Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΕΕ - ΗΠΑ
«Διπλό χτύπημα» δέχονται οι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι

Ενας «οικονομικός πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, φέρνοντας στην επιφάνεια αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, ακόμα πιο έντονες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, η ΕΕ βρίσκεται «σε κατάσταση συναγερμού», καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία δέχεται διπλό χτύπημα στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ.

Εκτός από τις εκτιμήσεις ότι οι τιμές της Ενέργειας στην Ευρώπη θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ, επισημαίνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση πέρασε ένα τεράστιο πρόγραμμα επιδοτήσεων στα μονοπώλια στις ΗΠΑ, ύψους 369 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη των «πράσινων» βιομηχανιών, στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

«Η ΕΕ σχεδιάζει το δικό της πακέτο, για να αποτρέψει την εξαφάνιση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές», δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι στο «Politico». Οι ίδιοι φοβούνται ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα βρεθούν ενώπιον «πιέσεων» να στραφούν για νέες επενδύσεις προς τις ΗΠΑ, καθώς αυτό θα εξυπηρετεί περισσότερο την κερδοφορία τους.

Ηδη τέτοιες «ανησυχίες» έχουν εκφράσει δημόσια οι Ενώσεις Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Το σχέδιο των Βρυξελλών είναι ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας», που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ευρώπη και να ανταποκριθούν στα φιλόδοξα «πράσινα» πρότυπα. Σε αυτό έχει ήδη αναφερθεί η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της για την κατάσταση της Ενωσης τον Σεπτέμβρη.

Ανώτεροι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει εξαιρετικά γρήγορα, καθώς οι εταιρείες λαμβάνουν ήδη αποφάσεις σχετικά με το πού θα κατασκευάσουν τα μελλοντικά τους εργοστάσια, για προϊόντα που αφορούν από μπαταρίες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι ανεμογεννήτριες και μικροτσίπς.

Επισημαίνεται ακόμα ότι «η χαοτική αντίδραση στην κρίση της τιμής του φυσικού αερίου», όπου οι χώρες της ΕΕ λειτούργησαν μεμονωμένα, όπως π.χ. η Γερμανία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, παίρνοντας κάθε είδους εθνικά μέτρα στήριξης των μονοπωλίων τους, απειλεί την ενιαία αγορά.

Ο αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού υπονομεύει κατά πολύ τα κράτη της ΕΕ που παράγουν αυτοκίνητα - όπως η Γαλλία και η Γερμανία - καθώς ενθαρρύνει τους καταναλωτές να «αγοράζουν αμερικανικά» όταν πρόκειται για ηλεκτρικά οχήματα.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν έναν ολοκληρωτικό «εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρείται πιθανό ότι θα καταφύγει σε επιδοτήσεις ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων.

«Αναθέρμανση» του γαλλογερμανικού άξονα

Ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Γερμανίας στα παραπάνω σχέδια. Η Γαλλία ζητά εδώ και καιρό αντίμετρα κατά της Ουάσιγκτον, με τη διοχέτευση κρατικών κονδυλίων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ολα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο του μπαράζ συναντήσεων μεταξύ υπουργών της Γαλλίας και της Γερμανίας αυτήν τη βδομάδα, για την «αναθέρμανση» του γαλλογερμανικού άξονα μπροστά στις «προκλήσεις ανταγωνιστικότητας» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και για «να εμποδιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις των προστατευτικών μέτρων που παίρνουν τρίτες χώρες», δηλαδή οι ΗΠΑ.

Μετά τις συναντήσεις των ΥΠΕΞ και των υπουργών Οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας, χθες συναντήθηκαν στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομίας, Μπρ. Λεμέρ και Κρ. Λίντνερ. Σήμερα θα συναντηθούν στο Βερολίνο ο καγκελάριος Ολ. Σολτς και η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελ. Μπορν.

Γαλλία και Γερμανία είναι αποφασισμένες να βελτιώσουν τις σχέσεις και να «προχωρήσουν», τόνισε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές εργάζονται καθημερινά «για να προχωρήσουν οι συμφωνίες, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή», βρίσκοντας συμβιβασμούς στις διαφορές για την ενεργειακή πολιτική, την άμυνα κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ