Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΕΜΠΗ ΦΑΚΕΛΟΣ
«Κοιλάδες των Τεμπών» μέσα στα αστικά κέντρα

«Καμπανάκια» χτυπούν για τον κίνδυνο Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, αλλά κράτος, κυβερνήσεις και βιομήχανοι εντείνουν το πρόβλημα

Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε η έκρηξη στον ΑΔΜΗΕ τον Φλεβάρη του 2021

INTIME NEWS

Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε η έκρηξη στον ΑΔΜΗΕ τον Φλεβάρη του 2021
Συζητώντας για τα άλλα ...«Τέμπη», ο νους πολλών εκατομμυρίων εργαζομένων και κατοίκων σε μια σειρά αστικά κέντρα όλης της χώρας δικαιολογημένα πάει απευθείας στον κίνδυνο Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ).

Και η εμπειρία που υπάρχει από τέτοιες καταστροφές τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, δείχνει στην πράξη τι σημαίνει «κράτος εχθρικό για τον λαό», που τον εκθέτει σε ανυπολόγιστους κινδύνους, ενώ η σύγχρονη τεχνολογία θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να αξιοποιηθεί για την πρόληψη, κάτι που υπονομεύεται από τη λογική «κόστους - οφέλους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 200 είναι οι περιοχές σε όλη τη χώρα που υπάγονται και τυπικά στη λεγόμενη «Οδηγία Σεβέζο», η οποία πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη της Ιταλίας που έζησε την κόλαση ενός ΒΑΜΕ το 1976.

Στη χώρα μας, λοιπόν, τέτοιες περιοχές είναι ή υπάρχουν σε Θριάσιο, Πειραιά, Πέραμα, Ανατολική Αττική, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Κρήτη, Καβάλα κ.α., και όσο κι αν προσπαθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις να καθησυχάζουν αφού υπάρχει τάχα η «νομοθεσία», η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Κι αυτό γιατί κάθε επιχειρηματικός όμιλος εξετάζει το αν και ποια μέτρα θα λάβει με κριτήριο την επίδραση που θα έχουν αυτά στην κερδοφορία του. Ταυτόχρονα, το αστικό κράτος θωρακίζει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου με την απουσία ουσιαστικού ελέγχου για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, αλλά και με τη διατήρηση κενών στη νομοθεσία, ώστε να μην εφαρμόζεται αυτή αποτελεσματικά. Είναι τόσο μικρός ο αριθμός των Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (βλ. και σελ. 21), που για να γινόταν έστω και μια απλή επίσκεψη για έλεγχο σε όλους τους χώρους, θα απαιτούνταν χρόνια...

«Βραδυφλεγής βόμβα» στη Δυτική Αττική

Ασπρόπυργος, Ιούλης 2022: Πυρκαγιά και εκρήξεις σε εργοστάσιο παραλίγο να τινάξουν στον αέρα την περιοχή
Ασπρόπυργος, Ιούλης 2022: Πυρκαγιά και εκρήξεις σε εργοστάσιο παραλίγο να τινάξουν στον αέρα την περιοχή
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στο Θριάσιο Πεδίο της Αττικής, μια «βραδυφλεγής βόμβα» που κάθεται σε μια περιοχή με: Εκατοντάδες τόνους πετρελαιοειδών, τόσο αποθηκευμένους όσο και υπό επεξεργασία, βιομηχανίες χημικών, πλαστικών, τσιμέντου, χαλυβουργίες, τροφίμων, ναυπηγεία, εταιρείες ανακύκλωσης, σκραπατζίδικα, αποθήκες όλων των ειδών... Και όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από ένα αεροδρόμιο, τη χωματερή της Φυλής, αλλά και τις αυλές σπιτιών λαϊκών οικογενειών. Η ρυμοτομία στην περιοχή είναι ανύπαρκτη, βιομηχανική ζώνη και οικιστικός ιστός είναι ένα, εργοστάσια φτάνουν μέχρι την παραλία, συνθέτοντας «λαβυρίνθους» με αδιέξοδα και στενοσόκακα, τα οποία διατρέχουν ταυτόχρονα αγωγοί αερίου κ.λπ.

Συνολικά η περιοχή φιλοξενεί περίπου 10 χιλιάδες ρυπογόνες βιομηχανίες και παράγει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της χώρας, για το οποίο καμαρώνουν κυβερνήσεις και αστική τάξη, δηλητηριάζοντας τη ζωή κατοίκων και εργαζομένων, παίζοντας με την ασφάλεια όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Είναι μήπως τίποτα από τα παραπάνω «άγνωστα» στις κυβερνήσεις; Κι όμως, την ίδια στιγμή, ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα «ατυχήματα» που έχουν συμβεί, απουσιάζει η κατάρτιση ενός λεπτομερούς σχεδιασμού, τόσο για την πρόληψη όσο και για την άμεση αντιμετώπιση ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης. Ενός ατυχήματος που μπορεί να προέλθει είτε από πυρκαγιά είτε από έναν ισχυρό σεισμό, ακόμα και από «ανθρώπινο λάθος», στο οποίο οι αρμόδιοι θα αναζητήσουν και πάλι το «άλλοθι».

Σε αυτήν την περιοχή λοιπόν δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ (ή τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια) μια άσκηση με ευθύνη του κράτους για την άμεση εκκένωσή της, χιλιάδες είναι οι εργάτες που περνούν εκεί τη μισή ζωή τους, που δεν έχουν ενημερωθεί με επίσημο τρόπο τι να κάνουν σε περίπτωση ατυχήματος. Κανένας δεν γνωρίζει πόση ώρα χρειάζεται για την ασφαλή μετακίνηση ενός μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων σε ασφαλές σημείο άπαξ και σημάνει συναγερμός.

Το προσωπικό, τα μέσα και οι υποδομές για μεταφορά, επικοινωνία, πυρόσβεση, παροχή πρώτων βοηθειών, περίθαλψη και αποκατάσταση της υγείας του πληθυσμού κ.λπ. δεν επαρκούν. Δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι χώροι καταφυγής του πληθυσμού. Ενώ, το μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής, το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, στενάζει από τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Οι διαστάσεις του προβλήματος γίνονται ακόμα πιο σαφείς αν αναλογιστεί κανείς ότι από εκεί περνάει η μία από τις δύο εξόδους διαφυγής από ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου, η οποία ακόμα και σε «ομαλές συνθήκες», δίχως κάποιο «ατύχημα», γίνεται απροσπέλαστη.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμφωνήσει και διαμορφώσει ενιαίο σχέδιο για να συνεχίσει η περιοχή της Δυτικής Αττικής να συγκεντρώνει το σύνολο των ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Μαζί ψήφισαν τη δημιουργία του νέου, 3ου ΧΥΤΑ, ενώ συνολικά η επιχειρηματική δράση που αναπτύσσεται σε όλη την έκταση του Θριασίου είναι ακριβώς η υλοποίηση όσων προέβλεπαν τα «αναπτυξιακά συνέδρια» και «σχέδια» τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ.

Στο φόντο αυτό, λοιπόν, κάθε τόσο οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής είναι αντιμέτωποι με κάποια πυρκαγιά σε βιομηχανική εγκατάσταση, εισπνέουν τα επικίνδυνα τοξικά αέρια που απελευθερώνονται. Πρόσφατη είναι η μεγάλη έκρηξη μέσα στη νύχτα στο απαρχαιωμένο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο, που βύθισε στο σκοτάδι μεγάλο μέρος ολόκληρης της Αττικής, ενώ μόλις το περασμένο καλοκαίρι φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη με παλέτες, η οποία επεκτάθηκε σε διπλανό εργοστάσιο με εύφλεκτα υλικά και λιπαντικά, απειλώντας με τον εφιάλτη του «ντόμινο». Λίγο καιρό πριν, η έκρηξη σε αποθήκη με μπουκάλες υγραερίου και προπανίου, λίγα μέτρα από τα διυλιστήρια, ήταν άλλο ένα «καμπανάκι κινδύνου», το οποίο δεν άκουσαν κυβέρνηση και τοπικές αρχές.

Ποια ήταν η ...άμεση αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας και στα παραπάνω μεγάλα ατυχήματα; Μηνύματα μέσω «112» για να κλειδαμπαρωθούν οι κάτοικοι στα σπίτια τους και να κρατάνε την ανάσα τους γιατί τα αέρια είναι τοξικά.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ έχει πολλές φορές επισημάνει την εγκληματική ανυπαρξία των απαραίτητων μέτρων πρόληψης, αναδεικνύοντας σχετικές διεκδικήσεις, όπως να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών επικινδυνότητας ανά περιοχή και να υπάρξει ανάλογος σχεδιασμός αντιμετώπισης, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των κινδύνων και την αλληλεπίδρασή τους. Να εξασφαλιστούν επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό έκτακτης ανάγκης, επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων, τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση. Να στελεχωθούν όλα τα Κέντρα Υγείας, με επαρκές μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, όπως αντίστοιχα και τα νοσοκομεία.

Αλλη μια πυρκαγιά σε βιομηχανικό χώρο έπνιξε τη Δυτική Θεσσαλονίκη

Τους κινδύνους για τον λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης από τη γειτνίαση κατοικημένων περιοχών με βιομηχανίες και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, αποθήκες με χημικά προϊόντα κ.ά., διυλιστήρια, υποσταθμούς και εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, υποδομές φυσικού αερίου, αναδεικνύει η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 13/3 σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο έξω από τη Σίνδο και τα σύννεφα μαύρου καπνού που έπνιξαν την περιοχή.

Μια πυρκαγιά που έκαψε μεγάλες ποσότητες πλαστικών απελευθερώνοντας επικίνδυνους ρύπους στον αέρα. Και το μοναδικό «μέτρο» που έλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν, μέσω του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, να κάνει συστάσεις στους κατοίκους της Σίνδου και της Χαλάστρας να κλείσουν τα παράθυρα στα σπίτια τους...(!). Ενώ μέχρι και την Παρασκευή δεν δόθηκαν απαντήσεις σχετικά με την προέλευση και τον λόγο αποθήκευσης των πλαστικών στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.

Οπως αναφέρει η Οργάνωση του Κόμματος, «για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι το κράτος δεν προσφέρει καμιά προστασία στον λαό από τέτοιου είδους φαινόμενα, που αυξάνουν την πιθανότητα ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης. Το πλήθος παρόμοιων περιστατικών γκρεμίζει το αφήγημα περί "εξυγίανσης" και "αναβάθμισης" των περιοχών που συγκεντρώνουν τέτοιους κινδύνους, όπως είναι οι κατοικημένες περιοχές του δήμου Δέλτα και Ευόσμου - Κορδελιού, που γειτνιάζουν με βιομηχανικές συγκεντρώσεις.

Το πλήθος των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και οι άθλιες εργασιακές συνθήκες στις βιομηχανίες που λειτουργούν, εγκυμονούν σταθερά κινδύνους για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους.

Το κράτος και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει το πλαίσιο ασυδοσίας για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να θυσιάζουν τα πάντα στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους εις βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής».

Αναδεικνύει ότι «το ζήτημα των επικίνδυνων συνθηκών ζωής της πόλης, η γύμνια των σχετικών υποδομών του κρατικού μηχανισμού, οι απαράδεκτες ελλείψεις στη νομοθεσία, στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των κατοίκων μπορούν και πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο μέσα από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Με διεκδικήσεις για ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους κρατικούς μηχανισμούς. Για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για να ληφθούν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων και πληθυσμού από ΒΑΜΕ και φυσικές καταστροφές, για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Για να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν οι άγνωστες ποσότητες αποβλήτων, πιθανά επικίνδυνων, που το κεφάλαιο κρύβει σε εγκαταλελειμμένες και μη βιομηχανικές εγκαταστάσεις».

Και καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να ανοίξουν αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική, βάζοντας στο στόχαστρο της πάλης τους τον πραγματικό αντίπαλο, το κράτος και το σύστημα του κεφαλαίου, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ