Τετάρτη 9 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αδειοδότηση του έργου LNG μετατρέπει τον Βόλο σε κόμβο ανταγωνιστικών συμφερόντων

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο τους μεγάλους ενεργειακούς ανταγωνισμούς γύρω από το ρωσικό φυσικό αέριο και φαίνεται πως αναθερμαίνονται οι προσδοκίες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να παίξει η Ελλάδα αναβαθμισμένο ρόλο «πύλης εισόδου» προς την Ευρώπη για τα καύσιμα από τις ΗΠΑ και τις ασιατικές αγορές, σχέδιο που στηρίζουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) του έργου «ΑΡΓΩ FSRU» Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), ενός σταθμού αποθήκευσης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου, καταριανών και αμερικανικών συμφερόντων, στο λιμάνι του Βόλου.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «η προώθηση του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ στην περιοχή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η περιοχή μας (Στρατόπεδο "Γεωργούλα", Στεφανοβίκειο, Αγχίαλος, κ.ά.) μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, αποτελεί ένα μείγμα άμεσου κινδύνου για τον λαό του Βόλου, αφού μετατρέπεται σε κόμβο ανταγωνιστικών συμφερόντων και, παράλληλα, σε στόχο - μαγνήτη επιθέσεων».

Συμπληρώνει πως «οι ευθύνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής Βόλου, που διοργάνωσε και ανάλογη φιέστα για την "επένδυση" με εκπροσώπους της "Mediteraniangus" (καταριανή θυγατρική εταιρεία) και της "ExxonMobil" είναι εγκληματικές. Εκτός από την περιβαλλοντικά απειλητική εγκατάσταση του υγροποιημένου αερίου δίπλα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, που μαζί με την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ - LAFARGE, συγκροτούν ένα άκρως επικίνδυνο κοκτέιλ για τη ζωή και την υγεία, εμπλέκουν τον λαό του Βόλου και στα τρομακτικά σενάρια οικονομικών και στρατιωτικών ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να είναι σε επαγρύπνηση. «Να μην αποπροσανατολιστούν από την επιχειρηματολογία περί "οικονομικής ανάπτυξης". Να μην επιτρέψουν την επιχείρηση "εξαγοράς" της συνείδησής τους, για την αποδοχή της παρουσίας δολοφονικών στρατιωτικών ταγμάτων στην περιοχή μας και επικίνδυνων εγκαταστάσεων. Να συνειδητοποιήσουν ότι απ' αυτές τις εξελίξεις, τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα συμφέρον», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, αφού τονίζει ότι αυτά τα σχέδια δεν προορίζονται για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία θα συνεχίσουν να ακριβοπληρώνουν τη θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα και να βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια, καλεί τον λαό της περιοχής «να δυναμώσει τον αγώνα του διεκδικώντας την προστασία των λαϊκών οικογενειών, τη μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, την κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις».

Ταυτόχρονα, να απαιτήσει «την απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με οποιονδήποτε τρόπο, συνολικάαπό τα οικονομικά και στρατιωτικά ευρωατλαντικά σχέδια, καθώς η όξυνση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο προειδοποιεί για τους τεράστιους κινδύνους νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και τις επιπτώσεις που θα έχει για τον λαό αυτή η εμπλοκή. Για να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, για να μην υπάρχει καμιά διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, να μην υπάρχει κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ