Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 104 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ηγηθεί της μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης για τις «πιο όμορφες μέρες»

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ηγηθεί της μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης για τις «πιο όμορφες μέρες». Το μήνυμα αυτό, μαζί με περηφάνια για την ηρωική διαδρομή αγώνων και θυσιών, αναδείχτηκε στην εκδήλωση για τα 104 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, που οργάνωσε η ΤΕ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο τεράστιος χώρος είχε κατακλυστεί ασφυκτικά από κόσμο, εργαζόμενους και εργαζόμενες, συνταξιούχους, ανθρώπους του μόχθου που έφτασαν μαζί με τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Το στίγμα της εκδήλωσης έδινε το τεράστιο πλακάτ στην είσοδο του χώρου, με τη φράση «Στον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, με τον λαό πρωταγωνιστή, έτσι κερδίζεται το δίκιο, έτσι γράφεται η Ιστορία».

Οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην κατάμεστη αίθουσα με θερμά χειροκροτήματα, ενώ στο βήμα κάλεσε τον Δ. Κουτσούμπα η Σπυρέττα Παναγή, Γραμματέας της ΤΕ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών του Κόμματος.

Ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με ένα γνήσια λαϊκό μουσικό πρόγραμμα, με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Οποτε ο λαός συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ μεγαλούργησε

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Β. Κορακάκη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Β. Κορακάκη
Στην αρχή της ομιλίας του ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέδειξε τους ισχυρούς δεσμούς που έχει σφυρηλατήσει το ΚΚΕ με τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Αθήνας στην υπερεκατοντάχρονη διαδρομή του, σημειώνοντας πως το Κόμμα μας «μπορεί να πέρασε από φωτιά και από σίδερο, αλλά ποτέ δεν συμβιβάστηκε με το άδικο, ποτέ δεν υπέκυψε στη βαρβαρότητα, στην εκμετάλλευση.

Ποτέ δεν υπέγραψε δήλωση μετάνοιας στον καπιταλισμό, ποτέ δεν προσκύνησε, ποτέ δεν μοίρασε ψεύτικες ελπίδες, ότι δήθεν αυτό το βάρβαρο σάπιο σύστημα, ο καπιταλισμός, μπορεί να γίνει "ανθρώπινος".

Εκατόν τέσσερα χρόνια, και το ΚΚΕ ποτέ δεν απαρνήθηκε τον ρόλο του ως Κόμματος της εργατικής τάξης, της τάξης που έχει ιστορική αποστολή να ηγηθεί στον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας».

Ανέδειξε ότι από όλη αυτή την ηρωική Ιστορία του Κόμματός μας το κυριότερο συμπέρασμα είναι πως «όταν ο λαός μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΚΚΕ και αποφάσισε να συμπορευτεί μαζί του, να βγει μπροστά και να γίνει αυτός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, μεγαλούργησε», τονίζοντας: «Το ίδιο τον καλούμε να κάνει και σήμερα, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, σε όλες τις μάχες και να γίνει αυτός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Να βαδίσουμε μαζί τον δρόμο της ανατροπής, τον μόνο ελπιδοφόρο και ρεαλιστικό δρόμο για τον λαό».

«Μπορούμε να συναντηθούμε», σημείωσε, «στα σωματεία, στους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, μαζικών φορέων, στις μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις, στις μαχητικές και μαζικές απεργιακές μάχες», όπως ήταν η απεργία της 9ης Νοέμβρη και οι επίσης μεγάλες εκδηλώσεις και πορείες για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου, που «μπορεί να είναι το ξεκίνημα μεγαλύτερης χειραφέτησης εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, νέων μεγάλων αγώνων που δεν θα έχουν φυσικά στενό ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές, ούτε στόχο μια ψευδεπίγραφη "πολιτική εναλλαγή"», την οποία προβάλλουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο συνδικαλιστικό κίνημα, εννοώντας «μια ακόμα αλλαγή κυβερνητικών ρόλων για να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου εγχώριου και ξένου κεφαλαίου, των απαράδεκτων δεσμεύσεων της ΕΕ, των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ».

Αντίθετα, όλες οι εκλογές, όπως επισήμανε, από τις βουλευτικές περίπου την άνοιξη του 2023, τις δημοτικές και περιφερειακές που θα ακολουθήσουν, μέχρι τις καθημερινές συνεχείς αρχαιρεσίες στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους συλλόγους, μπορούν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στους αγώνες, στα διάφορα μέτωπα πάλης.

«Αυτά είναι που κρίνουν τελικά και τους κοινωνικούς συσχετισμούς, το άνοιγμα του δρόμου για ένα πιο αισιόδοξο αύριο. Ομως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη στήριξη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, παντού, σε όλες τις μάχες και σε όλες τις κάλπες».

Ολοι οι εργαζόμενοι να πάρουν θέση εκεί που πραγματικά ανήκουν

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ενεργειακή φτώχεια που έφερε η «απελευθέρωση» της Ενέργειας, στις συνεχείς ανατιμήσεις και την κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας με τις πλάτες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ που παζαρεύουν μαζί της βάζοντας στο τραπέζι ακόμα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, με τη νέα κρίση να έρχεται, στη βρώμικη ιστορία των υποκλοπών.

Στη βάση αυτών, απευθύνθηκε σε όσους, ανεξάρτητα από τις επιλογές και τι ψήφιζαν, σήμερα απαντούν στις δημοσκοπήσεις «κανέναν από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» γιατί βλέπουν αδιέξοδα για τα παιδιά τους. Σε όσους από τις εργατικές - λαϊκές γειτονιές της Αθήνας στήριξαν τη ΝΔ απογοητευμένοι από τις προηγούμενες επιλογές τους.

Τους κάλεσε να «μη διστάσουν, τώρα να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, όμως εκτιμούν τη συνέπεια, την αγωνιστικότητα, τη μαχητικότητά μας. Ε, και τι να κάνουμε... Τα φέρνει έτσι η ζωή στον καπιταλισμό που πρέπει να ανασύρουμε και το ταξικό μας ένστικτο και να πάρουμε θέση εκεί που ανήκουμε: "Στο μεγάλο το μέτωπο της εργατιάς"».

Οσο για την περιβόητη «πολιτική σταθερότητα» που την κουνάνε ως φόβητρο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε σαφές ότι «το σίγουρο είναι ότι ο λαός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αντίθετα όσο πιο σταθερό είναι το πολιτικό σύστημα, όσο πιο σταθερές είναι οι αστικές κυβερνήσεις, τόσο θα μεγαλώνει η αστάθεια και η αβεβαιότητα στη ζωή των ανθρώπων».

Μπορεί ο λαός αυτού του τόπου να ζήσει όπως του αξίζει

Απευθυνόμενος ιδιαίτερα σε όσους και όσες στήριξαν ή εξακολουθούν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τον εμπιστεύονται πλήρως, τόνισε ότι «η εναλλακτική για τον λαό βρίσκεται "κάτω", μέσα στον ίδιο τον λαό και το κίνημά του, που δεν σταματάει μπροστά σε μια κάλπη, αλλά συνεχίζει, δυναμώνει και βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και το σάπιο σύστημά τους», και όχι εκεί που τους δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις διεργασίες, δηλαδή, που γίνονται στους «από πάνω», αυτούς που έχουν την οικονομική και πολιτική εξουσία του τόπου.

«Εμείς», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, «ενώνουμε τον κόσμο για να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε "μια καινούργια κοινωνία άλληνε", χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, διαφθορά και πολέμους. Και ξέρουμε, είμαστε σίγουροι, πως πολλοί εργάτες, άνθρωποι του λαού, κατά βάθος αυτό ονειρεύονται. Ακόμα κι αν σας φαίνεται το όνειρο μακρινό, ελάτε να το φέρουμε πιο κοντά. Γιατί μπορούμε να ζήσουμε σε κοινωνία, όπου αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο να μπορούν και να τον καρπώνονται κι όχι να τους τον κλέβουν οι αετονύχηδες, τα κοράκια». «Τέτοιο σύγχρονο επεξεργασμένο πρόγραμμα χρειάζεται. Που πατάει στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, αξιοποιεί το εργατικό επιστημονικό δυναμικό της και δίνει απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα: Ο λαός, η νεολαία αυτού του τόπου να ζήσουν όπως τους αξίζει, όπως ορίζει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Με ικανοποιημένες όλες τις λαϊκές ανάγκες, απαλλαγμένοι από τις αλυσίδες της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας, των πολέμων. Τέτοιο πρόγραμμα έχει το ΚΚΕ».

Ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση

Οπως τόνισε, «όλα επιβεβαιώνουν ότι ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα του 21ου αιώνα». Ανέφερε ότι η άνοδος του επιπέδου κοινωνικοποίησης της παραγωγής και η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δίνουν δυνατότητες για να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος και η δημιουργική του αξιοποίηση, να μειωθεί η βαριά χειρωνακτική και μονότονη εργασία, να ενισχυθεί το δημιουργικό περιεχόμενό της, να αναβαθμιστεί το γενικό μορφωτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους που έτσι κι αλλιώς αποτελούν την κύρια παραγωγική δύναμη της εποχής μας, για να συμπληρώσει: «Το πραγματικά νέο για τον λαό και τη νεολαία μας είναι ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στο έδαφος της εργατικής εξουσίας και της κοινωνικής ιδιοκτησίας.

Το πραγματικά προοδευτικό είναι η κοινωνική σχέση που επιτρέπει την αξιοποίηση του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων, των μέσων παραγωγής, την ανάπτυξη και κατανομή του εργατικού δυναμικού, και εκφράζεται με επιστημονικά καθορισμένους στόχους για τη λαϊκή ευημερία».

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ηγηθεί της μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι μπροστά στις δίχρονες Συνδιασκέψεις των Κομματικών Οργανώσεων Τομέων και Περιοχών, «δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να μετρήσουμε βήματα στο να γίνεται ακόμα πιο διακριτός ο ρόλος του ΚΚΕ ως ισχυρής οργανωμένης πρωτοπορίας, φορέα νέων επαναστατικών ιδεών.

Να μετρήσουμε βήματα στην οργάνωση της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, των βιοπαλαιστών αγροτών, των νέων και των γυναικών εργατικής - λαϊκής ένταξης ή καταγωγής, στα σωματεία τους, στους συλλόγους και τους φορείς τους, στην προώθηση του συντονισμού της δράσης τους, της αλληλεγγύης τους, της κοινωνικής τους συμμαχίας, στην ανάπτυξη της πάλης τους σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Είμαστε σήμερα πιο ικανοί να κλιμακώνουμε την πάλη, να περνάμε στην αντεπίθεση, να επιδιώκουμε οι καθημερινοί αγώνες και ο τοπικός - κλαδικός συντονισμός της πάλης να μετατρέπονται στην πορεία σε ένα ενιαίο, πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, όσο γίνεται πιο μαζικό, εδραιωμένο στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, σε κάθε περιοχή, με αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, εναντίωσης στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ».

Ενα τέτοιο πανελλαδικό και διεθνιστικό ταυτόχρονα κίνημα, υπογράμμισε, μπορεί να το εγγυηθεί μόνο το ΚΚΕ με τη δράση του, ως καθοδηγητική δύναμη για την ανατροπή του σημερινού συσχετισμού, για το άνοιγμα του δρόμου προς τα μπρος. «Γιατί τελικά, μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ηγηθεί της μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ