Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες «ριπές» ΝΑΤΟικού αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας

Copyright 2022 The Associated

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» ήταν για μια ακόμα φορά οι απαντήσεις που δόθηκαν χθες από το ΝΑΤΟ - διά στόματος Mircea Geoana, αναπληρωτή γενικού γραμματέα της λυκοσυμμαχίας - σε επισημάνσεις περί της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με νέο κάλεσμα σε «διάλογο» προς τις δύο πλευρές.

Ο υψηλόβαθμος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος παρενέβη (μέσω βιντεοκλήσης) σε φόρουμ που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη στήλη). Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι αμφότεροι «στρατηγικοί εταίροι - κλειδιά» για το ΝΑΤΟ, η «δουλειά» του οποίου, όπως ισχυρίστηκε, είναι «να τους φέρνει κοντά», εξ ου και καταβάλλει όλες τις δυνατές «διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες για να βοηθήσουμε τους συμμάχους να αντιμετωπίσουν τα όποια θέματα και να διαχειριστούν τις κρίσεις», όπως είπε. Διαστρέβλωσε έτσι την πραγματικότητα, καθώς δεν προκύπτουν από μόνα τους «θέματα» και «κρίσεις» αλλά απαράδεκτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από μέρους της τουρκικής αστικής τάξης, με την πλάτη της ζεσταμένη εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, με τοποθετήσεις όπως η χθεσινή.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν όταν θύμισε τη «δύσκολη κατάσταση πριν ενάμιση χρόνο, με το πρόβλημα με την Ενέργεια και τα χωρικά ύδατα», επιμένοντας ότι στο ΝΑΤΟ «δεν λαμβάνουμε θέση, αλλά ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης» στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας, παραπέμποντας εκεί για διάλογο μεταξύ των δύο μερών και επιμένοντας ότι υπάρχει «ανάγκη για ενότητα πάνω σε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα» («τη ρωσική επιθετικότητα»), στον βωμό της οποίας τίθενται υπό αμφισβήτηση τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, ώστε να μείνει η Τουρκία αγκιστρωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του και στο ερώτημα που του τέθηκε τι μέτρα θα παρθούν από πλευράς ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις. «Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα για να προσπαθήσουν να βρουν αρμονία και πνεύμα σύμπνοιας και ενότητας. Το ΝΑΤΟ δεν είναι η απάντηση σε όλα αυτά τα θέματα, αλλά καλό είναι οι διαφορές να αντιμετωπιστούν μέσω διπλωματίας και όχι μέσω κλιμάκωσης. Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές σε αυτήν την κατεύθυνση», είπε, σε ένα ρεσιτάλ τσουβαλιάσματος, ίσων αποστάσεων και - στην πράξη - αβάντας στην τουρκική προκλητικότητα.

Επισημάνσεις για τη «δυναμική» της Ανατολικής Μεσογείου και από τη Γερμανία

Με τη σειρά του δε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Βερολίνο και δείχνοντας προς τα σχέδια διευθετήσεων, σημείωσε: «Οι θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν σημαντική δυναμική και οι ευκαιρίες για περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία είναι καλές. Επομένως, θα ήταν προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων χωρών να καλλιεργήσουν σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή της Μεσογείου».

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Σολτς ευχήθηκε «η αδιέξοδη διαπραγματευτική διαδικασία να αποκτήσει νέα δυναμική», ενώ πρόσθεσε ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Εθνη, αν κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό».

Σημειωτέον, ο Σολτς απέφυγε να δώσει απαντήσεις σχετικά με τα γερμανικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου «Leopard» που η Τουρκία φέρεται να έχει μεταφέρει στα Κατεχόμενα, όπως φαίνεται ότι προκύπτει και από πρόσφατα επίσημα στοιχεία του γερμανικού κοινοβουλίου.

Ολα αυτά ενώ χτες η Αγκυρα επανέφερε τα σχέδιά της για νέες γεωτρήσεις στην περιοχή. Ο γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, δήλωσε ότι το πλοίο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησής του, θα πραγματοποιήσει νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Το ίδιο 24ωρο η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 91 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Από αυτές οι 6 ήταν υπερπτήσεις πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων, ενώ ακολούθησαν και 7 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ