Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
«Βράζει» η οργή σε σχολεία και σχολές

Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις με συνθήματα και τοπικές κινητοποιήσεις, προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις. Στις 12 μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Πτολεμαΐδα
Πτολεμαΐδα
Τη μαζική τους παρουσία στα σημερινά συλλαλητήρια προετοιμάζουν μαθητές και φοιτητές, που τις προηγούμενες μέρες δεν σταμάτησαν στιγμή να οργανώνουν πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.

Σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα οι μαθητές συνεχίζουν να στέλνουν τα μηνύματά τους, εκφράζοντας την οργή τους για το έγκλημα στα Τέμπη, και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με Γενικές Συνελεύσεις, αποχές, καταλήψεις, συνθήματα με τσάντες, τοπικές συγκεντρώσεις και πορείες, προετοιμάζοντας και τη συμμετοχή τους στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις, γιατί όπως εύστοχα σημείωσε και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στο κάλεσμά της για τη σημερινή συγκέντρωση στις 12 μ. στα Προπύλαια:«Η Ιστορία κατέγραψε αυτό το έγκλημα. Τώρα θα καταγράψει τη στάση του καθενός και της καθεμίας από εμάς. Για να ακουστεί η αλήθεια. Για να μην ξανασυμβεί. Γιατί το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ απαιτεί ΑΓΩΝΑ!». Στη συγκέντρωση καλούν επίσης πολλοί Φοιτητικοί Σύλλογοι από πανεπιστήμια της Αττικής, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής.

Χθες ήταν η σειρά των μαθητών από τα σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας να βγουν μαζικά στους δρόμους της περιοχής τους, μετά από κάλεσμα της τοπικής Συντονιστικής τους Επιτροπής. Στην κινητοποίηση καλούσαν και η Ενωση Γονέων, η Ομάδα Γυναικών, το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου κ.ά. Συνθήματα όπως «Τα χέρια τους βαμμένα στων φοιτητών το αίμα» και «Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας στους δρόμους της πόλης, ενώ νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο.

Μήνυμα ότι «αυτό το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί» έστειλαν και οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, που συγκεντρώθηκαν στη σχολή και απέδωσαν φόρο τιμής στους νεκρούς του εγκλήματος στα Τέμπη, τηρώντας ενός λεπτού σιγή και κρατώντας ένα μαύρο πανί. «Δεν θα σωπάσουμε, απαιτούμε να αποδοθούν οι ευθύνες στους ενόχους! Ποτέ ξανά μη θρηνήσουμε θύματα, ούτε σε τρένα ούτε σε πλοία!», δήλωσαν, ενώ απαίτησαν την άμεση λήψη μέτρων ασφάλειας και υγείας σε όλους τους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στα σχολεία, και αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Νέα Φιλαδέλφεια
Νέα Φιλαδέλφεια
Πάνω από 60 σχολεία κινητοποιήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία την Παρασκευή και τη Δευτέρα, καταγγέλλοντας το έγκλημα στα Τέμπη μέσα από αποχές και πορείες, καταλήψεις και πολύμορφες άλλες δράσεις μέσα στα σχολικά κτίρια και στις αυλές. Κατήγγειλαν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα γράφοντας συνθήματα και κρεμώντας πανό, «γράφοντας» συνθήματα με τις τσάντες τους, αλλά και με ζωγραφιές, ποιήματα κ.λπ.

Παράλληλα οι μαθητές προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στις μεγάλες σημερινές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη καλούν σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στην κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στον ίδιο χώρο.

Επίσης, σήμερα προγραμματίζεται συγκέντρωση στις 12 μ. στην πλατεία Ευόσμου, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού και της Ενωσης Γονέων του δήμου, παρά τη στάση ορισμένων διευθυντών σχολείων, που χθες ενημέρωναν γονείς μαθητών ότι «σε εκδηλώσεις όπου δεν συμμετέχει το υπουργείο θα μπουν απουσίες»! Η Ενωση Γονέων αναφέρει ότι «την ώρα που οι μαθητές μας δίνουν το παράδειγμα με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη (...) θα περιμέναμε το αυτονόητο, όλοι οι εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) απεργία, να σταθούν δίπλα στα παιδιά μας μαζί με τους γονείς».

Λάρισα
Λάρισα
Επιπρόσθετα, το Σάββατο 11 Μάρτη η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης οργανώνει το 3ο School Art Festival, που αντικειμενικά παίρνει χαρακτήρα μεγάλης μαθητικής συναυλίας καταδίκης του εγκλήματος στα Τέμπη. Δίνει ραντεβού με τους μαθητές στις 7 μ.μ. στο 2ο ΓΕΛ Ικτίνου, με σύνθημα «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Στη Δράμα, εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων βρέθηκαν χθες στους δρόμους, κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», «Δεν φοράμε Μάρτη, μας κάψατε ήδη!», «Δεν ήταν ατύχημα, ήταν δολοφονία». Μετά τη συγκέντρωσή τους στην κεντρική πλατεία, κατευθύνθηκαν με πορεία στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας. Να σημειωθεί ότι στην πόλη βρίσκονται σε κατάληψη 6 σχολεία.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από εκατοντάδες μαθητές στην Πτολεμαΐδα. Μαθητές από ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών Πτολεμαΐδας (μέλους της ΟΓΕ), συμμετείχαν στην πορεία κρατώντας πανό και πλακάτ με τα συνθήματα «Μπορεί να ήσουν εσύ», «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ... Εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ», «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη Θεσσαλία

Αθήνα
Αθήνα
Με πολύμορφες δράσεις οι μαθητές και στη Θεσσαλία συνεχίζουν τον αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, να αποδοθούν οι ευθύνες.

Στη Λάρισα, είκοσι 15μελή Γυμνασίων και Λυκείων είχαν αποφασίσει μέχρι χθες τη συμμετοχή τους στα σημερινά συλλαλητήρια, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και χθες πολύμορφες δράσεις στα σχολεία, με αποχές, κρέμασμα πανό, συνθήματα και άλλες δράσεις. Επίσης, σε μια συμβολική κίνηση προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας οι εστιακοί φοιτητές, που αμέσως μετά τη Γενική τους Συνέλευση άναψαν και πέταξαν στον ουρανό φαναράκια για τους 57 αδικοχαμένους του εγκλήματος στα Τέμπη.

Στον Βόλο, υπό κατάληψη παρέμεναν χθες 10 σχολεία, ενώ αντίστοιχες δράσεις οργανώνονται σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.


Δράμα

Eurokinissi

Δράμα

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ