Τρίτη 3 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1469 Γεννιέται ο πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία Νικολό Μακιαβέλι.

1887 Γεννιέται η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

1890 Πεθαίνει στις φυλακές της Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς. Ο Χοϊδάς είχε στηρίξει οργανώσεις όπως ο «Δημοκρατικός Σύλλογος Πατρών» και ο «Σοσιαλιστικός Σύνδεσμος» του Σταύρου Καλλέργη.

1959 Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει με μήνυμά της τον κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη για την απονομή του βραβείου «Λένιν».

1968 Εκτεταμένες συμπλοκές φοιτητών - αστυνομίας ξεσπούν στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι. Είναι η πρώτη εκδήλωση του «Γαλλικού Μάη».

1982 Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοινώνει ότι δεν αποδέχεται τη νέα συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, που υπερψηφίστηκε από 130 χώρες.

1982 Πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ιδεαλιστής φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής της ελληνικής Εκπαίδευσης.

1996 Πεθαίνει ο διακεκριμένος Ελληνας κιθαρίστας Δημήτρης Φάμπας.

...και σαν χτες

1519 Πεθαίνει ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

1893 Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο στην Ελλάδα για την Εργατική Πρωτομαγιά, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

1933 Μία μέρα μετά την Πρωτομαγιά, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Α. Χίτλερ στη Γερμανία διαλύει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν πρόσκειντο στους ναζί.

1943 Σε κοινή σύσκεψη των Κεντρικών Επιτροπών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ αποφασίζεται η συγκρότηση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ.

1957 Πεθαίνει ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι, γνωστός για τις διώξεις εναντίον των κομμουνιστών ή των υπόπτων ως κομμουνιστών.

1961 Ξεκινά τις εργασίες του το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ (2 - 8/5/1961). Ουσιαστικά επισφράγισε τη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του ΚΚΕ από την 6η Πλατιά Ολομέλεια και έπειτα. Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος εκλέχθηκε ο Κώστας Κολιγιάννης.

1977 Ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος τιμάται με το βραβείο «Λένιν».

1984 Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να αναστείλει την απόφασή της για καταστροφή των φακέλων, που επί δεκαετίες καταδυνάστευαν τη ζωή των «μη εθνικοφρόνων» πολιτών.

2011 Σκοτώνεται από τη CIA στο Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ