποδεικνύεται όμως για άλλη μια φορά ότι αυτό που παρουσιάζεται ως φάρμακο για τη μια «πάθηση» του συστήματος, επιβαρύνει τα συμπτώματα μιας άλλης και αυτό μετατρέπεται σε σπιράλ νέων αδιεξόδων για τον λαό.

Περίπατο

Τις μέρες αυτές, που ο λαός και η νεολαία βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας ασφαλείς μεταφορές, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης είχε τον δικό του νταλκά: «Αδήριτη η ανάγκη επαναλειτουργίας του - ανεξάρτητου από το λοιπό εθνικό δίκτυο - σιδηροδρόμου στον Ν. Εβρου και έναρξης των εμπορικών δρομολογίων προς/από την ανατολική και βόρεια Ευρώπη», έγραφε. Ο λόγος είναι ότι το λιμάνι έχει πλημμυρίσει με αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό εξοπλισμό, που ξεφόρτωσαν τα δυο αμερικανικά μεταγωγικά και δεν μπορεί να μεταφερθεί μόνο από το οδικό δίκτυο. Γι' αυτό δεν προκαλεί εντύπωση ότι ανάμεσα στις πρώτες γραμμές του σιδηροδρόμου που θα επαναλειτουργήσουν μέσα στη βδομάδα, βρίσκεται η γραμμή Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, ο βασικός άξονας για την προώθηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών προς τον βορρά, μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, όπως σχολίαζαν διάφοροι «παράγοντες» της περιοχής, ο πρόεδρος του ΟΛΑ παραβγήκε «μπροστά» με τη δήλωσή του για τον σιδηρόδρομο και το λιμάνι, προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα, που ταυτίζεται με τις εκδηλώσεις θλίψης και οργής για το έγκλημα στα Τέμπη. Αλλά έτσι είναι: Οταν πρόκειται για τα συμφέροντα των «συμμάχων» και το «όραμα» της αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, ακόμα και τα προσχήματα ...πάνε περίπατο.

Διοργανωτές...

«Τα ΕΛΠΕ πυλώνας της ενεργειακής και δίκαιης μετάβασης» είναι ο τίτλος μιας εκδήλωσης που θα γίνει τη Δευτέρα στην Ελευσίνα. Ποιος είναι ο διοργανωτής; Θα μπορούσε άνετα να είναι η διοίκηση των ΕΛΠΕ... Αλλο που δεν θα 'θελε να διαφημίσει τη συμβολή της στην «ενεργειακή μετάβαση», από την οποία κατέγραψε κέρδη - ρεκόρ τη χρονιά που πέρασε, ενώ η φετινή προμηνύεται ακόμα καλύτερη. Θα μπορούσε να είναι όμως και η κυβέρνηση, που θεωρεί πράγματι τα ΕΛΠΕ «πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης», αναπτύσσοντας δραστηριότητες και εκτός των ορυκτών καυσίμων, σε ΑΠΕ, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλα. Κανείς όμως από τους δύο δεν είναι ο διοργανωτής. Την έμπνευση για μια εκδήλωση με αυτόν τον τίτλο την είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καλέσει να μιλήσουν ένα πρώην μέλος του ΔΣ των ΕΛΠΕ, ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος της BP και πρώην στέλεχος της ΕΚΟ, μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον οργανωτικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής!

... και προσκεκλημένοι

Το θέμα και η σύνθεση του πάνελ δεν είναι απλά «ξέπλυμα» στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, της ΝΔ σήμερα, των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, που οδηγούν τον λαό βαθύτερα στην ενεργειακή φτώχεια, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Είναι ταυτόχρονα και ένα εξόφθαλμο σινιάλο του ΣΥΡΙΖΑ προς τα μεγάλα ενεργειακά και άλλα συμφέροντα, εγχώρια και ξένα, που ανταγωνίζονται στην περιοχή, ότι μια «προοδευτική» κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει και θα επιταχύνει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με πυλώνα τα ΕΛΠΕ, στη βάση του κοινού προγράμματος όλων των αστικών κομμάτων, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα «πράσινα» πακέτα στους ομίλους. Κι επειδή καλεί στην εκδήλωση να τοποθετηθούν και στελέχη άλλων κομμάτων, καμιά έκπληξη δεν θα μας προκαλέσει αν την κυβέρνηση εκπροσωπήσει ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org