RIZOSPASTIS |
Μίλησε για τους εργαζόμενους που με τη δουλειά τους, τον ιδρώτα τους έκαναν και κάνουν δυνατό να παράγονται φάρμακα, να είναι διαθέσιμα, να φτάνουν σε όλη την Ελλάδα, να υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες, όπλο στα χέρια των επιστημόνων της Υγείας για να αντιμετωπιστούν ασθένειες.
Σημείωσε ότι όλοι αυτοί, οι εργάτες και οι εργάτριες, «σήμερα - μαζί με όλο τον λαό - αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις ακόμα και σε βασικά φάρμακα, την απαξίωση ακόμα και βασικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την επίθεση σε κάθε βασικό τους δικαίωμα.
Οπως και πίσω από κάθε εργατικό πρόβλημα και αδιέξοδο, τη φτώχεια, την ακρίβεια, την καταστολή, τους πλειστηριασμούς, τον πόλεμο, έτσι και εδώ η αιτία παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Είναι η ακόρεστη δίψα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!».
Αναφερόμενος στους φαρμακοβιομήχανους σημείωσε ότι «πρώτοι σέρνουν τον χορό των κερδών», με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, με εκατομμύρια που τους χαρίζονται με το συμψηφισμό clawback - επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ.ο.κ. «Σε αυτόν τον χορό της ανάπτυξης και της κερδοφορίας ακολουθούν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, φαρμακαποθήκες, καλλυντικά, αλυσίδες φαρμακείων και e-shop», σημείωσε και θύμισε ότι «από το 2009 μέχρι το 2020, οι πωλήσεις των φαρμάκων στην εγχώρια αγορά ανήλθαν στα 77 δισ. ευρώ, ενώ μόνο μέσα από τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία το ποσό αυτό ανήλθε στα 57 δισ. ευρώ!».
Αναδεικνύοντας και ποιοι είναι οι χαμένοι αυτών των ρεκόρ κερδοφορίας υπογράμμισε ότι το ίδιο διάστημα, κατά το οποίο άλλαξαν και διάφορες κυβερνήσεις, «οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Φαρμάκου παραμένουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με ωράριο - λάστιχο και καθηλωμένους μισθούς (που και αυτοί έχουν γίνει "καπνός" μπροστά στις αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, βασικά αγαθά). Είναι το διάστημα που κατέληξε σήμερα στο να δουλεύουν εργαζόμενοι του κλάδου απλήρωτες υπερωρίες σε μια σειρά από χώρους, να υπάρχει έντονη εντατικοποίηση, να αυξάνονται τα εργατικά "ατυχήματα" και μάλιστα αρκετά να είναι σοβαρά. Να αμφισβητείται στην πράξη το 5ήμερο και το 8ωρο, να συνεχίζεται το αίσχος της εργολαβικής εργασίας, με συμβάσεις ατομικές που μπορεί να ανανεώνονται ακόμα και κάθε βδομάδα ή μήνα, με την επέκταση του εργάσιμου χρόνου, να συνεχίζονται οι απολύσεις σε μια σειρά από χώρους, η μονιμοποίηση της τηλεργασίας, ιδιαίτερα στην ιατρική ενημέρωση.
Ακόμα και τα φάρμακα που με τον ιδρώτα μας παράγονται ή διανέμονται, αναγκαζόμαστε να τα πληρώνουμε όλο και ακριβότερα, όταν τα χρειαζόμαστε!».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο συνδικαλιστής σε μια ακόμα πλευρά του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, αφού η κυβέρνηση με το άρθρο 51 προβλέπει ότι «κάθε φαρμακαποθήκη, με μια απλή δήλωση στον οικείο δήμο, θα μπορεί να λειτουργεί και τα Σάββατα, πλευρά η οποία καταστρατηγεί ευθέως το κατεκτημένο μέχρι σήμερα δικαίωμά μας στην 5ήμερη και 8ωρη εργασία, Δευτέρα - Παρασκευή».
Εκ μέρους των εργαζομένων ξεκαθάρισε προς την εργοδοσία ότι από τη μία «δεν είμαστε συνεργάτες», αφού «τα συμφέροντά μας είναι αντίθετα με αυτά των εργοδοτών. Προσπαθούν να μας πείσουν να βάλουμε κι άλλη πλάτη για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, να δεχτούμε δηλαδή ό,τι συμφέρει τους εργοδότες, τη διάλυση του ωραρίου, του 5ήμερου, τις απλήρωτες υπερωρίες, την εργολαβική εργασία». Και, από την άλλη, «δεν είμαστε μια οικογένεια, επειδή μετά από 12 χρόνια χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς βλέπουμε πλάνα και κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που βγήκαν και βγαίνουν από τη δική μας δουλειά και εμείς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε τον μήνα».
«Εμείς, που παράγουμε και διανέμουμε το φάρμακο, συνεχίζουμε, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό, τον αγώνα μας για τα δικαιώματά μας και την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, τον αγώνα να μην περάσουν οι πολιτικές που την υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο, τον αγώνα και για το μέγιστο δικαίωμα του εργαζόμενου στην Υγεία, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας», σημείωσε επίσης, καταλήγοντας: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς και απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που υποβαθμίζει κι άλλο τη δημόσια Υγεία και επιχειρεί και νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο του Φαρμάκου».