Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2023 - αριθ. φύλλου: 14203

Καμιά συγκάλυψη, κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους!

  • Χιλιάδες λαού και νεολαίας στην απεργιακή συγκέντρωση των σιδηροδρομικών | Εστειλαν μήνυμα ότι δεν θα συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες και οι ένοχοι για το έγκλημα στα Τέμπη!
  • Εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία | Πληθαίνουν τα καλέσματα φοιτητών και μαθητών στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στην Αθήνα στις 12 μ. στα Προπύλαια | Απεργία σε όλο το Δημόσιο
  • Μαθητικός ξεσηκωμός χτες, με καταλήψεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα: «Ολων των νεκρών γινόμαστε φωνή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί!»
  • Τη συμμετοχή τους στα αυριανά απεργιακά συλλαλητήρια αποφασίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Συγκινητικές εκδηλώσεις μνήμης στα πανεπιστήμια για τα θύματα της τραγωδίας
  • Μαζικές συγκεντρώσεις της ΚΝΕ το περασμένο Σάββατο στο Σύνταγμα και αλλού | Συνεχίζονται σήμερα οι πικετοφορίες των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις
  • Σκιαμαχίες συγκάλυψης από τους «σταθμάρχες» της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΣΕΛ.  3   -   19

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απεργία - δέσμευση

«Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Σύγχρονες - ασφαλείς - φθηνές μαζικές μεταφορές για τον λαό, κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους». Με το σύνθημα αυτό, στη μάχη για την οργάνωση της αυριανής απεργίας, εκατοντάδες Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα δείχνουν τον πραγματικό ένοχο του στυγερού εγκλήματος στα Τέμπη και καλούν σε ξεσηκωμό!

Η σκυτάλη περνάει στην απεργία από το μεγάλο εργατικό - νεολαιίστικο ποτάμι της περασμένης Κυριακής στην Αθήνα. Από τις διαδηλώσεις που γίνονται ασταμάτητα σε όλη τη χώρα. Τις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, τις πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Απ' όλες τις μαχητικές πρωτοβουλίες, που για μια ακόμα φορά έδειξαν τη δύναμη του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος απέναντι στην προσπάθεια να κυριαρχήσει η σιωπή, αλλά και η «λογική» τού «δεν είναι ώρα για ευθύνες».

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την κατάσταση στις συγκοινωνίες και σε άλλους χώρους δουλειάς - παγίδες θανάτου. Καταγγέλλουν τις συνέπειες από το «τεμάχισμα» και τη στρατηγική της «απελευθέρωσης», προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους.

Η αυριανή απεργία, τα απεργιακά συλλαλητήρια που ετοιμάζουν πυρετωδώς σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα, είναι μια ακόμα δέσμευση, μια ακόμα υπόσχεση στα θύματα, στις οικογένειές τους, στους συναδέλφους, στη νεολαία και σε όλο τον λαό ότι δεν θα αφήσουν να θαφτούν οι εγκληματικές ευθύνες του κράτους και όλων των κυβερνήσεων, που προωθούν αυτήν την εγκληματική στρατηγική, για λογαριασμό της κερδοφορίας των ομίλων.

Κάθε νέος «κρίκος» που πρόσθεταν διαχρονικά κυβερνήσεις και ΕΕ στην «αλυσίδα» της «απελευθέρωσης», σήμαινε νέα κέρδη για τους ομίλους των Μεταφορών, περισσότερη «εξοικονόμηση δαπανών» από το κράτος, νέες «εργολαβίες». Και, παράλληλα, περισσότερα βάρη για τους εργαζόμενους, μεγαλύτερες «εκπτώσεις» σε μέτρα ασφάλειας, που θεωρούνται κόστος από κράτος και εργοδοσία.

Κανένα συγχωροχάρτι λοιπόν στη σημερινή κυβέρνηση, που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα και δείχνει ξανά ως «διέξοδο» την κλιμάκωση της ίδιας πολιτικής. Κανένα συγχωροχάρτι και στα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, που πρόσθεσαν τους δικούς τους νόμους στην τροχιά της «απελευθέρωσης» και σήμερα προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μείνει στο απυρόβλητο αυτή η εγκληματική πολιτική.

Η αυριανή απεργία είναι η απάντηση των εργαζομένων, των μαθητών, των φοιτητών, που για μια ακόμα φορά «μετρήθηκαν και είναι λιγότεροι». Είναι η μέρα των ανθρώπων του μόχθου, που παλεύουν και διεκδικούν το αυτονόητο: Να ζουν, να δουλεύουν και να ταξιδεύουν με ασφάλεια. Να πάψουν οι ζωές τους να μπαίνουν στο ζύγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας, να θυσιάζονται στον βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Γιατί πραγματική «τομή» για τον λαό δεν είναι η πιο αποφασιστική υλοποίηση των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων για περισσότερη «απελευθέρωση». Ούτε βέβαια η «επανακρατικοποίηση» από ένα κράτος εχθρικό και σάπιο μέχρι το μεδούλι, που λειτουργεί για τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας.

«Τομή» είναι να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους. Με την οργάνωση της πάλης τους, τη συσπείρωση στα σωματεία και τον συντονισμό τους να παλέψουν ανυποχώρητα, διεκδικώντας με κριτήριο τις σύγχρονες δυνατότητες για ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνίες, κόντρα στην επιχειρηματική δράση και τη στρατηγική του κεφαλαίου.

«Τομή» είναι να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση για όλα όσα έχει ανάγκη στη δουλειά και τη ζωή του, τα οποία τσακίζουν το κράτος και οι κυβερνήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Μόνο έτσι θα αποδοθούν πραγματικά οι ευθύνες και θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο!




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ