Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Οι άνθρωποι του Πολιτισμού να συμπορευτούν με το ΚΚΕ

Σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας μίλησε την Κυριακή ο Διονύσης Τσακνής, τραγουδοποιός, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ

Το ενδιαφέρον του κόσμου, που κατέκλυσε την αίθουσα του Θεσσαλικού Θεάτρου, συγκέντρωσε η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ με θέμα «Η Τέχνη κοινωνική ανάγκη ή εμπόριο προσόντων. Με ΚΚΕ ισχυρό καίμε τα αντιλαϊκά σενάρια».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων συμμετείχαν καλλιτέχνες, μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων, εργαζόμενοι, φοιτητές. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Κώστας Τσιάνος, σκηνοθέτης και διευθυντής για πολλά χρόνια στο Θεσσαλικό Θέατρο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ανδρέας Φώσκολος, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας με το ΚΚΕ, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο σε ενός λεπτού σιγή, τιμώντας τα θύματα του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη. Ακολούθησε βίντεο με τίτλο «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος», μια παραγωγή του 902.gr.

Στη συνέχεια μίλησαν ο Διονύσης Τσακνής, τραγουδοποιός, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, και ο Αχιλλέας Σίμος, μουσικοπαιδαγωγός, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εργαζόμενους στον κλάδο και συγκεκριμένα του Θανάση Καραμπάλιου, σχεδιαστή κόμικς, του Λευτέρη Γάλλου, μουσικού, προέδρου του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ, της Νατάσας Γιαλαμά, εικαστικού, μέλους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, και του Βασίλη Καρμίρη, ηθοποιού.


Επίσης, έγινε συζήτηση με το κοινό, καθώς και παρέμβαση από τον Στράτο Φράγκου, μέλος του ΤΓ Λάρισας, τεχνικό - μηχανικό σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή δύο σύντομων βίντεο για τα νεανικά «ποτάμια» οργής που κατέκλυσαν τη χώρα την περασμένη Παρασκευή.

Το ΚΚΕ πάντα δίπλα στην Τέχνη και τον Πολιτισμό

Ο Διονύσης Τσακνής τόνισε πως «κοιτώντας τον χρόνο, βλέπω πως το ΚΚΕ ήταν πάντα δίπλα στην Τέχνη, καθώς δεν αντιμετωπίζει τον Πολιτισμό ως "και ο Πολιτισμός", αλλά η πρόταση του Κόμματος εμπεριέχει τον Πολιτισμό. Για αυτόν τον λόγο και δεν ξαφνιαστήκαμε με την "υπέρβαση" που έκανε το Κόμμα με τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Σταύρου Ξαρχάκου.

Ακουγα πριν από καιρό τις προτάσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, δεν άκουσα μία κουβέντα για τον Πολιτισμό. Δεν θέλουμε ισχυρές κυβερνήσεις, καθώς τις δοκιμάσαμε, ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη - η οποία προφανώς βολεύει το σύστημα - ότι ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι ένα αλλόκοσμο πλάσμα, μακριά από τα πολιτικά πράγματα, για χάρη τάχα της τέχνης του. Αυτή η άποψη στοχεύει όχι μόνο στην απενεργοποίηση του καλλιτέχνη, αλλά και στην ακύρωση της ίδιας του της τέχνης. Στοχεύει, σε τελευταία ανάλυση, στην απομάκρυνσή του από την αποστολή του. Θέλει να κρύψει τη μία και μοναδική αλήθεια, ότι είναι δηλαδή ένας εργαζόμενος του πνεύματος και ότι η θέση του είναι πλάι στους άλλους εργαζόμενους. Είναι μια άκρως αντιδραστική άποψη, που επιδιώκει να αποκόψει τον καλλιτέχνη από τον ομφάλιο λώρο, που τον συνδέει με την τάξη του. Που τον καλεί να γυρίζει την πλάτη στον λαό και τα προβλήματά του, από τα οποία κανονικά θα πρέπει να εμπνέεται για να μπορεί εκ των υστέρων να εκφράζει, ώστε να δίνει φωνή σε αυτούς που υποτίθεται πως δεν έχουν. Ομως η Τέχνη έχει στόχο να αφυπνίζει, να εμπνέει».

Συμπορευτήκαμε στον αγώνα, μαζί να κάψουμε και τα αντιλαϊκά σενάρια

Ο Αχιλλέας Σίμος έκανε εκτενή αναφορά στη δράση του Κόμματος στη Θεσσαλία στο μέτωπο του Πολιτισμού, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού να συμπορευτούν και να ενισχύσουν το ΚΚΕ.

Ενδεικτικά σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Απευθυνόμαστε σε όσους συμμετείχαν στη δραστηριότητα των Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Θεσσαλία, ενίσχυσαν την προσπάθεια για να βαθύνει το περιεχόμενο της παρέμβασής μας στον πολιτισμό, να βγούνε συμπεράσματα, να εμπνευστούν νέοι δημιουργοί. Τέτοιες ήταν οι εκδηλώσεις για παράδειγμα σε πόλεις της Θεσσαλίας: Για τον Ζήση Σκάρο, τον Δημήτρη Κατσικογιάννη, τον Δημήτρη Γιολδάση, τον Απόστολο Καλδάρα, οι πολύμορφες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στη Λάρισα, άλλες πολιτικές - ιστορικές εκδηλώσεις όπως αυτή στο Μεζούρλο.

Οταν με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, ο λαός της περιοχής μας οργάνωσε την πάλη του και την αλληλεγγύη στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Να θυμηθούμε τη μουσική πατινάδα αλληλεγγύης στην πλημμυρισμένη Καρδίτσα, την παρέμβαση στο κατεστραμμένο από τον σεισμό Δαμάσι με το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, με το Σωματείο Μουσικών του Βόλου και τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Μαγνησίας, τη διήμερη συναυλία οικονομικής ενίσχυσης στους πυρόπληκτους της Εύβοιας μαζί με τη Συντονιστική των μαθητών στο Φρούριο της Λάρισας, την πρωτόγνωρη συλλογή υλικής βοήθειας και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του λαού και των καλλιτεχνών της πόλης στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας. Είναι μόνο μερικές από τις αμέτρητες παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων. Κάναμε πράξη το σύνθημα πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!

Εκεί συναντηθήκαμε τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ με τόσο και τόσο κόσμο, συμπορευτήκαμε στον αγώνα, ας μη συμφωνούσαμε σε όλα, ξεπερνώντας μια σειρά από τεχνητούς διαχωρισμούς. Οι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού μπορούν να συμβάλουν με τη στάση τους, τη δημιουργία τους και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, ώστε να κάψουμε τα αντιλαϊκά σενάρια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ