Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τελευταίο «αντίο» στον σ. Γρηγόρη Ντάμπο

Η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Γρηγόρη Ντάμπο, που πέθανε σε ηλικία 91 ετών και κηδεύτηκε χτες.

Ο σ. Γρηγόρης γεννήθηκε στο Λιβάδι του νομού Λάρισας, έζησε την επιστράτευση στον πόλεμο του 1940, το κάψιμο του Λιβαδίου από τους Γερμανούς, κατά το οποίο κάηκε και το δικό του σπίτι, την πείνα του 1941-42.

Η οικογένειά του γνώρισε την τρομοκρατία των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών του αστικού κράτους, γιατί ήταν φιλικά τοποθετημένη αλλά και οργανωτικά στο ΕΑΜ και στην ΕΠΟΝ, στις αντιστασιακές οργανώσεις που μάχονταν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον ναζιστικό ζυγό.

Ο σ. Γρηγόρης έγινε Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ στο χωριό το 1957 και γνώρισε την τρομοκρατία των ντόπιων παρακρατικών για μία ακόμη φορά. Στάθηκε όρθιος, δεν υπέκυψε στις απειλές και δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας. Στη διάρκεια της δικτατορίας πολύ συχνά τον καλούσαν για ανάκριση στην Ασφάλεια.

Μετά την πτώση της χούντας οργανώθηκε στο ΚΚΕ και υπήρξε Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης στα Χηράδικα.

Συμμετείχε ενεργά με συνέπεια και αγωνιστικότητα σε κάθε εκδήλωση του Κόμματος, στις πορείες, στο Συνδικάτο Οικοδόμων, στην Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.

Το 1991, όταν επιχειρήθηκε η διάλυση του ΚΚΕ, ο σύντροφος Γρηγόρης, μαζί και με άλλους συντρόφους, στάθηκε ακλόνητος και ξεκάθαρος υποστηρικτής της ύπαρξης και δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Ο ίδιος στο αυτοβιογραφικό του σημείωμα αναφέρει: «Εδωσα στο Κόμμα ό,τι μπορούσα, σε αυτό το Κόμμα που παλεύει για την εργατική τάξη, πάντα είναι μπροστά σε όλους τους αγώνες».

Πίστευε ότι μόνο με τον οργανωμένο αγώνα θα μπορέσει ο κόσμος να γίνει ανθρώπινος, να μην υπάρχει εκμετάλλευση, φτώχεια και πόλεμοι.

Με τα λόγια του και τη ζωή του μας αφήνει ως παρακαταθήκη ένα μήνυμα: «Οργανωθείτε και παλέψτε για μία κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ειρήνης. Παλέψτε για τον σοσιαλισμό».

Σύντροφε Γρηγόρη, εμείς οι συναγωνιστές σου δεν σε ξεχνάμε και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τα όνειρά σου, που είναι και δικά μας όνειρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ