Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
Μαζικές συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Με μαζικές και γεμάτες παλμό απεργιακές διαδηλώσεις γιόρτασαν η εργατική τάξη και οι συνδικαλιστικές της οργανώσεις την Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα, κάτω από το κεντρικό σύνθημα «...Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε».Ακολουθούν στιγμιότυπα από διάφορες πόλεις της χώρας.

Με παλμό και ζωντάνια στην Πάτρα

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκαν μαζική, μαχητική συγκέντρωση και πορεία. Τις εκδηλώσεις της Κυριακής άνοιξε η αντιπρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Γιώτα Παναγοπούλου, αναφερόμενη στην ιστορία και το νόημα της μέρας, ενώ αγωνιστικό χαιρετισμό, εκφράζοντας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της COSCO, απηύθυνε ο Νίκος Κουφαλάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Διανομέων - Ντελιβεράδων ν. Αχαΐας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Βανέσα Αλίχου, πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων Αχαΐας. «Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες. Ελπίδα η πάλη των λαών», ανέφερε στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας.

Η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στα Υψηλά Αλώνια. Στο μνημείο των απαγχονισθέντων αγωνιστών της περιόδου της γερμανικής κατοχής, κατατέθηκαν στεφάνι εκ μέρους του ΕΚΠ και λουλούδια εκ μέρους του δήμου Πατρέων.

Ακολούθησε συναυλία - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά, με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων, τη συμμετοχή της χορωδίας «ΑΝΤΗΧΩ» και του συγκροτήματος «Ρωμιοσύνη».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Είχε προηγηθεί, το Σάββατο, μαζική εκδήλωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τιμώντας τα 136 χρόνια της ματωμένης Εργατικής Πρωτομαγιάς του Σικάγοτ το 1886 και τις κατοπινές θυσίες της εργατικής τάξης. Μίλησε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Σε Ηράκλειο και Χανιά

Με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς της πόλης. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Στεφάνια κατατέθηκαν στα σημεία που δολοφονήθηκαν πρωτοπόροι αγωνιστές συνδικαλιστές του εργατικού κινήματος, οι αδελφοί Χατζηγεωργίου και ο Στρατής Περγαλίδης.

Στα Χανιά έγινε πορεία στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και ακολούθησε πορεία στους δρόμους και στο παλιό λιμάνι. Πριν από τη συγκέντρωση κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο της Πρωτομαγιάς στο Πασακάκι. Ο αγωνιστικός γιορτασμός κατέληξε σε μεγάλο λαϊκό γλέντι ενίσχυσης των σωματείων, στο πάρκο των Αγίων Αποστόλων, με ξεχωριστή συμβολή του Παραρτήματος Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Σε Γιάννενα και Αρτα

Στα Γιάννενα, της συγκέντρωσης προηγήθηκε από τα ξημερώματα απεργιακή περιφρούρηση των σωματείων του Εργατικού Κέντρου στα δύο εργοστάσια εμφιάλωσης νερού της εταιρείας «Ζαγόρι», εκεί που τα κέρδη και η εκμετάλλευση δεν γνωρίζουν «Κυριακές, γιορτές και σχόλες».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από συνδικαλιστικούς φορείς του νομού ενώ ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την Γιώτα Γρηγοριάδου, εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στο μέτωπο της ακρίβειας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας του Εργατικού Κέντρου να συντονίσει τις διεκδικήσεις 35 συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και φοιτητών που προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα κοινές δράσεις.

Στην Αρτα η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με ξεχωριστή την παρουσία βιομηχανικών εργατών από τον κλάδο των τροφίμων - ποτών της περιοχής, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Βαγγέλη Χήρα, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αρτας. Η πορεία που ακολούθησε κατέληξε συμβολικά στον χώρο της έκθεσης ζωγραφικής «Farindola - Τo γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» του ζωγράφου Τάκη Βαρελά που διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Αρτας σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα, εκατοντάδες εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, φοιτητές και μαθητές συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοίμασε το τοπικό Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Στη συνέχεια μίλησε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να σταματήσει η μετατροπή της περιοχής σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Κατήγγειλε επίσης το τσουνάμι ακρίβειας.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στην πλατεία Εργατικού Κέντρου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των σωματείων, των μαζικών φορέων, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην προτομή του Τάκη Γαργαλιάνου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος εκτελέστηκε το 1949.

Σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη

Στην Καβάλα, η Εργατική Πρωτομαγιά τιμήθηκε με μια ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη. Σωματεία και φορείς κατέθεσαν στεφάνια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΦΛ (Λιπάσματα Καβάλας), ο Μανώλης Κελαϊδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «KAVALA OIL», ο Μανώλης Κοντοστέλιος, γραμματέας του Σωματείου ΟΤΑ Καβάλας, και ο Φώτης Ζαρκάδας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πληροφορικής ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Την κεντρική ομιλία έκανε η Βάσω Μπράτσου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Στην ομιλία της κάλεσε κάθε εργαζόμενο, κάθε αντιπρόσωπο στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας να βγάλει συμπεράσματα από την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας, που όχι μόνο παρέμεινε άφαντη από τους μεγάλους αγώνες του τελευταίου διαστήματος στην πόλη, αλλά έπαιξε και ρόλο προστάτη της εργοδοσίας. Τώρα, μάλιστα, όπως κατήγγειλε, ετοιμάζεται να φέρει πειθαρχικό κανονισμό που προβλέπει ότι όποιος διαφωνεί με τις αποφάσεις του Εργατικού Κέντρου θα διαγράφεται από αυτό!

Μαζική συγκέντρωση με τη συμμετοχή εργαζομένων πολλών και διαφορετικών κλάδων πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Το πρόγραμμα περιλάμβανε πολιτιστικό μέρος με ιστορική αναδρομή και ποιήματα. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα που εκτός των άλλων καταδίκαζαν τη συμμετοχή της πόλης και της χώρας στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Στη Μυτιλήνη

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στη Μυτιλήνη. Η πλατεία Σαπφούς γέμισε με εργατόκοσμο, με νεολαίους, με γυναίκες. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν το τουρκικό λαϊκό συγκρότημα «Grup Yorum», που έντυσε μουσικά τη συγκέντρωση, και ο Βλαδίμηρος Σιαμέτης, που τραγούδησε αγαπημένα εργατικά τραγούδια. Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στο Αγαλμα Εθνικής Αντίστασης στον Μακρύ Γιαλό, όπου και κατατέθηκαν στεφάνια. Συμμετείχε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ