Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με μαζικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές πιέζει η Μόσχα

Η Γερμανία λέει «όχι» για τους πυραύλους «Patriot» στην Ουκρανία

Russian Defense Ministry Press

Συνεχίζονται τα μαζικά ρωσικά πλήγματα σε υποδομές Ενέργειας της Ουκρανίας, με τη Μόσχα να επιδιώκει πολλαπλούς στόχους, καθώς πέρα από τις συνέπειες στο επιχειρησιακό πεδίο, στον ανεφοδιασμό, στις μεταφορές (π.χ. σιδηρόδρομοι) και στον γενικό πληθυσμό, εντείνονται πιέσεις σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που θα κληθούν να αφιερώσουν σημαντικούς πόρους στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης, όπως και να εμποδίσουν την «απειλή» ενός νέου προσφυγικού κύματος προς ευρωπαϊκές χώρες.

Το Κίεβο από την πλευρά του ζητά μεγαλύτερη πολιτική απομόνωση και τιμωρία της Ρωσίας, αλλά και περισσότερα συστήματα αεράμυνας και σύγχρονους εξοπλισμούς από τη Δύση.

Μέχρι και χτες το μεσημέρι περισσότερα από τα 2/3 της ουκρανικής πρωτεύουσας εξακολουθούσαν να μην έχουν ρεύμα, ενώ υπήρχε και διακοπή νερού σε σημαντικό μέρος της πόλης, μία ημέρα μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες διακοπές στο Κίεβο. Μάλιστα η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο, όπου ήδη χιονίζει και οι δρόμοι είναι παγωμένοι.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, κάλεσε το Κίεβο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και να τερματίσει τη σύγκρουση, γιατί διαφορετικά η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει την «πλήρη καταστροφή». Οπως «προειδοποίησε», αν η Ουκρανία «δεν θέλει εξαιρετικά βαριές απώλειες, τότε η σύγκρουση πρέπει να σταματήσει».

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε χτες ότι «απέτρεψε μια απόπειρα ουκρανικών ειδικών μονάδων να διαπράξουν πράξη δολιοφθοράς και τρομοκρατίας στον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream" που προμηθεύει ενεργειακούς πόρους στην Τουρκία και την Ευρώπη», αναφερόμενη πιθανά στο τμήμα του «TurkStream», ο οποίος μέσω της Τουρκίας παρέχει αέριο στην Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.

Νέες κυρώσεις προετοιμάζει η ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, απηύθυνε προχτές βράδυ έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση, για να σταματήσει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών. Οπως είπε, ένα «κράτος - τρομοκράτης» δεν μπορεί να συμμετέχει σε ψηφοφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών και να «κρατά όμηρο» τον ΟΗΕ.

Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ με δικαίωμα «βέτο».

«Οταν ο υδράργυρος υποχωρεί κάτω από το μηδέν και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό, αυτό ισοδυναμεί με όπλο μαζικής καταστροφής, προφανές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο Ζελένσκι.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Β. Νεμπένζια, διαμαρτυρήθηκε για την εμφάνιση του Ουκρανού Προέδρου μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία - όπως είπε - ήταν αντίθετη με τους κανονισμούς. Παράλληλα, απέρριψε «τις απερίσκεπτες απειλές και τα τελεσίγραφα» από την Ουκρανία και τους συμμάχους της. Υποστήριξε ότι καταστροφές σε υποδομές της Ουκρανίας προκλήθηκαν από πυραύλους της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ζήτησε από τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει το Κίεβο.

Η ΕΕ εργάζεται «με πλήρη ταχύτητα για ένα ένατο πακέτο κυρώσεων» για να «χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει, να αμβλύνουμε ακόμη περισσότερο την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πολύ σύντομα θα εγκρίνουμε ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο με την G7 και άλλους μεγάλους εταίρους. Δεν θα ησυχάσουμε έως ότου η Ουκρανία επικρατήσει του Πούτιν και του παράνομου και βάρβαρου πολέμου του», είπε.

Η Ουγγαρία θα παράσχει 187 εκατ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία στο πλαίσιο της συμβολής της σε προγραμματισμένο πακέτο υποστήριξης της ΕΕ ύψους έως και 18 δισ. ευρώ το 2023, αλλά σχεδιάζει να το καταβάλει διμερώς παρά μέσω του κοινού δανεισμού της ΕΕ.

Ετσι, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ θα πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με την Ουκρανία για την εξεύρεση σχετικής συμφωνίας για τους όρους αποπληρωμής των δανείων κ.ά.

Για να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια για τα δάνεια, τα οποία η Ουκρανία θα πρέπει να αποπληρώσει εντός 35 ετών, η Κομισιόν θα δανειστεί από τις κεφαλαιαγορές. Η Ουγγαρία δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος σε κοινό δανεισμό.

Μόσχα: Ο ουκρανικός στρατός εξαρτάται πλήρως από τη Δύση

Στην «αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία» αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, καθώς αυξάνεται «ο αριθμός των ΝΑΤΟικών ειδικών που εμπλέκονται στη σύγκρουση με τη μεριά του Κιέβου».

«Ο ουκρανικός στρατός εδώ και πολύ καιρό εξαρτάται πλήρως από τις προμήθειες όπλων της Δύσης, από τις πληροφορίες, τους εκπαιδευτές και τους μισθοφόρους τους. Ολο και περισσότεροι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από χώρες του ΝΑΤΟ πολεμούν σε πάνω από δέκα ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», συνέχισε.

Σύμφωνα με τη Μόσχα τουλάχιστον 25 κράτη έχουν στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, από τα οποία 21 είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Την ώρα που η Ρωσία θεωρεί κόκκινο πανί την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ουκρανία, η Πολωνία ζήτησε από τη Γερμανία να μεταφερθούν στην Ουκρανία οι συστοιχίες πυραύλων «Patriot» που προσφέρθηκαν από το Βερολίνο.

«Μετά τις νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, ζήτησα από τη Γερμανία να μεταφερθούν οι συστοιχίες "Patriot" στην Ουκρανία και να αναπτυχθούν στα δυτικά σύνορά της», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Μ. Μπλάζακ. «Αυτό θα μας επιτρέψει να σώσουμε την Ουκρανία από περαιτέρω θύματα και διακοπές ρεύματος και να αυξήσουμε την ασφάλεια στα ανατολικά μας σύνορα».

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κρ. Λάμπρεχτ, αντέδρασε προσεκτικά στην πρόταση της πολωνικής κυβέρνησης. «Και εάν αναπτυχθούν εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ, τότε αυτό πρέπει να συζητηθεί με το ΝΑΤΟ και τους Συμμάχους εκ των προτέρων», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί πάντως, πως η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της συντάχθηκε με την απόφαση της σημερινής γερμανικής κυβέρνησης να μην στείλει υπερσύγχρονα άρματα μάχης «Leopard». Από τη μια εξήρε την αντίσταση των Ουκρανών, από την άλλη σημείωσε πως η Γερμανία δεν θα πρέπει να γίνει το πρώτο κράτος που στέλνει άρματα μάχης τελευταίας τεχνολογίας, γιατί η Ρωσία «μπορεί ακόμα να φτιάξει μια καλή ατμόσφαιρα με τη Γερμανία».

Διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Εκπρόσωποι από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντήθηκαν την περασμένη βδομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για να συζητήσουν την πιθανότητα ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου, που θα συνδέεται με επανάληψη των ρωσικών εξαγωγών αμμωνίας, οι οποίες κατευθύνονται στην Ασία και την Αφρική, μέσω ουκρανικού αγωγού, μετέδωσε το «Reuters».

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, οι συνομιλίες έγιναν με τη μεσολάβηση των ΗΑΕ και δεν συμπεριλάμβαναν τον ΟΗΕ παρά τον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρία ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Η αμμωνία χρησιμοποιείται στην παρασκευή λιπάσματος. Οι συνομιλίες αποσκοπούν στην άρση των εμποδίων για τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Οι Ρώσοι και Ουκρανοί εκπρόσωποι φέρονται να ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ στις 17 Νοέμβρη, όπου συζήτησαν να επιτραπεί στη Ρωσία να επαναλάβει τις εξαγωγές αμμωνίας και να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, με την οποία θα απελευθερωθεί μεγάλος αριθμός Ουκρανών και Ρώσων κρατουμένων.

Οπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, Ρώσοι αξιωματούχοι θα εργαστούν για να ξεμπλοκαριστούν τα ρωσικά λιπάσματα που έχουν κολλήσει σε ευρωπαϊκά λιμάνια και να επαναληφθούν οι εξαγωγές αμμωνίας.

Επίσης χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως 50 Ρώσοι στρατιώτες απελευθερώθηκαν από την ουκρανική αιχμαλωσία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το Κίεβο ανακοίνωσε αντίστοιχα την απελευθέρωση 50 Ουκρανών αιχμαλώτων και πρόσθεσε πως τις τελευταίες δύο ημέρες, 86 Ουκρανοί επιστράφηκαν και συνολικά 1.269 απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Φιλορώσος αξιωματούχος της Χερσώνας κατήγγειλε πως οι ουκρανικές αρχές έχουν συλλάβει εκατοντάδες ντόπιους κατοίκους, σχεδιάζοντας να τους χρησιμοποιήσουν ως αντάλλαγμα για αιχμαλώτους πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ