Παρασκευή 24 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΣΙΤΗΡΑ
Η Βρετανία προσφέρει «τεχνογνωσία» για έξοδό τους από τη Μαύρη Θάλασσα

Η ιδέα ενός «διεθνούς συνασπισμού» στοχεύει στην ανάμειξη σε περιφερειακές υποθέσεις, απαντά η Ρωσία

Στην αντιπαράθεση για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Οδησσού, με γεωπολιτικές προεκτάσεις και με όλες τις πλευρές να προσπαθούν να επωφεληθούν από την απειλή μιας επισιτιστικής κρίσης, η Βρετανία προσφέρει την «τεχνογνωσία» της για να βοηθήσει στη συνοδεία των σιτηρών της Ουκρανίας από τα λιμάνια της στο πλαίσιο ενός σχεδίου του ΟΗΕ, δήλωσε χτες η ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, στην Αγκυρα, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Μ. Τσαβούσογλου.

«Τα ουκρανικά λιμάνια πρέπει να προστατευτούν, χρειάζεται να υπάρχει ένα ασφαλές πέρασμα για εμπορικά σκάφη. Ως Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας σε όλα αυτά τα μέτωπα, για να διασφαλίσουμε ότι τα σιτηρά θα μεταφερθούν με ασφάλεια, αλλά αυτό θα απαιτήσει διεθνή προσπάθεια», είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ. Ξεκαθάρισε δε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί εντός του επόμενου μήνα, πριν τη νέα συγκομιδή.

Ενας «διεθνής συνασπισμός» που θα βοηθούσε να ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας χρειάζεται μόνο για να παρέμβει στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ήταν η απάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ. «Οι προσπάθειες δημιουργίας ενός διεθνούς συνασπισμού» στοχεύουν στην ανάμειξη στις περιφερειακές υποθέσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πλοία που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας λόγω του κινδύνου ναρκών μπορούν να φύγουν από εκεί χωρίς «τέτοια σχέδια», ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων μέχρι τα Στενά του Βοσπόρου.

Ρωσία και Ουκρανία, με διαμεσολάβηση της Τουρκίας, βρίσκονται σε συνομιλίες με τον ΟΗΕ για μια συμφωνία που θα επέτρεπε να βγουν με ασφάλεια τα σιτηρά από την Ουκρανία, καθώς και να επιστρέψουν στη διεθνή αγορά τα λιπάσματα που παράγονται από τη Ρωσία.

Η Ρωσία ζητάει από την Ουκρανία να αποναρκοθετήσει την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ανοιχτά της Οδησσού και παζαρεύει την άρση ορισμένων κυρώσεων που εμποδίζουν ρωσικές εξαγωγές. Επίσης, «ανησυχεί» ότι τα πλοία που θα προσεγγίσουν τα λιμάνια της Οδησσού θα μεταφέρουν δυτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Το Κίεβο απαντά ότι αν αποναρκοθετήσει την περιοχή, τα ρωσικά πολεμικά πλοία θα προσεγγίσουν τις ακτές.

Η Τουρκία προσπαθεί να διαπραγματευτεί τους όρους συνοδείας για πάνω από 20 εκατ. τόνους ουκρανικών σιτηρών, αλλά σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου δεν υπάρχει ημερομηνία για συνάντηση Ουκρανίας - Ρωσίας, σημάδι ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την ασφαλή διέλευση της συνοδείας.

Η Τουρκία έχει προσφερθεί να λειτουργήσει ένα «κέντρο ελέγχου» στην Κωνσταντινούπολη από το οποίο θα μπορούσε να γίνει από κοινού αστυνόμευση των κομβόι που εισέρχονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Βρετανία υποστηρίζει το σχέδιο του ΟΗΕ για τη νομιμοποίηση της νηοπομπής, είπε η Τρας, αλλά «δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να καθυστερεί και να υπεκφεύγει», ούτε να χρησιμοποιεί την επισιτιστική ασφάλεια «σαν όπλο».

Η Ρωσία πάντως έχει ανακοινώσει ότι σιτηρά από τις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές (Χερσώνα κ.λπ.) θα αρχίσουν σύντομα να εξάγονται από τα λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Μαριούπολης.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία διερευνά τους ισχυρισμούς ότι εκλάπησαν ουκρανικά σιτηρά από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους σιτηρά να μεταφερθούν στην Τουρκία. Ο πρέσβης του Κιέβου στην Αγκυρα δήλωσε στις αρχές Ιούνη ότι Τούρκοι αγοραστές είναι μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν σιτηρά τα οποία έκλεψε η Ρωσία από την Ουκρανία, καλώντας να ταυτοποιηθούν και να συλληφθούν.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, προειδοποίησε για τον κίνδυνο Ρωσία και Κίνα να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη για τις πληττόμενες χώρες, τόνισε δε την ανάγκη το μήνυμα ότι «οι δημοκρατίες του κόσμου στέκονται ενωμένες στον αγώνα κατά της πείνας» να σταλεί από τις Συνόδους Κορυφής του G7, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κακαρίσματα(2023-10-04 00:00:00.0)
Η Μόσχα προωθεί τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα(2023-07-29 00:00:00.0)
Κλιμάκωση με επίκεντρο την αντιπαράθεση για τις εξαγωγές σιτηρών(2023-07-26 00:00:00.0)
Ρωσία και Ουκρανία σε «θέση μάχης» για τα πλοία που κυκλοφορούν στη Μαύρη Θάλασσα(2023-07-21 00:00:00.0)
Εκατέρωθεν προετοιμασίες και «προειδοποιήσεις» για μακρόχρονη και γενικευμένη σύγκρουση(2022-07-07 00:00:00.0)
Ξένα πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα ζητά η Ουκρανία(2022-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ