Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
Κινητοποιήσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία

Από τα μπλοκ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας
Από τα μπλοκ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας κάλεσε σε Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις, με κεντρικό σύνθημα «Εμπιστευόμαστε τη δική μας δύναμη», ενώ στη Μαδρίτη οργανώθηκε και πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση.

Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός των βασικών εργατικών συνομοσπονδιών οργάνωσε κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 70 πόλεις της χώρας. Στη Μαδρίτη, στην πορεία συμμετείχαν 7 υπουργοί της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σοσιαλιστών - Podemos, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εργασίας, Γ. Ντίαζ, επιχειρώντας να παρουσιάσουν «φιλεργατικό» προφίλ.

Στην Πορτογαλία χιλιάδες συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων στη Λισαβόνα, με αιτήματα για μέτρα κατά της ακρίβειας, αύξηση του βασικού μισθού και των συντάξεων.

Στην Ιταλία

Στην Ιταλία, όπου με ευθύνη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού εδώ και χρόνια δεν πραγματοποιείται Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στη Ρώμη, παρά μόνο μία συναυλία, υπήρξαν κινητοποιήσεις σε ορισμένες πόλεις, από τις οποίες μάλιστα δεν έλλειψε η καταστολή.

Στο Τορίνο η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές και εμπόδισε μπλοκ πρωτοβάθμιων σωματείων και οργανώσεων να κάνουν πορεία. Επιτροπή διανομέων καταγγέλλει ότι η αστυνομία τους έφραξε τον δρόμο για να μην φτάσουν στο σημείο που ξεκινούσε η πορεία. Αντίστοιχες καταγγελίες κάνουν πρωτοβάθμια σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το μπλοκ των τριών εργοδοτικών κυβερνητικών συνομοσπονδιών CGIL - CISL - UIL και από πίσω το σοσιαλδημοκρατικό PD (Δημοκρατικό Κόμμα). Σύμφωνα με καταγγελίες ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση να μην προσεγγίσει κανείς άλλος τη συγκέντρωση μέχρι την αποχώρηση των εργατοπατέρων και του PD, που μετέτρεψαν την Εργατική Πρωτομαγιά σε συγκέντρωση υποστήριξης της ουκρανικής κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ, ζητώντας μεγαλύτερη εμπλοκή της Ιταλίας.

Δυνάμεις του Συνδικάτου USB συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, προβάλλοντας το σύνθημα «Χαμηλώστε τα όπλα σας, αυξήστε τους μισθούς και τα δικαιώματα», ενάντια στην εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ