Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΟΖΑΝΗ
Σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση του «νέου ΕΣΥ» η δημοτική αρχή

Στην κατεύθυνση της περαιτέρω απαλλαγής του κράτους από κάθε υποχρέωση προστασίας της υγείας του λαού εντάσσεται η απόφαση της δημοτικής αρχής Κοζάνης για δημιουργία «ΚΕΠ Υγείας».

Μια ακόμα απόφαση απόλυτα προσαρμοσμένη στον αντιδραστικό σχεδιασμό για το «νέο ΕΣΥ», κάτι που αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κοζάνης. Θυμίζει μάλιστα ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της μελέτης που ανέλαβε η δημοτική αρχή για τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας, ανοίγοντας τη συζήτηση για συρρίκνωση των νοσοκομείων στην περιφέρεια και τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου που θα λειτουργεί με ΣΔΙΤ και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τα «ΚΕΠ Υγείας» αποτελούν έναν μηχανισμό που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ, μαζί με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και εντάσσονται στο «Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας», προωθώντας τις μειωμένες απαιτήσεις και αναθέτοντας μέρος των υπηρεσιών Υγείας σε ΜΚΟ, «κοινωνικούς συνεταιρισμούς» και στη φιλανθρωπία.

Παράλληλα, επιδιώκεται μέσω αυτών η «εξοικονόμηση» κονδυλίων που είναι αναγκαία για την Υγεία του λαού ώστε να δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους ως το απαραίτητο «καύσιμο» για τις επενδύσεις τους.

Οπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», οι όποιες υπηρεσίες θα προσφέρονται θα πληρώνονται από την τσέπη των εργαζομένων, καθώς, σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του, θα λειτουργεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (δηλαδή χρήματα που παρέχονται για περιορισμένο χρόνο) και τον δήμο και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία.

Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει πως «με τα "ΚΕΠ Υγείας" προωθείται μια ακόμη επικίνδυνη "καινοτομία", ότι δηλαδή "μη ιατρικό προσωπικό καλείται να δώσει οδηγίες πρόληψης ή να κατευθύνει ασθενείς στη σωστή ιατρική ειδικότητα, κάτι το οποίο καταργεί και τα ως τώρα δεδομένα, αποτελεί παντελώς αντιεπιστημονική, αναχρονιστική, αν όχι και επικίνδυνη μέθοδο».

Στελέχωση με συμφωνίες στο πόδι

Μάλιστα, χαρακτηριστική της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η Υγεία του λαού είναι και η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν και αρχικά ο δήμαρχος, Λ. Μαλούτας, απάντησε σε σχετική ερώτηση πως κατά τη συνάντηση που είχε στις 20 Ιούνη με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στην Αθήνα δεν προέκυψε κάτι «ανακοινώσιμο», στη συνέχεια, ο εισηγητής της πρότασης και εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Κοζάνης σε θέματα Υγείας, Α. Σιδηράς, αποκάλυψε πως κατά τη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε «στο πόδι» να αξιοποιηθεί στο «ΚΕΠ Υγείας» ως γιατρός ο ίδιος, που ωστόσο εργάζεται στην Αθήνα.

«Ο λαός της Κοζάνης μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για τον ρόλο όλων των αστικών κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε τον δρόμο, η ΝΔ υλοποιεί και το ΠΑΣΟΚ το εξειδικεύει στην Τοπική Διοίκηση», σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», αναδεικνύοντας τη στόχευσή τους για ένταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Στη συνέχεια καλεί τον λαό της περιοχής να παλέψει για την πλήρη στελέχωση του ΓΝ Κοζάνης και της ΠΦΥ, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος, για προληπτική ιατρική φροντίδα από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς Εργασίας, μελέτη και μέτρα για την πρόληψη από τις επαγγελματικές ασθένειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ