Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Κοροϊδία για τον λαό τα «ανταποδοτικά»

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής
Στη στάση της δημοτικής και της περιφερειακής αρχής όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στο πώς αυτή διαμορφώνεται σήμερα κάτω από την πίεση του αγώνα του λαού της περιοχής και των ανταγωνισμών του κεφαλαίου στους διάφορους κλάδους, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παρασκευάς.

«Και η σημερινή περιφερειακή αρχή, όπως και η προηγούμενη, εντάσσει στον στρατηγικό σχεδιασμό της την ανάπτυξη του κλάδου της Ενέργειας και των ΑΠΕ, διευκρινίζοντας μάλιστα πως στηρίζει και συμφωνεί με τη στρατηγική της "πράσινης ανάπτυξης". Πώς άλλωστε θα έφτανε η Περιφέρεια Στερεάς να αποτελεί μακράν την πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ, με πάνω από 40% της συνολικής παραγωγής, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη, τη στήριξη και όχι απλά την ανοχή των περιφερειακών αρχών;

Παρά όμως αυτήν τους τη συμφωνία, τα τελευταία χρόνια μάς χτυπούν υποκριτικά την πλάτη, υποστηρίζουν πως βρίσκονται στο πλευρό μας ενάντια στην εγκατάσταση άλλων αιολικών στην περιοχή. Είναι υποκριτική η στάση της περιφερειακής αρχής! (...)

Οι Ενεργειακές Κοινότητες δεν έρχονται σε αντίθεση με το υπόλοιπο νομοθετικό πλαίσιο δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, αντίθετα λειτουργούν μέσα στην "απελευθερωμένη" αγορά Ενέργειας, όπου το "παιχνίδι" καθορίζεται από τους ενεργειακούς κολοσσούς, από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και άλλους τέτοιους μηχανισμούς.

Στο αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους και του ανταγωνισμού δεν χωρά η λεγόμενη κοινωνική πολιτική. Η Ενεργειακή Κοινότητα - που είναι εταιρεία - θα διαμορφώνει τιμές πώλησης σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, ώστε να είναι βιώσιμη. Ετσι, η Ενεργειακή Κοινότητα από τη μια θα αξιοποιείται από τον δήμο για να μειωθούν τα έξοδα και από την άλλη θα συμβάλλει και αυτή στην άνοδο της τιμής του ρεύματος, οπότε τα πιθανά χρήματα που θα εξοικονομούνται από τη μία τσέπη θα τα χάνει από την άλλη ο εργαζόμενος λαός.

Και τα ανταποδοτικά, όμως, αποτελούν κοροϊδία για τον λαό της περιοχής. Μετά από 25 χρόνια που έχουν εγκατασταθεί οι πρώτες ανεμογεννήτριες στην περιοχή μας, ξέρουμε πως τα ανταποδοτικά χρησιμοποιούνται ως "καθρεφτάκια για ιθαγενείς" με σκοπό τη μείωση των αντιδράσεων από τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και για την καλλιέργεια ενός φιλικού προσωπείου προς την κοινωνία.

Αντίθετα, ο κ. δήμαρχος προτάσσει όλο και πιο έντονα την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και ιδιαίτερα στις περιοχές πλησίον της Καρύστου, του Μαρμαρίου και των Νέων Στύρων, επιλογή που δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη αιολικών σε περιοχές όπως το Λιβαδάκι, το Λυκόρεμα, το Νημποριό, το Δήλησο και αλλού.

Μιλούν πάλι για θέσεις εργασίας, για ισόρροπη ανάπτυξη και άλλα καλά που θα φέρει αυτήν τη φορά ο Τουρισμός, αφού δεν μας τα έφερε η Ενέργεια. Οταν όμως αναφέρονται στην τουριστική ανάπτυξη εννοούν τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τις "all inclusive" μονάδες, όπως αυτές που έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το Καστρί και τους Πεταλιούς.

Δηλαδή, καμία σχέση με τους μικρούς επαγγελματίες που διατηρούν ένα καφέ, ένα εστιατόριο, λίγα δωμάτια, μια οικογενειακή επιχείρηση, καμία σχέση με "καλές" θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους - άλλωστε αυτό δεν τολμούν καν να το ισχυριστούν, καθώς είναι γνωστό πια ότι το τουριστικό "θαύμα" έχει χτιστεί πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση των ΣΣΕ, στα 10ωρα και 12ωρα και μάλιστα χωρίς υπερωρίες, στη συνεχόμενη εργασία, στις άθλιες συνθήκες διαμονής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ