Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Η «πράσινη μετάβαση» φέρνει σε απόγνωση τον λαό

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό της «πράσινης μετάβασης» που φέρνει σήμερα σε απόγνωση τη λαϊκή οικογένεια, τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους. Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα και η όποια κριτική ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στη ΝΔ σήμερα στην ουσία είναι προσπάθεια να συσκοτίσει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες όταν υπήρξε κυβέρνηση και να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι η πολιτική της απολιγνιτοποίησης, με το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών, η αποδοχή των κοινοτικών δεσμεύσεων για το εμπόριο ρύπων και η ανάδειξη του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε βασικό καύσιμο μετάβασης, υλοποιήθηκαν από όλες τις αστικές κυβερνήσεις την τελευταία εικοσαετία. Υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ συνίσταται στην απαλλαγή από τις δεσμεύσεις του εμπορίου ρύπων και γενικότερα της «πράσινης μετάβασης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την πλήρη αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων λιγνίτη, στην κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που θα συμβάλουν και στις ανάγκες άρδευσης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, στην αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και στην αξιοποίηση των ΑΠΕ αλλά με ορθή κατανομή και χωροθέτηση για να αποφευχθεί ο κορεσμός συγκεκριμένων περιοχών, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στο ευρύτερο περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τα άρθρα που αφορούν την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο με την επέκταση της Ρεβυθούσας, υπογράμμισε ότι δεν τεκμηριώνεται η εξασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος από ατύχημα μεγάλης έκτασης κι επιπλέον ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να εμπεδωθεί στα εργατικά - λαϊκά στρώματα ένα αίσθημα ασφάλειας, στην ουσία εξασφαλίζει νέα κέρδη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, αυξάνοντας την ενεργειακή εξάρτηση από αμερικανικά μονοπώλια, τη στιγμή που οι τιμές της Ενέργειας για τον λαό θα τραβούν την ανηφόρα.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Β. Βασιλειάδης, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την ψήφιση του νομοσχεδίου γιατί, όπως είπε, θα συμβάλει στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, ενώ παράλληλα αξιοποιεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα ενισχύσει τη δυνατότητα της χώρας (βλέπε των μονοπωλιακών ομίλων) να εξελιχθεί ανταγωνιστικά ως προς την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Ειδικότερα ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποβλέπει στην απλοποίηση, στην ψηφιοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης (ΑΠΕ, αποθήκευση, πλωτά φωτοβολταϊκά κ.λπ.) με μείωση της γραφειοκρατίας, αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, δίνοντας επίσης κίνητρα στους επενδυτές να προχωρήσουν γρήγορα.

Συμφωνώντας στη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», επιμέρους κριτική στο νομοσχέδιο έκαναν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, Θ. Πέρκα και Γ. Αρβανιτίδης, αντίστοιχα, με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να θυμίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης για την επίσπευση των αδειοδοτικών διαδικασιών και του ΚΙΝΑΛ να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πρωτοπόρο στην αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή Ενέργειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινο φως» στο επικαιροποιημένο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης(2023-11-22 00:00:00.0)
Ρεύμα με το δελτίο έφερε η «απελευθέρωση» της Ενέργειας(2022-07-13 00:00:00.0)
«Πράσινος» οδοστρωτήρας για τον λαό και «μετάβαση» σε νέα κέρδη για τους ομίλους(2022-05-24 00:00:00.0)
Η ακρίβεια στην Ενέργεια έχει τη σφραγίδα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ(2022-05-11 00:00:00.0)
Το «ράλι» ακρίβειας στην Ενέργεια είναι μόνιμη κατάσταση για τον λαό(2022-01-21 00:00:00.0)
Τα νοικοκυριά θα πληρώσουν τις «απογειωμένες» τιμές λόγω «απελευθέρωσης» και ΑΠΕ(2021-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ