Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΚΟ «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις και... όταν όλα ήταν ρόδινα

INTIME NEWS

Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για όσα συνέβαιναν σε βάρος ανυπεράσπιστων παιδιών που διαβιούσαν στην «Κιβωτό του τρόμου» δεν έχουν τέλος, ενώ η όλη εξέλιξη έρχεται να αναδείξει με τραγικό τρόπο την άθλια πραγματικότητα της πολιτικής που έχει αναγάγει τις διάφορες ΜΚΟ σε βασικούς φορείς προστασίας παιδιών που έχουν στερηθεί τις οικογένειές τους.

Πέρα από τη σωρεία καταγγελιών που αφορούν σωματικές, ψυχολογικές κακοποιήσεις, τιμωρίες, υποχρεωτική εργασία, απαγόρευση επαφής με οικογένειες, αποτροπή της συμμετοχής σε σχολείο και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, πλέον ανοίγουν και ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.

Την ώρα λοιπόν που οι καταγγελίες πληθαίνουν, διάφοροι που μέχρι πρότινος στήριζαν και διαφήμιζαν μέσω των αστικών Μέσων Ενημέρωσης την «Κιβωτό», τον ιερέα και κυρίως την πολιτική που στην πραγματικότητα μετατρέπει διάφορους ιδιώτες, επιχειρηματίες και ΜΚΟ σε αποκλειστικούς αρμόδιους για την τύχη, τη φροντίδα και τη ζωή χιλιάδων παιδιών, τώρα εμφανίζονται εμβρόντητοι και «πέφτουν από τα σύννεφα». Κι ας υπήρχαν καταγγελίες για ξυλοδαρμούς στην «Κιβωτό» πριν από μερικούς μήνες... Είναι οι ίδιοι που μέσα από δεκάδες συνεντεύξεις σε Μέσα Ενημέρωσης, δεκάδες «αγιογραφίες» σε τηλεοπτικούς σταθμούς και περιοδικά έλεγαν κι έγραφαν: «Πατήρ Αντώνιος: Ο παπάς που άλλαξε τον κόσμο με την "Κιβωτό" του» ή «Ο πατέρας Αντώνιος, ένας ήρωας του καιρού».

Και ήταν πολλά τα ...ψαγμένα ρεπορτάζ σε lifestyle περιοδικά που έγραφαν: «Την "Κιβωτό" δεν τη λες "Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση". Μιλάμε για έναν ανθόκηπο του εθελοντισμού, πες την αυγουστιάτικη καταγάλανη παραλία, πες την οικουμενική αγκαλιά της αυταπάρνησης, αλλά μη τη γειώνεις τόσο γραφειοκρατικά ως ΜΚΟ»...

Χρηματοδότηση και ευρωπαϊκή βράβευση...

Τέτοια ήταν η αντιμετώπιση την ώρα που μέσα στην «Κιβωτό» συνέβαιναν όσα συνέβαιναν. Και ταυτόχρονα, μπούκωναν τη ΜΚΟ με κρατικές και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, δωρεές, οικόπεδα για να στήσει κι άλλες δομές... Πακέτα πήγαιναν κι έρχονταν την ώρα που στο «Μητέρα» υπήρχαν κλειστές πτέρυγες, όταν παιδιά κρατούνται στα νοσοκομεία με εισαγγελικές εντολές και υπάρχουν δύο εργαζόμενοι στη βάρδια για 13 παιδιά! Και στις παιδουπόλεις με παιδιά από 6 έως 18 χρόνων υπάρχει 1 εργαζόμενος για κάθε 20 παιδιά! Τέτοια επιλεκτική ευαισθησία.

Ο, μέχρι πριν από μερικές μέρες, εκλεκτός των κυβερνήσεων, των ΜΜΕ, των επιχειρηματιών, τον Δεκέμβρη του 2021 «με την συνοδεία 10 παιδιών από την "Κιβωτό του Κόσμου", παρέλαβε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη». Αυτό έγραφαν στα ρεπορτάζ εκείνη την περίοδο και πρόσθεταν τα εξής: «Με το βραβείο αυτό επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης, αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών - μελών».

Κι έχει κι άλλο... Το 2016 η «Κιβωτός του Κόσμου» αναδείχτηκε κορυφαίος μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του παγκόσμιου θεσμού των «Superbrands». Ποιο ήταν το κριτήριο της βράβευσης; «Το έργο υψηλού επιπέδου, άξιο ειδικής μνείας». Και γι' αυτόν τον λόγο «ο διεθνής οργανισμός απέστειλε τα συγχαρητήριά στον πατέρα Αντώνιο, εμπνευστή και ιδρυτή της "Κιβωτού"».

Ερευνα και στα οικονομικά

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα διερευνήσει τις δραστηριότητες της «Κιβωτού» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μέσω αυτών έχουν τελεστεί αξιόποινα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως απάτη και «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος. Πέραν δηλαδή της εισαγγελικής έρευνας που ήδη διενεργείται για καταγγελίες που αφορούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος φιλοξενούμενων παιδιών σε διάφορες δομές, ο πρόεδρος της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε από τους ερευνητές της Αρχής να συγκεντρώσουν όλα τα σχετικά δημοσιεύματα με τις καταγγελίες περί αδιαφάνειας ως προς τη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές και χορηγίες, ακόμη και ακινήτων μεγάλης αξίας.

Εξάλλου, χτες, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το νέο ΔΣ στη ΜΚΟ με μονοετή θητεία. Το νέο ΔΣ απαρτίζουν οι: Αλ. Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ενωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ι. Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Γ. Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Ερ. Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου», Ανδρ. Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», Κων. Γλούμης - Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες αφορούν και υπαλλήλους της ΜΚΟ και τον ιδρυτή της, ιερέα Αντώνιο Παπανικολάου. Η Εισαγγελία ερευνά για το αν έχουν διαπραχθεί το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων. Δύο εισαγγελείς Ανηλίκων, η εποπτεύουσα την υπηρεσία, εισαγγελέας Κατερίνα Κοπελάκη, και η αντεισαγγελέας Δάφνη - Κυριακή Τσίχλη έχουν μελετήσει τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από την αστυνομία και έχουν ήδη καλέσει μάρτυρες, οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει στην Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org