Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Μισθοφόροι και «εθελοντές» στην υπηρεσία βρώμικων σχεδίων

Μισθοφόρους από διάφορες χώρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αναζητά μέσω των πρεσβειών της η ουκρανική κυβέρνηση, όπως και στην Αθήνα, για να τους εντάξει στη «Διεθνή Αμυντική Λεγεώνα της Ουκρανίας», όπως αναφέρει. Στο μεταξύ εκτιμάται ότι 3.000 Αμερικανοί «εθελοντές» έχουν ζητήσει να μεταβούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο «Voice of America», πολλοί από τους οποίους είναι «βετεράνοι του Ιράκ» με προϋπηρεσία στο μακέλεμα άλλων λαών.

Επίσημα καμιά χώρα δεν έχει στείλει στρατεύματα (εκτός από εξοπλισμό) στην Ουκρανία. Είναι ωστόσο πάγια τακτική να χρησιμοποιούνται διάφορες ομάδες παραστρατιωτικών και ακροδεξιών, που εμφανίζονται ως «εθελοντές». Μάλιστα, μια σειρά κυβερνήσεις, όπως της Δανίας, έσπευσαν να αποσαφηνίσουν πως δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για τους πολίτες που πάνε «εθελοντές», ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως».

Παράλληλα, στο διαδίκτυο αναρτούνται αγγελίες για την αποστολή μισθοφόρων, όπως από αμερικανική εταιρεία που παρέχει μισθό 1.000 - 2.000 δολάρια τη μέρα, με άμεση πρόσληψη και προϋποθέσεις ανάμεσα σε άλλα την 5ετή στρατιωτική εμπειρία. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμα και για επικείμενη αξιοποίηση και Σύρων μισθοφόρων από τη Ρωσία, με εμπειρία στις μάχες εντός πόλης, ώστε να αξιοποιηθούν για την κατάληψη ουκρανικών πόλεων.

* * *

Στην Ουκρανία ήδη από το 2014 υπάρχουν αναφορές για τη χρησιμοποίηση μισθοφόρων. Για παράδειγμα ο Ουκρανός μεγιστάνας των ΜΜΕ Igor Kolomolsky, έμπρακτος υποστηρικτής του Ζελένσκι, χρησιμοποίησε μισθοφόρους για τη διασφάλιση της περιουσίας του και των οικονομικών του συμφερόντων, με δράσεις που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν την επιχείρηση κατάληψης της εταιρείας πετρελαίου «Ukrtransnafta».


Για τη Ρωσία, αντίστοιχα, όπως αναφέρουν πηγές, μισθοφόροι της «Wagner Group» (γνωστή και ως «CHVK Vagner») βρέθηκαν από το 2014 στην Ουκρανία, ενώ πρόσθετο ρόλο ανέλαβαν και από την αρχή της εισβολής. Στο «πασπάλισμα» των ειδήσεων ξεχωρίζει ότι έχουν στόχο τη δολοφονία του Ουκρανού Πρόεδρου Ζελένσκι και ότι επιχειρούν από 400 έως 4.000 μισθοφόροι της «Wagner» (συνολικά αριθμεί πάνω από 10.000). Κι ενώ η Ρωσία εμφανίζει την εισβολή ως επιχείρηση «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, πολλοί από τους μισθοφόρους που χρησιμοποιεί έχουν κατηγορηθεί και για ναζιστικά φρονήματα.

Η συγκεκριμένη εταιρεία μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν ιδιαίτερα στην Αφρική, παρέχοντας στήριξη και εκπαίδευση σε στρατούς χωρών όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Σουδάν και η Λιβύη, με επίκεντρο την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών. Στη συγκεκριμένη περιοχή είναι έντονος ο ανταγωνισμός με παλιές αποικιοκρατικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, που αναπτύσσει αντίστοιχη δραστηριότητα. Ενεργό ρόλο φαίνεται να έχει η εν λόγω εταιρεία και στη Συρία.

* * *

Με αφορμή προηγούμενη ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης ότι 16.000 εθελοντές πολεμούν στο πλάι της, η Ρωσία αντέτεινε ότι «στρατολογούν κυρίως όσους απασχολούνται από την Academi, την CUBIC και την DynCorp (International)». Πρόκειται για αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες μισθοφόρων, που καθεμιά έχει το δικό της βρώμικο παρελθόν.

Η «Academi» είναι η μετεξέλιξη της εταιρείας μισθοφόρων «Μπλακγουότερ», η οποία είχε δραστηριοποιηθεί έντονα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Η εταιρεία έχει εκπαιδεύσει πάνω από 50.000 ξένους στρατιώτες, αστυνομικούς και ειδικούς «κατά της τρομοκρατίας» και για την «επιβολή του νόμου» ακόμη και εντός ΗΠΑ! Ο αιματοβαμμένος κατάλογος των υπηρεσιών της είναι μακρύς και περιλαμβάνει τη μεταφορά κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, τη διατήρηση της τάξης στην διαλυμένη από τον τυφώνα «Κατρίνα» Νέα Ορλεάνη το 2005, μέχρι και δολοφονίες άμαχων, με χαρακτηριστική περίπτωση στη Βαγδάτη.

Η «DynCorp» ιδρύθηκε το 1946 με το όνομα «Land-Air Inc» και ήταν μια εταιρεία στον τομέα των αερομεταφορών. Τις επόμενες δεκαετίες εμπλούτισε τη δραστηριότητά της συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις σε Βολιβία, Βοσνία, Σομαλία, Αγκόλα, Αϊτή, Κολομβία, Κοσσυφοπέδιο και Κουβέιτ, ενώ ανέλαβε την εκπαίδευση της τοπικής αστυνομίας σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Στα πολλά αποκαλυπτικά συμβάντα, εργολάβοι της εταιρείας κατηγορήθηκαν για εμπόριο γυναικών, ακόμη και παιδιών για σεξουαλική εκμετάλλευση, καθώς και λαθρεμπόριο όπλων στα τέλη της δεκαετίας του '90 στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

* * *

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο φασιστικό «Τάγμα Αζόφ», με τα γνωστά ναζιστικά σύμβολα, το όποιο μάχεται ενισχυμένο με φασίστες από άλλες χώρες, όπως την Πολωνία, τις Βαλτικές, τη Σουηδία. Τέλος, μαρτυρίες θέλουν 100 μισθοφόρους να πολεμούν ήδη στην Ουκρανία για λογαριασμό της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων.

Παρά τις συγκεχυμένες ειδήσεις και τις αλληλοκατηγορίες, είναι «γνωστό τοις πάσι» ότι οι ιμπεριαλιστές για τα ματωμένα σχέδιά τους χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο ιδιωτικούς μισθοφορικούς στρατούς, πλάι βέβαια στις στρατιές των λαϊκών μαζών που θυσιάζονται στο βωμό των ανταγωνισμών τους. Οι στρατοί αυτοί έχουν εξελιχθεί ραγδαία όλη την προηγούμενη 20ετία και πλέον συγκεντρώνουν συμβόλαια πολλών δισ. για τις υπηρεσίες τους.

Κι επειδή «το καθάριο νερό δεν βγαίνει από βρώμικη πηγή», η κοινωνική πρόοδος και η λαϊκή ευημερία δεν μπορούν να προκύψουν με την επιλογή του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου. Οι λαοί χρειάζεται να δυναμώσουν τη δική τους πάλη, να βαδίσουν τον δικό τους δρόμο απεμπλοκής από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις συμμαχίες της αστικής τάξης, παλεύοντας να ανατρέψουν την ίδια την εξουσία της.


Π. Κετσ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ