Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μέτρα στήριξης για την επιβίωση εδώ και τώρα!

«Δεν θα μείνει στρέμμα» από το υπέρογκο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές, προειδοποιούν οι αγρότες

RIZOSPASTIS

Τα αιτήματά τους για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, μέτρα για τη στήριξή τους στις συνθήκες εκτίναξης του κόστους παραγωγής, ρυθμίσεις για να μην αναγκάζονται να πουλούν το προϊόν τους σε τιμές που δεν τους επιτρέπουν να επιβιώσουν διαδήλωσαν, χτες το μεσημέρι, μηλοπαραγωγοί από μια σειρά περιοχών της χώρας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι παραγωγοί που έφτασαν στην Αθήνα από Λάρισα, Εορδαία, Νάουσα, Μαγνησία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη και έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο. «Με τους αγώνες μας ανατρέπουμε τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν», ήταν το σύνθημα στο πανό της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων επαρχίας Αγιάς, που τέθηκε στην κεφαλή της πορείας. Ακολούθησαν με τα πανό τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, καθώς και αγρότες του Ροδοχωρίου.

Στην πλατεία Βάθης τους αγρότες υποδέχθηκε ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα και τα αιτήματά τους, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων.


INTIME NEWS

Στο πλευρό των μηλοπαραγωγών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

«Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», φώναξαν οι μηλοπαραγωγοί καταγγέλλοντας το γεγονός ότι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι αγοράζουν το προϊόν τους σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. «Δεν θα μας μείνει στρέμμα», σχολίασαν καθώς αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, την εκτίναξη της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου. Ακόμα οι μηλοπαραγωγοί διαμαρτύρονται και για την απόφαση του υπουργείου να τους θέσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης και απαιτούν αυτή να καταβληθεί έως το 2027, όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση.

Μέτρα στήριξης υποσχέθηκε ο υπουργός - «Συνεχίζουμε μέχρι να δικαιωθούμε», η απάντηση των αγροτών

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τους ενημέρωσε ότι μέχρι τις 15 Δεκέμβρη πρόκειται να γίνουν εξαγγελίες για μέτρα στήριξης των μηλοπαραγωγών. Ωστόσο, απέφυγε να διευκρινίσει την παραμικρή λεπτομέρεια για το ύψος ή τη μορφή της όποιας αποζημίωσης. Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσε την περικοπή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των μηλοπαραγωγών από το 2023, παρά τις περσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης πως θα δινόταν μέχρι το 2027 και το αίτημα των παραγωγών για διατήρησή της.

«Είμαστε σήμερα εδώ γιατί αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης», ξεκαθάρισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας. Οπως εξήγησε, ο διπλασιασμός του κόστους παραγωγής και οι χαμηλές τιμές προκαλούν οξυμένο πρόβλημα σε χιλιάδες παραγωγούς και επηρεάζουν τη ζωή ολόκληρων περιοχών της χώρας που στηρίζονται στο αγροτικό εισόδημα. «Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα, δεν μπορούμε καν να ζήσουμε», σημείωσε.

«Πουλάμε τα μήλα σε εξευτελιστικές τιμές και τα βρίσκουμε στα ράφια πέντε με δέκα φορές ακριβότερα», υπογράμμισε και στηλίτευσε την κερδοσκοπία που εκδηλώνεται από μεγαλεμπόρους και βιομηχάνους σε βάρος τόσο των ίδιων των παραγωγών όσο και των καταναλωτών, του λαού που αναγκάζεται να χρυσοπληρώνει αγροτικά προϊόντα που έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής.

Κατήγγειλε την «κωλοτούμπα» του υπουργείου και της κυβέρνησης όσον αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση, επισημαίνοντας ότι η κατάργησή της στερεί ένα ακόμα έσοδο στους μηλοπαραγωγούς σε μια ήδη δύσκολη περίοδο.

«Υπάρχουν τα χρήματα και επαρκούν για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημά μας», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι από την κυβέρνηση δεν λείπουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά η πολιτική βούληση. Ετσι, υπενθύμισε ότι δισ. ευρώ διοχετεύονται στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια στιγμή που δεν δίνεται καμία ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα.

Αφού χαιρέτισε τη συμμετοχή των μηλοπαραγωγών στην κινητοποίηση, κάλεσε σε συνέχεια της αγωνιστικής δράσης προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση με κάθε δυνατό τρόπο. «Κανένας εφησυχασμός. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε», κατέληξε και κάλεσε τους αγρότες να συνεχίσουν με ακόμα πιο μαζικές και ενωτικές πρωτοβουλίες για την κάλυψη των απωλειών του εισοδήματός τους.

Οι μηλοπαραγωγοί διεκδικούν:

-- Να ισχύσει έως το 2027 - όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση - η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, με ευθύνη της κυβέρνησης.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, καθώς και να επιτρέπουν προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org