Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυξάνονται στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ

Αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες προσανατολισμένες όπως είναι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, προχτές στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσίασε ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής μια σειρά από προγράμματα και υποπρογράμματα του Ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, συνολικής αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Περίπου 190 εκατ. ευρώ πάνε για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των εγκαταστάσεων του Ναυστάθμου Κρήτης, ως βασική προϋπόθεση για τη σταδιακή μετεξέλιξή του σε σημείο μόνιμης στάθμευσης τμήματος του στόλου του ΠΝ (λέγεται ότι στον σχεδιασμό είναι να πάνε εκεί οι πυραυλάκατοι), για τον πληρέστερο και ταχύτερο έλεγχο διαύλων στην Ανατ. Μεσόγειο. Σημειωτέον, η «Καθημερινή» βάζει και το στοιχείο ότι οι εργασίες που πραγματοποιούνται εκεί τα τελευταία χρόνια έχουν εμμέσως υποστηριχθεί και από τις ΗΠΑ, μέσω πλεονάζοντος υλικού, αλλά και προϋπολογισμού που περίσσευε κατά καιρούς από την αναβάθμιση των αμερικανικών εγκαταστάσεων στην άλλη πλευρά του κόλπου της Σούδας, στο Μαράθι, στη δική τους βάση στην περιοχή. Αλλη μια ένδειξη ότι τέτοιες κινήσεις είναι ενταγμένες ακριβώς στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Από τη Βουλή πέρασε και η αξίας 160 εκατ. ευρώ εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρων S-70 Aegean Hawk του ΠΝ, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό εργαλείο ανθυποβρυχιακού πολέμου στις φρεγάτες, παρότι καταφθάνουν και τα νέα MH-60R.

Σημαντικές δαπάνες (90 εκατ. ευρώ) προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό των σοβιετικού σχεδιασμού πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου RM-70, οι οποίοι σύμφωνα με το ΓΕΣ έχουν δώσει «μεγάλη ισχύ πυρός στο Ελληνικό Πυροβολικό» και «αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος». Κι όμως η κυβέρνηση, θυμίζουμε, στην πρεμούρα της να υπηρετήσει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μεταξύ του υλικού που έχει στείλει ήδη στην κυβέρνηση Ζελένσκι ήταν και 2.100 ρουκέτες του συστήματος RM70, μιλώντας μάλιστα περί λίγο - πολύ «αχρείαστων συστημάτων»...

Αλλα 90 εκατ. πάνε για την αναβάθμιση των ρουκετών 122 χιλιοστών. Συνολικά 150 εκατομμύρια αποφασίστηκε να δαπανηθούν και για την προμήθεια 30.000 βλημάτων 120 χιλιοστών για τις ανάγκες των κυρίων αρμάτων μάχης LEO 2 του Ελληνικού Στρατού. Από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πέρασε ακόμη η προμήθεια νέων πυραύλων Hellfire (AGM-114R) για τα ελικόπτερα Apache με σύστημα κατεύθυνσης laser, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σχεδιάζεται τις επόμενες μέρες να περάσουν από την αρμόδια επιτροπή και προγράμματα όπως η αποστολή τριών C-130 για συντήρηση και επαναφορά σε πτητική κατάσταση στο Ισραήλ, αλλά και η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωμένη μέχρι τα μπούνια η κυβέρνηση(25/6/2022)
Προσπαθεί να κρατήσει στο σκοτάδι τον ελληνικό λαό για την εμπλοκή στον πόλεμο που όλο βαθαίνει(9/6/2022)
Κέντρο ΝΑΤΟικών «διερχομένων» όλη η Ελλάδα(8/6/2022)
Η κυβέρνηση, «πρωταγωνιστής» στον στρατιωτικό σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(15/5/2021)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org