Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος». Είναι προφανές ότι με αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να ξεπληρώσει ακόμα μερικά γραμμάτια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι με τραγικό τρόπο στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη αναδείχτηκε ότι «το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του δεν ενδιαφέρονται για την υγεία και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, αλλά μόνο για ασφάλεια των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό ισχύει και για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
Για το όφελος των ομίλων, σημείωσε, με το νομοσχέδιο ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας όσον αφορά το νερό και τα σκουπίδια, παραδίδονται δάση και δασικές εκτάσεις, ακόμα και τα χωράφια των αγροτών για ΑΠΕ.
Ειδικά για το νερό, επισήμανε ότι τώρα η κυβέρνηση έρχεται να ενσωματώσει πιο αυστηρά την Οδηγία της ΕΕ 2000/60 που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού, που προωθούνται σταδιακά από όλες τις κυβερνήσεις.
Τώρα το νομοσχέδιο έρχεται να εφαρμόσει τον βασικό στόχο της Οδηγίας, που είναι ο έλεγχος της ζήτησης και όχι βέβαια η αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.
Οπως σημείωσε, αυτό που προωθείται είναι η επεξεργασία του μεγάλου όγκου δεδομένων σχετικά με τις καταναλώσεις. Τα στοιχεία αυτά, που θα συλλέγονται από τους παρόχους με τα «έξυπνα» ψηφιακά υδρόμετρα και άλλες τεχνολογικές εφαρμογές που ήδη λειτουργούν, θα προσκομίζονται στη νέα ρυθμιστική αρχή που δημιουργείται με την επέκταση της ΡΑΕ, «που όμως στο σημερινό πλαίσιο θα σημάνουν ακριβότερο νερό στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, όπως γίνεται ακριβώς με την Ενέργεια. Είναι η ίδια συνταγή».
Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ακόμα ότι με δεδομένο πως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης ποικίλλουν ως προς το μέγεθος και τις τεχνικές τους δυνατότητες και υπολείπονται των μεγαλύτερων κρατικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων, όπως είναι η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ, γίνεται φανερό ότι εκτός από ακριβότερο νερό για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους βιοπαλαιστές αγρότες «ανοίγει ο δρόμος για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στην παροχή ύδρευσης». Αν σε αυτό ληφθεί υπόψη ότι, για παράδειγμα, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ βρίσκεται ήδη σε τροχιά ιδιωτικοποίησης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και συνεχή μείωση του προσωπικού, τις αναθέσεις σε εργολάβους, ενώ μεγάλο ποσοστό της ανήκει σε ιδιώτες, τότε γίνεται φανερό ότι ανοίγει ο δρόμος «για περισσότερους εργολάβους και νέα πεδία κερδοφόρων επενδύσεων για τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση του νερού αντλώντας ήδη τεράστια κέρδη», με ό,τι σημαίνει αυτό για τον λαό και την πρόσβασή του σε αυτό το αγαθό που είναι υπόθεση ζωής.
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, «με ένα μπαράζ ευνοϊκών για το κεφάλαιο ρυθμίσεων και φωτογραφικών διατάξεων η κυβέρνηση ολοκληρώνει και υλοποιεί όλα τα αιτήματα που στοχεύουν στην πιο εντατική και ολοκληρωτική εκμετάλλευση της γης και του περιβάλλοντος», ενώ για πρώτη φορά προωθείται η απαλλοτρίωση ιδιωτικής γης για έργα ΑΠΕ. «Δηλαδή, αν δεν επιθυμεί ο αγρότης να γίνει φωτοβολταϊκό στο χωράφι του, τότε γίνεται απαλλοτρίωση στο χωράφι του», δηλαδή ετοιμάζεται πλιάτσικο σε βάρος των φτωχών αγροτών. «Να γιατί η πολιτική σας είναι εχθρική για τον λαό και τις ανάγκες του και προστατευτική για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους», τόνισε.