Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με ατζέντα - φωτιά

«Θα χυθεί αίμα»... Ο τίτλος του έργου θα μπορούσε να αποτελεί και τίτλο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα στην Ισπανία, καθώς η ατζέντα της προαναγγέλλει νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και περισσότερο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

Διαβλέποντας μια «νέα πραγματικότητα ασφαλείας στην Ευρώπη», μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και έναν «πιο ανταγωνιστικό κόσμο», με «αυξανόμενη επιρροή και διεκδικήσεις της Κίνας», η Σύνοδος θα συζητήσει την ενίσχυση και μονιμοποίηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, μια ανάσα από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπου βρίσκονται ήδη ανεπτυγμένοι 40.000 ΝΑΤΟικοί, ενώ διπλάσιοι είναι οι ετοιμοπόλεμοι «σχηματισμοί μάχης».

Οχι τυχαία, ο γγ του ΝΑΤΟ καλούσε την περασμένη βδομάδα σε «προετοιμασία για έναν πόλεμο με τη Ρωσία που μπορεί να κρατήσει χρόνια», για «συνέχιση στην υποστήριξη της Ουκρανίας ακόμη κι αν τα κόστη είναι υψηλά, όχι μόνο αυτά της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά και αυτά των αυξανόμενων τιμών της Ενέργειας και των τροφίμων».

Προβλέπεται γι' αυτό μια νέα ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί με νέες βαριές θυσίες. Η ιμπεριαλιστική συμμαχία ρίχνει χρήμα με τη σέσουλα για να αναβαθμίσει τις δολοφονικές δυνατότητές της σε όλα τα πεδία, στα συμβατικά, αλλά και τα νέα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα, όπως και συνολικά στο πεδίο της «καινοτομίας».

Στη «μεγάλη εικόνα», στη Σύνοδο θα συζητηθεί η προσαρμογή της «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ στον «ανταγωνισμό που αυξάνεται» με Ρωσία και Κίνα, προωθώντας παραπέρα το «Παγκόσμιο ΝΑΤΟ», τις νέες συμμαχίες δηλαδή με άλλα καπιταλιστικά κράτη, προκειμένου να δυναμώνει η «προβολή ισχύος» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και κυρίως στο ευρασιατικό μέτωπο.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι η Σύνοδος θα γίνει σε ήρεμα νερά. Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας οξύνονται στη σκιά του πολέμου, εξαιτίας και των ανισόμετρων συνεπειών που έχουν οι κυρώσεις και οι αντικυρώσεις στη Ρωσία, ενώ πεδίο αντιπαράθεσης είναι και η νέα διεύρυνση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, όπου αντιδρά η Τουρκία, παζαρεύοντας την αναγνώριση ενός πιο αναβαθμισμένου ρόλου στην ευρύτερη περιοχή.

Αναβαθμισμένο ρόλο διεκδικεί όμως και η ελληνική κυβέρνηση, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού. Δεν υπάρχει άλλωστε ούτε ένα πεδίο απ' όσα συζητάει η Σύνοδος, χωρίς το «αποτύπωμα» της ελληνικής εμπλοκής:

Η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία περιλαμβάνει από τη διάθεση των βάσεων σε όλη την Ελλάδα, με «κορωνίδες» τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, έως την αποστολή κρίσιμου για την άμυνα της χώρας στρατιωτικού υλικού.

Με τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις ολόκληρη η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση στέλνει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων στη Βουλγαρία, στην Ανατ. Μεσόγειο και αλλού.

Η κυβέρνηση τρέχει πρώτη στο ΝΑΤΟικό «καθήκον», από τα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο έως τον Περσικό, ενώ στο όνομα της «ατλαντικής συνοχής» δηλώνει παρούσα στη ΝΑΤΟική «πλατφόρμα» για «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά, που θα είναι επώδυνες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ολα αυτά φέρουν «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή και των άλλων αστικών κομμάτων, με πρώτον απ' όλους τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνυπογράφει και τις αποφάσεις της επερχόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον «αστερίσκο» - όπως λέει - να μην «ρίξουν» οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι την ελληνική αστική τάξη στο παζάρι με την Τουρκία...

Απέναντι σε όλους αυτούς, η εναντίωση στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, συνολικά στην εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια, αποτελεί ζήτημα «ζωής και θανάτου» για τον λαό. Γι' αυτό χρειάζεται να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά. Να δυναμώσει η πάλη για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να μη σταλούν δυνάμεις εκτός συνόρων, να μην πληρώσει ο λαός τα σχέδιά τους.

Για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας με όλους τους λαούς, της αποδέσμευσης από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τον λαό να καθορίζει τις εξελίξεις και το μέλλον του.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org