Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπογραφές στο Κάιρο, μηνύματα «διευθετήσεων» στην Αγκυρα

«

Μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, για συνεργασία στους τομείς της Αεροναυτικής και της Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης, υπεγράφη χθες στο Κάιρο από τους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, Ν. Παναγιωτόπουλο και Μοχάμεντ Ζάκι.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας (καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοβοήθειας των αρμόδιων Κέντρων Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης των δύο χωρών) παρέστησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας, και της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης (αργότερα υπέγραψε με τον Αιγύπτιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Ιχάμπ Νασρ, συμφωνία για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων από την Αίγυπτο στον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα).

Στην ομιλία του κατά την τελετή της υπογραφής, ο Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «στη συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την έρευνα και διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Συμφωνία την οποία έφερε «σε αντιδιαστολή» με «τα αποκαλούμενα "μνημόνια συνεργασίας" μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης», που όπως είπε «συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές. Αποτελούν σαφείς προκλήσεις κατά κυρίαρχων κρατών, παραβλέπουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και της ίδιας της γεωγραφίας, ενώ αποτελούν σαφή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Καθώς ακολούθησε διμερής συνάντηση του υπουργού Αμυνας με τον ομόλογό του, με συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, κατά την οποία συζητήθηκαν δραστηριότητες και προγράμματα για τον «εμπλουτισμό» της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε σχετικά: «Επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλων των κλάδων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με τη διεξαγωγή πολλών κοινών εκπαιδεύσεων και εμβληματικών διακλαδικών ασκήσεων». Αναφέρθηκε ακόμα στην άσκηση «Medusa», η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, με συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και άλλων χωρών.

Ο δε Ν. Δένδιας δήλωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος «συνεχίζουν να εργάζονται με βάση αυτήν τη φιλοσοφία και να δίνουν το σχετικό παράδειγμα και προς άλλες χώρες της Μεσογείου». Ακολούθως είχε διμερή συνάντηση με τον Σούκρι και σε δηλώσεις του έπειτα σημείωσε ότι τόσο η συμφωνία για την έρευνα και διάσωση όσο και η άλλη, για τους εποχικούς εργάτες, «έρχονται πάνω από μια άλλη βασική συμφωνία που υπογράψαμε μαζί πριν από δύο χρόνια, στο ίδιο κτίριο, για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μας. Η παρούσα συμφωνία αποτελεί πρότυπο του τρόπου συνεργασίας των χωρών που επιθυμούν να συνυπάρξουν σε ένα αμοιβαία επωφελές περιβάλλον», ξανακλείνοντας το μάτι στην Τουρκία, δεδομένου και ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση προβλέπει μειωμένη επήρεια στα νησιά, ακόμα και στην Κρήτη.

Ερωτηθείς δε αν η χθεσινή συμφωνία θα μπορούσε να στείλει μήνυμα στην Τουρκία, απάντησε πως «δείχνει ότι μέσα στο πνεύμα της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης, πολλές συμφωνίες μπορούν να υπογραφούν και πολλές ευκαιρίες μπορούν να βελτιωθούν».

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, αντιδρώντας στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου δήλωσε ξανά ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός σε Κύπρο, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο», αλλά και ότι είναι «ανοιχτή στον διάλογο».

Με όλες τις αξιώσεις στο τραπέζι η Τουρκία

Την ίδια ώρα, η φετινή έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τις θέσεις και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής για το 2023 αναφέρει ότι «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου» και ότι «καμία πλατφόρμα ή σχέδιο στην περιοχή το οποίο προσπαθεί να αγνοήσει τη χώρα μας δεν πρόκειται να επιτύχει». Κατηγορούνται άλλες πλευρές (ΕΕ και «ορισμένες τρίτες χώρες») για «προκατειλημμένη και μεροληπτική στάση», που «δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής».

Την ίδια στιγμή αναφέρεται ως απόδειξη της αποτυχίας σχεδιασμών από τους οποίους απουσιάζει η Τουρκία «η απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ από το έργο του αγωγού φυσικού αερίου "EastMed"».

Ακόμα, η Αγκυρα μνημονεύει ξανά τα όρια της υφαλοκρηπίδας που κατέθεσε η ίδια στον ΟΗΕ το 2020, επιμένοντας ότι «σε αυτήν την υφαλοκρηπίδα, όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται με σκάφη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων υπό τουρκική σημαία».

Κατηγορεί ειδικά την Ελλάδα για «παράνομες αξιώσεις» και «προκλητικές ενέργειες», υποστηρίζοντας ότι «εμείς στοχεύουμε σε μια δίκαιη λύση όλων των αλληλένδετων προβλημάτων» και προσθέτοντας ότι «η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα ήταν βραχύβια - η ελληνική πλευρά δεν επέδειξε ειλικρινή και τίμια προσέγγιση και συνέχισε τις προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και δηλώσεις της». Συγκεκριμένα, κατηγορεί την Αθήνα ότι ευθύνεται στο ακέραιο για την ακύρωση των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και την αναστολή όλων των μηχανισμών διαλόγου υψηλού επιπέδου. Η Αγκυρα επιμένει να μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, κατηγορώντας την Ελλάδα για «πολιτικές εκφοβισμού» σε βάρος της.

Στο μεταξύ, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χθες σε 33 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 6 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ