Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕυρωΝΑΤΟικοί...

Βάζοντας «πλάτη» στην παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε προχτές ψήφισμα για τον χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως «κράτους - χορηγού της τρομοκρατίας». Βάζοντας μπροστά τα γνωστά «αντιτρομοκρατικά» προσχήματα που έχουν αξιοποιηθεί και αξιοποιούνται για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη, το Ευρωκοινοβούλιο, σε συνέχεια προηγούμενων ψηφισμάτων - πολεμικών παραληρημάτων, επιχειρεί να «ξεπλύνει» τον ρόλο του ευρωΝΑΤΟικού μπλοκ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη, στρώνει τον δρόμο για παραπέρα εμπλοκή της ΕΕ στον πόλεμο, για νέες κυρώσεις που ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά». Το Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα όργανα της ΕΕ έχουν στηρίξει την αποστολή όπλων πολλών δισ. ευρώ στην Ουκρανία, την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών σε ευρωπαϊκές βάσεις, τα μέτρα στρατιωτικής προετοιμασίας της ΕΕ για τη γενίκευση της πολεμικής αντιπαράθεσης στην οποία οδηγεί η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

... πονηρίδηδες

Καθώς οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν - όπως ήταν φυσικό - το εν λόγω ψήφισμα, ορισμένοι «πονηρίδηδες», κήρυκες της ευρωΝΑΤΟικής μονοφωνίας, βγήκαν να αναμασήσουν ότι το ΚΚΕ τάχα «στηρίζει τον Πούτιν και τη βάρβαρη εισβολή του». Και οι πέτρες βέβαια ξέρουν ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου, τον ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε αυτόν, κάλεσε σε αυτοτελή οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση και την εμπλοκή της χώρας. Οι εξελίξεις αυτούς τους 9 μήνες, η ολοένα και πιο απροκάλυπτη και πολύμορφη εμπλοκή του ευρωατλαντικού μπλοκ στον πόλεμο, η διαρκής απειλή γενίκευσης που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των λαών, επιβεβαιώνουν πλήρως την τοποθέτηση και τη δράση του ΚΚΕ. Αυτό ακριβώς ενοχλεί διάφορους κονδυλοφόρους σε αστικά ΜΜΕ, όσο και μια σειρά ευρωενωσιακά επιτελεία και μηχανισμούς που κινούνται στα σκοτάδια μέσα στην Ευρωβουλή και στοχοποιούν βουλευτές που καταγγέλλουν τις ευθύνες τόσο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ όσο και της Ρωσίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Εμβληματικά

Η κατασκευή του άλλοτε «εμβληματικού» αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη επανήλθε στους σχεδιασμούς Ελλάδας - Βουλγαρίας, με τον υπουργό Ενέργειας της γείτονα να αναφέρει ότι αν λειτουργήσει τελικά, ο αγωγός θα έχει αντίστροφη ροή σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, δηλαδή θα μεταφέρει πετρέλαιο από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Σκοπός είναι να παρακαμφθούν τα Στενά του Βοσπόρου, για λόγους γεωπολιτικούς αλλά και επειδή τα υψηλά τέλη διέλευσης των δεξαμενόπλοιων ανεβάζουν το κόστος. Ο αγωγός θα έχει «μεγάλη σημασία για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε με νόημα ο υπουργός. Να λοιπόν που η Αλεξανδρούπολη μπαίνει στο κάδρο ενός ακόμα «εμβληματικού» έργου που υπηρετεί τον ευρωατλαντικό ενεργειακό σχεδιασμό και επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως «ενεργειακού κόμβου». Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με τα συμφέροντα του λαού, που ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα; Απολύτως καμία. Αυτό αποδεικνύουν και τα υπόλοιπα κομμάτια του ενεργειακού παζλ που βρίσκονται σε λειτουργία στην περιοχή. Οπως ο αγωγός IGB, που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, και ο TAP, που μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Ούτε ο ένας όμως ούτε ο άλλος συνέβαλαν στο ελάχιστο για να απολαμβάνει ο λαός φθηνότερη θέρμανση και Ενέργεια, παρά τις «διαβεβαιώσεις» για το αντίθετο τις οποίες έδιναν όλες οι κυβερνήσεις και τα στελέχη τους στην Τοπική Διοίκηση. Τα έργα αυτά αποδείχθηκαν «εμβληματικά» μόνο για τα κέρδη των κατασκευαστικών και ενεργειακών ομίλων, όπως θα γίνει και με όσα νέα σχεδιάζονται.

Προστασία

Μιλώντας για ΜΚΟ και ...«κοινωνική προστασία», αλιεύσαμε μια έρευνα της «ProPublica» για τα «προστατευόμενα εργαστήρια» που λειτουργούν στις ΗΠΑ. Πρόκειται για θεσμό που φιλοξενεί ενήλικες με αναπηρίες, μέχρι να βρουν δουλειά. Οπως αναφέρει η έρευνα, οι ανάπηροι αυτοί προσφέρουν εργασία στα «προστατευόμενα εργαστήρια» και πληρώνονται με 1,50 δολάριο/ώρα, πολύ πιο χαμηλά και από το κατώτατο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ! Εστιάζοντας στην Πολιτεία του Μιζούρι, από τους 5.000 φιλοξενούμενους το 45% παραμένουν σε αυτά τα «εργαστήρια» για μια δεκαετία τουλάχιστον και το 20% για δύο δεκαετίες. Επομένως, μόνο προσωρινή δεν είναι η παραμονή τους, άρα και η εργασία τους σε αυτές τις δομές, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με τον μανδύα της ΜΚΟ. Πώς «νομιμοποιείται» όμως μια τέτοια στυγνή εκμετάλλευση των αναπήρων κάτω από την ομπρέλα της «κοινωνίας των πολιτών»; Η απάντηση βρίσκεται στη νομοθεσία που πέρασε η πολιτειακή κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα σε τέτοιες δομές - επιχειρήσεις να πληρώνουν μισθούς χαμηλότερους του κατώτατου, με το πρόσχημα της επιβίωσής τους, ακόμα κι αν διακοπεί η χρηματοδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, η «κοινωνική προστασία» είναι μεγάλη μπίζνα στον καπιταλισμό. Και ως τέτοια ...προστατεύεται από το κράτος και τις κυβερνήσεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1491 Η Γρανάδα, το τελευταίο προπύργιο των Αράβων στην Ιβηρική Χερσόνησο, παραδίδεται στους χριστιανούς βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδο και Ισαβέλλα.

1844 Γεννιέται ο Γερμανός μηχανικός Καρλ Μπεντς, σχεδιαστής και κατασκευαστής του πρώτου πρακτικού αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

1916 Οι δυνάμεις της Αντάντ επιβάλλουν τον αποκλεισμό της Ελλάδας. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να αποδεχτεί τελεσίγραφο σύμφωνα με το οποίο αποσύρει τον ελληνικό στρατό από την Πελοπόννησο, ενώ η Πάτρα και ο Iσθμός της Κορίνθου τίθενται υπό «συμμαχικό» έλεγχο.

1935 Μετά το νόθο δημοψήφισμα του Κονδύλη ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β' επιστρέφει στην Ελλάδα, 12 χρόνια μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό.

1936 Συνέρχεται στη Μόσχα το 8ο Εκτακτο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψήφισε το νέο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ.

1936 Υπογράφεται το Αντικομιντέρν Σύμφωνο (εναντίον της Κομμουνιστικής Διεθνούς) μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας.

1942 Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη, 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα και 12 Βρετανοί σαμποτέρ επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς της μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου, κοντά στη Λαμία, εξουδετερώνουν την εχθρική δύναμη και ανατινάζουν τη γέφυρα.

1943 Ξεκινά η Διάσκεψη της Τεχεράνης μεταξύ των ηγετών των τριών μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων, της ΕΣΣΔ (Ι. Β. Στάλιν), των ΗΠΑ (Θ. Ρούσβελτ) και της Βρετανίας (Ου. Τσόρτσιλ). Στη Διάσκεψη θα επαναδιατυπωθεί η δέσμευση για το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη (όπου μέχρι τότε το βάρος του πολέμου το σήκωνε σχεδόν αποκλειστικά η Σοβιετική Ενωση). Ωστόσο, αυτό θα αργήσει ακόμα 6 μήνες.

1947 Το Αρχηγείο Ηπείρου του ΔΣΕ ξεκινά μεγάλη σύνθετη επιχείρηση με τελικό σκοπό τον ορεινό όγκο της Μουργκάνας. Περπατώντας έως και 18 ώρες συνεχόμενα, υπό καταρρακτώδη βροχή, οι μονάδες του ΔΣΕ πέτυχαν τον πλήρη αιφνιδιασμό του εχθρού, καταφέρνοντας μια σειρά νίκες.

1952 Ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλαμβάνεται από τις αρχές.

1969 Ο Τζον Λένον επιστρέφει στη βασίλισσα Ελισάβετ το βραβείο που του είχε απονείμει - όπως και στα άλλα μέλη του συγκροτήματος των Beatles - διαμαρτυρόμενος για την υποστήριξη της Βρετανίας στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1973 Με πραξικόπημα, ο Δ. Ιωαννίδης, ένας από τους πρωτεργάτες της χούντας, ανατρέπει τον Γ. Παπαδόπουλο. Αυτή η «εσωτερική» αλλαγή στο δικτατορικό καθεστώς σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση για το έγκλημα της Κύπρου.

1992 Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας εγκρίνει τη διαίρεση της χώρας στις Δημοκρατίες της Τσεχίας και της Σλοβακίας από την 1η Γενάρη 1993.

2016 Πεθαίνει ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο Ρους, Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (1961 - 2011) και πρωθυπουργός της χώρας του (1959 - 2008).Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ