Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
Προϋπολογισμός «συνετός» και «βιώσιμος» σε πορεία ... Ντράγκι

Το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας παρουσίασε χθες η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, το οποίο χαρακτηρίζεται αρκετά εναρμονισμένο με την πολιτική που υποστήριξε ο προκάτοχός της, Μ. Ντράγκι, και δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

Ο προϋπολογισμός είναι «συνετός και ρεαλιστικός», καθώς και «βιώσιμος για τα δημόσια οικονομικά» και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα τη διεθνή, είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα η κυβέρνηση.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη» με αυτό το προσχέδιο προϋπολογισμού, δήλωσε η Μελόνι στον Τύπο, προσθέτοντας ότι το προσχέδιο «κάνει πολιτικές επιλογές» και συγκεντρώνει πόρους «σε δύο κύριες προτεραιότητες».

Κατά τη γνωστή τακτική που παρουσιάζει τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης ως συμβατή με τις λαϊκές ανάγκες, η Μελόνι ανέφερε ότι αυτές οι δύο προτεραιότητες είναι «η ανάπτυξη, δηλαδή η διασφάλιση του παραγωγικού ιστού» και «η κοινωνική δικαιοσύνη για τις πιο εύθραυστες κατηγορίες».

Ο προϋπολογισμός αφιερώνει περισσότερα από 21 δισ. ευρώ σε μέτρα κατά της «ενεργειακής κρίσης», σε σύνολο 35 δισ. ευρώ δαπανών. Τα μέτρα περιλαμβάνουν ενίσχυση για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και ενισχυμένες φορολογικές εκπτώσεις για εταιρείες των οποίων το ενεργειακό κόστος συνέχισε να αυξάνεται.

Για να απελευθερώσει πρόσθετους πόρους, η Μελόνι στις αρχές Νοέμβρη αύξησε τις προβλέψεις για το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2023 στο 4,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,4% που είχε προβλέψει τον Σεπτέμβρη η προηγούμενη κυβέρνηση Ντράγκι.

Παράλληλα η ιταλική κυβέρνηση ενέταξε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και την αύξηση των κατώτατων συντάξεων στα 600 ευρώ. Επιπλέον, θα μειωθεί το «εργατικό κόστος», με πιο «βαριά εκκαθαριστικά» για τους εργαζόμενους, και θα παραγραφούν οι οφειλές προς το Δημόσιο έως 1.000 ευρώ που προέκυψαν μέχρι το 2015.

Τέλος, με αναφορά στο «κοινωνικό επίδομα ανεργίας» που εγκρίθηκε τρία χρόνια πριν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι - εν αναμονή μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης - για το 2023 οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν 8 μηνιαία επιδόματα και ότι όποιος αρνείται μια πρόταση δουλειάς θα χάνει αυτόματα τη συγκεκριμένη κοινωνική αρωγή.

«Στη συνέχεια το κοινωνικό επίδομα θα δίνεται μόνο σε όποιον αδυνατεί να εργαστεί ή έχει στην οικογένειά του ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας και άτομα με ειδικές ανάγκες», ξεκαθάρισε η Μελόνι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ