Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
Ανοίγουμε τον δρόμο για νέες κατακτήσεις

Από τον χαιρετισμό του Γιάννη Αναγνώστου, προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας

«Οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα όλων των ειδικοτήτων μπορούμε σήμερα να είμαστε ακόμη πιο υπερήφανοι», τόνισε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, αναφερόμενος στη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο. «Σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, τη Μέρα της παγκόσμιας εργατιάς, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι τα καταφέραμε», πρόσθεσε.

«Η υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης είναι μια μεγάλη νίκη του κλάδου, της Ομοσπονδίας και των οικοδομικών σωματείων σε όλη την χώρα, των χιλιάδων εργαζομένων που πήραν μέρος στον αγώνα, που στις προηγούμενες κλαδικές και γενικές απεργίες νέκρωσαν κάθε χώρο δουλειάς. Αποδεικνύεται πως η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια, όταν εμείς αποφασίζουμε συλλογικά και οργανωμένα να κάνουμε στην μπάντα καλέσματα υποταγής στους "εθνικούς" στόχους, καλέσματα από διάφορους "σωτήρες", καλέσματα αναμονής από ξεπουλημένες ηγεσίες γιατί τώρα έχει κρίση, γιατί τώρα έχει πανδημία και "θα λογαριαστούμε μετά", γιατί τώρα έχει πόλεμο και υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, να μοιραστούν δηλαδή δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, την ώρα που ο λαός κόβει ακόμη και από το φαΐ για να τα βγάλει πέρα», ανέφερε.

Υπενθύμισε τις Γενικές Συνελεύσεις, τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν, άλλοτε σε παναττικό επίπεδο, άλλοτε ανά κατασκευαστική εταιρεία, άλλοτε ανά εργοτάξιο, την υπογραφή διμερών εργοταξιακών Συμβάσεων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, τη Σύμβαση με αυξήσεις που υπέγραψε το επιχειρησιακό σωματείο στην κατασκευή του μετρό, τη σύσταση εργοταξιακής επιτροπής στην υπό κατασκευή γραμμή 4, ως σημαντικούς σταθμούς στη δράση για την κλαδική Σύμβαση. «Ολη αυτή η διαδικασία είναι που άσκησε σημαντική πίεση στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου που ήθελε - δεν ήθελε έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξήγησε.

«Επειτα από 13 χρόνια υπογράφτηκε μια κλαδική Σύμβαση κόντρα σε θεούς και δαίμονες, κόντρα στα εμπόδια των κυβερνήσεων και των εργοδοτών, απέναντι σε όλους αυτούς που νομοθετούν και επιδιώκουν να καταργήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θέλουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ανοργάνωτο ή πιόνι των επιχειρηματικών ομίλων, κόντρα στα αφεντικά που συνεχώς μυξοκλαίγονται ότι δεν αντέχει η οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται συνεχώς τα κέρδη τους χρόνο με τον χρόνο», υπογράμμισε.

«Δεν σταματάμε εδώ, ανοίγουμε τον δρόμο για νέες κατακτήσεις», τόνισε ο Γ. Αναγνώστου και πρόσθεσε: «Ανοίγει ο δρόμος για να υπογραφούν Συμβάσεις και σε άλλους κλάδους, να ενισχυθεί ο αγώνας για ΕΓΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και όχι τα ψίχουλα του 1,5 ευρώ τη μέρα που πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Τώρα πρέπει να μπουν μπροστά τα δικά μας συμφέροντα. Με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη κλιμακώνουμε τον αγώνα, ενισχύουμε έμπρακτα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους εργαζόμενους δίνουν τη μάχη για καλυτέρευση των όρων και συνθηκών εργασίας, όπως οι λιμενεργάτες στην COSCO, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, στον επισιτισμό - τουρισμό, στη Ν/Ε ζώνη, στη ΛΑΡΚΟ και αλλού».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org