Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ασήκωτες δόσεις

Την πέμπτη διαδοχικά αύξηση των επιτοκίων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στον λαιμό χιλιάδων χρεωμένων νοικοκυριών, που βλέπουν τις δόσεις να απογειώνονται. Το κόστος αποπληρωμής για τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 27% τους τελευταίους μήνες και η νέα επιβάρυνση θα ενσωματωθεί στις δόσεις από αρχές Απρίλη. Πρόκειται για την ταχύτερη και σημαντικότερη αύξηση στην ιστορία της Ευρωζώνης, στο όνομα του να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, με μέτρα που στέλνουν ξανά τον λογαριασμό από άλλο δρόμο στον λαό. Τι σημαίνει στην πράξη η αύξηση των επιτοκίων για ένα λαϊκό νοικοκυριό; Τον περασμένο Ιούνη, για ένα δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ και επιτόκιο 1,5%, η δόση ήταν στα 626 ευρώ. Τον Μάρτη που διανύουμε, το επιτόκιο φτάνει το 4,5% και η δόση τα 771 ευρώ, ενώ τον Απρίλη το επιτόκιο θα είναι 5% και η δόση 797 ευρώ! Μιλάμε δηλαδή για μια αύξηση 171 ευρώ σε μηνιαία βάση, που σημαίνει τρεις επιπλέον δόσεις τον χρόνο, σε σχέση με εκείνη που πλήρωνε το νοικοκυριό πέρσι τον Ιούνη! Οπως όλα δείχνουν, μάλιστα, η αύξηση αυτή δεν θα είναι η τελευταία από την ΕΚΤ, που προσπαθεί να συμμαζέψει τις συνέπειες από τα πακέτα στήριξης των ομίλων στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης, τα οποία οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν με θράσος ως δήθεν μέτρα στήριξης και ανακούφισης του λαού. Αποδεικνύεται όμως για άλλη μια φορά ότι αυτό που παρουσιάζεται ως φάρμακο για τη μια «πάθηση» του συστήματος, επιβαρύνει τα συμπτώματα μιας άλλης και αυτό μετατρέπεται σε σπιράλ νέων αδιεξόδων για τον λαό.

Περίπατο

Τις μέρες αυτές, που ο λαός και η νεολαία βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας ασφαλείς μεταφορές, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης είχε τον δικό του νταλκά: «Αδήριτη η ανάγκη επαναλειτουργίας του - ανεξάρτητου από το λοιπό εθνικό δίκτυο - σιδηροδρόμου στον Ν. Εβρου και έναρξης των εμπορικών δρομολογίων προς/από την ανατολική και βόρεια Ευρώπη», έγραφε. Ο λόγος είναι ότι το λιμάνι έχει πλημμυρίσει με αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό εξοπλισμό, που ξεφόρτωσαν τα δυο αμερικανικά μεταγωγικά και δεν μπορεί να μεταφερθεί μόνο από το οδικό δίκτυο. Γι' αυτό δεν προκαλεί εντύπωση ότι ανάμεσα στις πρώτες γραμμές του σιδηροδρόμου που θα επαναλειτουργήσουν μέσα στη βδομάδα, βρίσκεται η γραμμή Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, ο βασικός άξονας για την προώθηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών προς τον βορρά, μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, όπως σχολίαζαν διάφοροι «παράγοντες» της περιοχής, ο πρόεδρος του ΟΛΑ παραβγήκε «μπροστά» με τη δήλωσή του για τον σιδηρόδρομο και το λιμάνι, προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα, που ταυτίζεται με τις εκδηλώσεις θλίψης και οργής για το έγκλημα στα Τέμπη. Αλλά έτσι είναι: Οταν πρόκειται για τα συμφέροντα των «συμμάχων» και το «όραμα» της αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, ακόμα και τα προσχήματα ...πάνε περίπατο.

Διοργανωτές...

«Τα ΕΛΠΕ πυλώνας της ενεργειακής και δίκαιης μετάβασης» είναι ο τίτλος μιας εκδήλωσης που θα γίνει τη Δευτέρα στην Ελευσίνα. Ποιος είναι ο διοργανωτής; Θα μπορούσε άνετα να είναι η διοίκηση των ΕΛΠΕ... Αλλο που δεν θα 'θελε να διαφημίσει τη συμβολή της στην «ενεργειακή μετάβαση», από την οποία κατέγραψε κέρδη - ρεκόρ τη χρονιά που πέρασε, ενώ η φετινή προμηνύεται ακόμα καλύτερη. Θα μπορούσε να είναι όμως και η κυβέρνηση, που θεωρεί πράγματι τα ΕΛΠΕ «πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης», αναπτύσσοντας δραστηριότητες και εκτός των ορυκτών καυσίμων, σε ΑΠΕ, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλα. Κανείς όμως από τους δύο δεν είναι ο διοργανωτής. Την έμπνευση για μια εκδήλωση με αυτόν τον τίτλο την είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καλέσει να μιλήσουν ένα πρώην μέλος του ΔΣ των ΕΛΠΕ, ένα πρώην διευθυντικό στέλεχος της BP και πρώην στέλεχος της ΕΚΟ, μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον οργανωτικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής!

... και προσκεκλημένοι

Το θέμα και η σύνθεση του πάνελ δεν είναι απλά «ξέπλυμα» στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, της ΝΔ σήμερα, των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, που οδηγούν τον λαό βαθύτερα στην ενεργειακή φτώχεια, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Είναι ταυτόχρονα και ένα εξόφθαλμο σινιάλο του ΣΥΡΙΖΑ προς τα μεγάλα ενεργειακά και άλλα συμφέροντα, εγχώρια και ξένα, που ανταγωνίζονται στην περιοχή, ότι μια «προοδευτική» κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει και θα επιταχύνει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με πυλώνα τα ΕΛΠΕ, στη βάση του κοινού προγράμματος όλων των αστικών κομμάτων, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα «πράσινα» πακέτα στους ομίλους. Κι επειδή καλεί στην εκδήλωση να τοποθετηθούν και στελέχη άλλων κομμάτων, καμιά έκπληξη δεν θα μας προκαλέσει αν την κυβέρνηση εκπροσωπήσει ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 18 Μάρτη

1844 Στον απόηχο της Επανάστασης της 3ης του Σεπτέμβρη του 1843 (κύριο αίτημα της οποίας ήταν η κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας και η ψήφιση Συντάγματος) ο Οθωνας ορκίζεται ενώπιον της Γ' Εθνοσυνέλευσης ως Συνταγματικός Βασιλεύς.

1858 Γεννιέται ο Γερμανός μηχανικός Ρούντολφ Ντίζελ, εφευρέτης της μηχανής εσωτερικής καύσης που πήρε το όνομά του.

1913 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο βασιλιάς Γεώργιος Α'.

1919 Συνέρχεται το 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), που ψηφίζει το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος. Το Πρόγραμμα καθόρισε τα καθήκοντα στη μεταβατική περίοδο από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό και χάραξε συγκεκριμένο δρόμο πάλης για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη σοβιετική χώρα.

1921 Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει το αντεπαναστατικό κίνημα στην Κρονστάνδη.

1921 Υπογράφεται στη Ρίγα η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ρωσίας. Με τη Συνθήκη αυτή η Πολωνία, εκμεταλλευόμενη την ήττα του Κόκκινου Στρατού έξω από τη Βαρσοβία καθώς και τη στήριξη του γαλλικού και βρετανικού ιμπεριαλισμού, κατάφερε να προσαρτήσει τις περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας και Δυτικής Λευκορωσίας.

1926 Ιδρύεται η Ακαδημία Αθηνών, με πρωτοβουλία του καθηγητή Αστρονομίας Δημήτρη Αιγινήτη.

1936 Πεθαίνει στο Παρίσι ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1939 Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος.

1940 Χίτλερ και Μουσολίνι συναντώνται στο πέρασμα Μπρένερ των Αλπεων και συμφωνούν για την είσοδο της Ιταλίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1965 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο Διάστημα.

1967 Επιτροπή αποτελούμενη από τους Κώστα Λουλέ, Δημήτρη Στρατή, Γιάννη Μιχαλόπουλο και Νίκο Κοσίντα παραδίδει στον πρόεδρο της Βουλής 65.980 υπογραφές για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

1991 Ο Χαρίλαος Φλωράκης αποχωρεί από την ηγεσία του ενιαίου Συνασπισμού. Πρόεδρος του ΣΥΝ αναλαμβάνει η Μαρία Δαμανάκη.

1992 Δημοψήφισμα που γίνεται στη Νοτιοαφρικανική Ενωση τάσσεται υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων, του λεγόμενου Απαρτχάιντ.

1996 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.

Κυριακή 19 Μάρτη

1895 Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες του κινηματογράφου Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ δημιουργούν την πρώτη τους ταινία.

1914 Πεθαίνει ο Ιταλός ηφαιστειολόγος Τζουζέπε Μερκάλι, γνωστός και για την κλίμακα μέτρησης της έντασης των σεισμών που δημιούργησε.

1920 Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και συνάπτει χωριστή Συνθήκη Ειρήνης με τη Γερμανία.

1964 Τίθεται σε λειτουργία το μεγάλο τούνελ των Αλπεων, που συνδέει την Ελβετία και την Ιταλία.

1970 Πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση στην Ιστορία μεταξύ των ηγετών της Ομοσπονδιακής (Δυτικής) και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας (Ανατολικής) της Γερμανίας, Βίλι Μπραντ και Βίλι Στοφ, αντίστοιχα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org